Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. travnja 2024.

Razmaženo dijete: Ovo su pogreške koje roditelji najčešće rade u odgoju

Foto: Freepik ; Jesu li danas djeca razmaženija od djece iz 70-ih i 80-ih?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razmažena djeca se ne rađaju, ona se odgajaju. Izbjegnite najveće pogreške uz savjete stručnjakinje...

Niti jedan roditelj ne želi priznati da je baš njegovo dijete razmaženo, a većina je uvjerena da je njihovo roditeljstvo besprijekorno. Međutim, stručnjakinja za roditeljstvo Kirsty Ketley kaže da je loše i razmaženo ponašanje djece rezultat isključivo odgoja.

Kirsty smatra da su današnja djeca vrlo razmažena te da nemaju niti malo odgovornosti. Kako bi se tome stalo na kraj u nastavku teksta pročitaj koje su najveće pogreške u odgoju, ali i savjete kako "od-maziti" dijete.

Možda te zanima... Kako ne odgojiti razmaženo dijete? Evo 10 stručnih savjeta Vrtić

Roditelji sve obavljaju umjesto djece

Razmišljajući o najčešćim roditeljskim pogreškama, Kirsty je gotovo odmah istaknula da djeca danas nemaju nikakve  zadatke ili obaveze u kućanstvu. Majka dvoje djece, Kirsty, poznaje iskušenje da sami obavite potrebne kućanske poslove - uostalom, to je lakše i učinkovitije. Ali upravo su zadatci u kućanstvu od vitalnog značaja za djetetov osjećaj odgovornosti.

Za one koji svojoj djeci daju zadatke po kući - bilo da se radi o pranju suđa ili iznošenju smeća - stručnjakinja je također primijetila sklonost roditelja da "plaćaju" obavljanje tih malih poslova. Nedavno je to istražila u raspravi s dvije mame - od kojih je jedna natjerala svog sedmogodišnjaka da radi kućanske poslove kako bi zaradio džeparac. Iako se u konačnici sve svodi na to da svaki roditelj radi ono što smatra ispravnim, Kirsty je htjela podsjetiti da će se vaše dijete naviknuti na to i s vremenom će početi očekivati ​​financijsku nagradu za svaku sitnicu koju je napravio.

Možda te zanima... Žustra rasprava na društvenim mrežama: Jesu li danas djeca razmaženija od djece iz 70-ih i 80-ih? Roditelji

Roditelj nije prijatelj

Svi želimo imati dobar odnos sa svojom djecom - ali postoji tanka granica koju mnogi, čini se, prijeđu, primijetila je Kirsty. ''Na kraju krajeva, ti si roditelj, ti si taj koji postavlja pravila i granice i djeca ih moraju poštivati.'' Ako djecu od početka ne učimo granicama i pravilima, vrlo teško će se kasnije naviknuti na iste.  To, objasnila je, ne znači nužno da morate biti posebno strogi – nego dosljedni.

Mnogi zaposleni roditelji teško pronalaze vrijeme za zajednička druženja s djecom. Neki roditelji osjećaju krivnju što ne mogu sa svojom djecom provesti onoliko vremena koliko bi željeli. U ovakvim će scenarijima posegnuti za drugim, uglavnom materijalističkim načinima da nadoknade izgubljeno vrijeme. No, Kirsty smatra da na taj način djecu učimo krivim vrijednostima i odgajamo razmaženu djecu. Dijete prije svega treba roditeljsku ljubav, pažnju i sigurnost.

Popustljivi roditelji

Ako imate djecu, znat ćete kako je teško nositi se s ispadima bijesa. I koliko god primamljivo bilo, popustiti i dati djetetu ono što očajnički želi nije uvijek najbolja opcija. Djeca su ponekad pametnija od odraslih i vrlo brzo će shvatiti da je plakanje i vikanje– osobito u javnosti – najbrži način da dobiju ono što žele. "Najvažnija stvar, a znam da je teško - je ostati miran", rekla je Kirsty. "Udahnite duboko i ostanite što je moguće smireniji - jer možete imati više kontrole kada ste mirni." To će, prema njezinim riječima, i vašu djecu naučiti kako kontrolirati svoje emocije.  ''Pokažite im da razumijete zašto su frustrirani ili uzrujani. Ali nikada nemojte popustiti", poručuje Ketley. 

Možda te zanima... 7 znakova da je tvoje dijete razmaženo i što učiniti Vrtić

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.