Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. travnja 2022.

Kako odgoj utječe na urođeni karakter najstarije, srednje i najmlađe djece

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvorođena djeca veoma lako postaju perfekcionistima, u očima srednjeg djeteta, najstariji braća i sestre iskorištavaju sve privilegije, a beba ili najmlađe dijete se izvlači sa svime, dok najmlađe dijete stariju braću i sestre vidi kao veće, brže i pametnije.

"Redoslijed rođenja objašnjava samo mali dio onoga tko smo, ali promjene osobnosti definitivno postoje između braće i sestara", rekao je stručnjak Frank Sulloway, autor knjige Born to Rebel, za Parents i nastavio kako "uloge koje braća i sestre prihvaćaju za vrijeme odrastanja dovode do razlika u ponašanju.

Karakteristike najstarijeg djeteta

Budući da prvorođeno dijete slijedi svoje roditelje, ono često preuzima odgovornost i ima više hrabrosti i povjerenja sam u sebe, navodi Kevin Leman, doktor znanosti, autor knjige The Birth Order Book: Why You Are the Way You Are. Prvorođeno dijete nema starijega brata ili sestru koji bi ga zadirkivali, a roditelji i drugi odrasli ljudi se prema njemu također ponašaju ozbiljno, te mu se tako povećava samopouzdanje.

Možda te zanima... Efekt starije sestre: Kako utječe na karakter djeteta? Vrtić

Prvorođena djeca veoma lako postaju perfekcionistima. S obzirom na to da vide odrasle ljude koji se ponašaju ozbiljno i u "skladu s pravilima", oni također imaju tendenciju tako se ponašati što često rezultira perfekcionističkim osobinama i poteškoćama priznavanja kada nisu u pravu. Leman navodi i kako roditelji mnogo utječu na "sindrom najstarijega djeteta" jer se prvi puta nađu u ulozi mame i tate ili mogu biti pretjerano zaštitno nastrojeni, a istovremeno strogi i zahtjevni.

Odgoj najstarijeg djeteta

  • Roditelji često podsjećaju prvorođeno dijete da bude uzor mlađoj braći i sestrama i to može biti velik pritisak.
  • Ako najstarije dijete ima više obaveza, dodijeli mu i neke privilegije, poput kasnijeg termina za odlazak na spavanje.
  • Nemoj očekivati konstantnu pomoć najstarijega djeteta, zapamti da je i ono ipak još uvijek - dijete.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Karakteristike srednjeg djeteta

Srednje dijete često je potpuno drugačije od starijih i mlađih braće i sestara. "Jednom kada prvorođeno dijete pokaže svoj karakter, drugorođeno dijete vrlo će vjerojatno zauzeti suprotan stav", kaže Leman. Ako prvorođeno dijete voli slušati roditelje i "igrati po pravilima", drugorođeno dijete vjerojatno će se "pobuniti" i zauzeti suprotan stav te na takav način tražiti pažnju roditelja.

U očima srednjeg djeteta, najstariji braća i sestre iskorištavaju sve privilegije, a bebe, najmlađe dijete se izvlači sa svime. Zbog toga, srednje dijete obično uči pregovarati kako bi dobio što želi. Srednja djeca su susretljiva, diplomatska i spremna na kompromise te dobro podnose razočaranje. Imaju realna očekivanja i najčešće su neovisni. Zbog toga što se često osjećaju izostavljeno, prijatelje traže izvan kruga obitelji.

Odgoj srednjeg djeteta

  • Zahvali mu kada se pobrine za rješavanje svađe između starije i mlaće braće i sestara.
  • Poštuj njegovu potrebu za druženje s vršnjacima. Stvori priliku, kao što se recimo odlaskom u park, gdje bi mogao upoznati druge prijatelje.
  • Srednja djeca uvijek moraju tražiti dodatnu pažnju roditelja. Odvoji dodatno vrijeme i učini da se tvoje srednje dijete osjeća također posebnim.
djeca Možda te zanima... Starije, srednje ili najmlađe dijete? O tome će ovisiti karakter djeteta Vrtić

Karakteristike najmlađeg djeteta

Roditelji obično puštaju stvari da teku svojim putem u slučaju najmlađega djeteta - više nisu nervozni kao s prvim djetetom. Kao rezultat, novorođenoj, najmlađoj djeca dopušta se više nego što se dopušta starijoj djeci, kaže Leman. Oni snose manje odgovornosti, tako da su osobine koje najbolje opisuju najmlađe dijete - bezbrižno, zabavno, simpatično i društveno.

