Roditelji Sretna mama 07. prosinca 2023.

7 stvari koje roditelji često rade i tako udaljavaju djecu od sebe

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ponekad, čak i jednostavno pitanje, poput "Kako je prošao tvoj dan?" može učiniti da tvoje dijete ne želi biti u tvojoj blizini ili provoditi vrijeme s tobom. Zato bi roditelji, s vremena na vrijeme, trebali ući u kožu svoje djece i vidjeti što im zapravo treba.

Sedam je stvari koje roditelji rade i tako nenamjerno udaljavaju djecu od sebe.

1. Dopuštate da vaše raspoloženje utječe na odnos s djetetom

To ne znači da trebate skrivati emocije od djece, ali morate znati kako njima upravljati i kako se bolje nositi sa stresnim vremenima. Iako nam s čini da su djeca premlada da bi prepoznala kako se osjećamo, oni mogu biti vrlo osjetljivi na raspoloženje roditelja. Stalni stres može izazvati burnu reakciju kod djece, a dugoročno i udaljiti od vas. Odvojite vrijeme za sebe i djeci pružite emocionalnu podršku koja im je potrebna. 

Možda te zanima... Evo zašto je važno pustiti dijete da se samo oblači i samo bira odjeću Vrtić

2. Radite nešto drugo dok vam pokušavaju reći nešto važno

Djeca nisu uvijek raspoložena za razgovor. Ali kad vam dođu, potrebna im je vaša puna pozornost. U suprotnom će misliti da nisu prioritet i da vam nisu važni, što ih može dovesti do toga da ubuduće drže svoje emocije za sebe. Zato, kad vam dijete dođe s nečim važnim što želi reći, prestanite s tim što radite, uspostavite kontakt očima i u potpunosti se uključite u razgovor.

3. Neprestano ih ispitujete o njihovim problemima

Ovo ih može iznervirati i natjerati da sami žele riješiti svoje probleme. Svi se na različite načine nosimo sa stresom, a djeca nisu iznimka. Zato, umjesto da ih tjerate da vam kažu nešto što ne žele, pokušajte im postavljati manje izravna, nenametljiva pitanja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; stvari koje očekujemo od djece mogu činiti više štete nego koristi

4. Ne shvaćate ozbiljno njihove probleme 

Shvatite dijete ozbiljno, čak i kad vam se njihovi osjećaji ili reakcije čine glupima. Umjesto da ih zadirkujete, podijelite vlastito iskustvo kako biste im pomogli da se bolje nose s problemom.

5. Drugima govorite nešto što vam je dijete priznalo u povjerenju

Ako svojim prijateljima ili obitelji kažete nešto što vam je dijete reklo u povjerenju, možete ih natjerati da kriju svoje tajne od vas. Također, to može povrijediti njihove osjećaje i učiniti ih tjeskobnima.

6. Ispitujete ih kako su proveli dan 

Kad su mala djeca preopterećena i umorna, nemojte ih gnjaviti pitanjem kako su provela dan. Najbolji način da otkrijete kako im je prošao dan, je dati im malo vremena i oni će sami doći k vama. Drugi način da ih natjerate na razgovor je da im prvo prepričate svoj dan.

7.  Ne reagirate dobro kada pokažu znakove neovisnosti

Normalno je i zdravo da djeca traže više slobode. Kad se to dogodi, roditelji to obično doživljavaju kao nedostatak poštovanja ili kao gubitak kontrole nad djecom, što može dovesti do još veće kontrole. Umjesto da postavljate stroža pravila, dopustite im da donesu neka pravila i gledajte kako se nose s odgovornošću.

Možda te zanima... 7 velikih pogrešaka koje radimo u odgoju djece prema mišljenju odgojiteljice Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.