Školarci 16. studenoga 2023.

Evo zašto najstariju djecu često najmanje grlimo i mazimo, a oni to itekako trebaju

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako je dijete posebno i ima poseban status kod roditelja. Sve ih jednako volimo, sve ih jednako cijenimo, ali nekako se uvijek najviše pažnje posveti onima najmanjima, dok oni najstariji često „ispaštaju“.

Roditelji s više djece znaju da je svako dijete drukčije, da svako ima svoje potrebe, da svakom pristupaju drukčije i sve ih vole. No, isto tako, svaka mama zna da ono najmlađe dijete uvijek zahtijeva najviše pažnje, najviše brige, najviše vremena. Čim stigne ono mlađe dijete, nekako pomislimo kako je ono starije već veliko, odraslo, kako gotovo sve može samo. Čini nam se da nas jedino i najviše treba najmlađe dijete, a još ako znamo i planiramo da nam je to posljednje dijete, pa želimo zauvijek pamtiti te trenutke s bebom…

Često u tom svem zaboravimo nekako da nas ono najstarije dijete jednako treba. Možda ne treba promjenu pelena i možda ne treba našu pomoć da nešto pojede, ali potreba za zagrljajima nije nešto što nestaje. Možda se malo smanji, možda ih nekako drukčije doživljavamo, ali zapravo su zagrljaji i maženja nešto što bismo i dalje trebali njegovati, čak i s najstarijom djecom.

Upravo je tom posvetila video jedna mama na TikToku, te ispričala kako žali zato što je izgubila fizičku vezu sa svojim najstarijim djetetom, pa sad radi na tom da ponovno u njihovu rutinu uvede neke od tih trenutaka sa svojim najstarijim djetetom.

Mama Kyli Choi na TikToku je podijelila kako se prisjetila razgovora s jednom od svojih mama prijateljica o fizičkoj vezi između njezinog najstarijeg djeteta i nje. Ta je prijateljica primijetila da se njihova fizička povezanost smanjila kako je njezino dijete postajalo starije. Kad su o tom razgovarale, mama Kyli rekla je kako ne može shvatiti kako se to prijateljici dogodilo.

“Rekla je da joj se baš i ne sviđa maženje i ljubljenje i nježnost sa svojim najstarijim djetetom jer u njezinoj glavi to nije bila beba”, rekla je Kyli. Tada joj se to činilo vrlo čudnim, ali sada kada ima vlastitu djecu, shvatila je da i ona zapravo slijedi isti obrazac.

“Sinoć sam shvatila da ja te iste stvari ne radim sa svojom najstarijom, nego ljubim i mazim svoju desetomjesečnu bebu, zar ne?” rekla je prije nego što je objasnila dvostruki razlog njihove fizičke udaljenosti.

“Odrasla je, ali također mi je rekla da ne voli mokre poljupce, i kao, ne sviđa joj se da je ljubim. Dakle, poštujući njezinu tjelesnu autonomiju, prestala sam, ali mislim da sam u isto vrijeme jednostavno prestala raditi i sve druge stvari... kao što je pokazivanje fizičke nježnosti jer je to s njom uvijek uključivalo ljubljenje i grljenje i škakljanje.”

@kylichoi Just Cuddle them. #momlife #momadvice #theoldestsibling #theoldest #parentsoftiktok #fyp ♬ original sound - Kylimomma | Motherhood

Ova mama malo krivi samu sebe, prisjećajući se kako je u njenom životu nakon prvog poroda sve krenulo vrlo užurbano, od jedne prekretnice do druge. “Bila sam vrlo zabrinuta mama i nisam u potpunosti uživala u njoj kao bebi, kao da sam samo mislila: ‘O moj Bože, kad će progovoriti? Kada će prohodati? Kada će se početi igrati?’ Uvijek sam mislila ‘Kada dolazi sljedeća prekretnica?’”

Svima nam je to poznato, zar ne? Često to radimo, posebno dok su djeca mala, ali ni kasnije ne zastajemo lako. Čini nam se da ćemo nešto propustiti ako nismo spremni na iduću prekretnicu ili kao da moramo paziti hoće li se ona dogoditi na vrijeme. Tako ova mama priznaje ono što i druge često osjećaju: “Požurivala sam je da odraste, na neki način.”

Kako bi pokušala vratiti dio one bliskosti koju je izgubila sa svojim najstarijim djetetom, odlučila ju je ponovno promatrati - kao bebu.

"Nisam je poljubila, ali jesam pitala mogu li je pomaziti", rekla je prije nego što je prepričala divan trenutak u kojem je držala i mazila svoju kći, igrala se s njezinom kosom, mirisala ju.

“Dakle, bilo kojoj od vas koje imate stariju djecu, a zaboravile ste ili možda, ne znam kako to da kažem, to je gotovo kao da nam to postane nekako odbojno, ili da njima postane odbojno... jer oni više nisu bebe i to je ta neugodna faza... Samo zapamtite da su oni vaše bebe i mazite ih jer jako brzo rastu,” savjetovala je.

Nakon što je njen video postao viralan, tisuće mama podijelile su s njom priče o kompliciranim osjećajima i odnosima sa svojom najstarijom djecom.

“Ljudima UVIJEK govorim da je najteža stvar kada imate još jedno dijete izgubiti onu vezu s prvim”, napisala je jedna mama.

Druga je rekla: "Moj najstariji to treba više nego itko drugi!"

Dakle, mame s više djece, koje su pomalo zapostavile maženja i nježnosti s onima najstarijima – pokrenite se, vratite se tim divnim trenutcima i uživajte s njima ponovno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.