No, biti najmlađima, u njihovim očima, nije najbolje budući da najmlađe dijete stariju braću i sestre vidi kao veće, brže i pametnije. Leman navodi da najmlađa djeca mogu biti razmažena i manipulativna zbog toga što se prema njima većina i na duže vrijeme ponaša kao prema bebama i nekome kome treba pomoć.

Odgoj najmlađeg djeteta

  • Najmlađa djeca često smatraju da ih nitko ne shvaća ozbiljno. Dopusti mu da samostalno donese neke obiteljske odluke.
  • Nemoj zanemariti njegove prve - vezanje cipela, ispadanje zuba i slično. 
  • Dodijeli mu neku odgovornost, poput postavljanja ubrusa na stol prije objeda.
Možda te zanima... Kakav karakter ima tvoja beba i što to govori o njoj? Beba

Karakteristike jedinca

Budući da djeca koja su jedinci mnogo vremena provode sama često se znaju kvalitetno zabaviti sami sa sobom te su često veoma kreativni, mnogo više od ostale djece. Leman jedince naziva kao "super prvorođenčad", oni su samouvjereni, dobro govore, posvećuju ogromnu pozornost detaljima i skloni su imati odličan uspjeh u školi

Djeca koja su jedinci nikad se nisu morala natjecati za pažnju svojih roditelja ili dijeliti igračke sa svojom braćom i sestrama. Oni su se navikli osjećati važnima i teško im je kad stvari ne idu nužno njihovim putem, kaže Leman. Podložniji su perfekcionizmu više od prvorođenih, odnosno najstarije djece.

Odgoj jedinca

  • Budući da nisu navikli dijeliti stvari, jedince bi roditelji trebali često odvesti na igranja s drugom djecom.
  • S obzirom na to da su često perfekcionisti, upozori ih da su pogreške u redu i da ni ti u njegovim godinama, recimo, nisi mogla nacrtati savršeno okrugli krug.
  • Nemoj iskoristiti svaku priliku da ga naučiš "boljem načinu". Ako krevet posloži i on ima nekoliko nabora, nemoj ga odmah ići preslagivati, time mu šalješ poruku da njegov napor i trud nisu dovoljni.

Što je s blizancima?

"Blizanci obično ne slijede tipične uloge u redoslijedu rođenja", kaže Nancy Segal, doktorica znanosti, stručnjakinja za blizance i autorica knjige Indivisible by Two: Lives of Extraternal Twins. "Većina roditelja ima tendenciju da budu vrlo fer i ne naglašavaju redoslijed rođenja, barem u zapadnim zemljama." Međutim, kada se blizanci rode vaginalno, prvorođeno dijete je obično veće, a drugorođeni ima veći rizik za određene zdravstvene probleme, navodi Parents

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Faktori koji utječu na karakter

"Mnoge stvari doprinose ljudskom ponašanju" naveo Sulloway "redoslijed rođenja objašnjava samo mali dio."

  • Spol - to što je netko rođen prvi ne mora nužno jamčiti status prvorođenoga. U nekim kulturama se prema dječaku može postupati kao prema prvorođenom djetetu čak i kad ima četiri starije sestre jer je muško dijete.
  • Razlike u dobi - učinci redoslijeda rođenja na karakter najjači su kada su braća i sestre udaljeni dvije do četiri godine. 
  • Dijete s posebnim potrebama - kad se dijete rodi s posebnim potrebama, mlađi braća i sestre mogu preuzeti ulogu prvorođenoga djeteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.