Školarci 17. listopada 2023.

Aplikacije za svjesnost mogu pomoći i djeci – smanjit će im stres, dokazalo je istraživanje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi odrasli koriste aplikacije za svjesnost, odnosno mindfulness, kako bi ostali pribrani, kako bi se opustili i smanjili si stres. No, čini se da bi

O mindfulnessu se posljednjih godina puno govori. Znamo da je koristan, znamo da nas može spasiti od sveg tog prekomjernog stresa koji nam nosi moderni život i svakodnevica. Koristimo aplikacije za svjesnost da bismo lakše i bezbolnije ostali prisutni u trenutku, da bismo se bolje i kvalitetnije odmorili, da bismo sačuvali svoje mentalno zdravlje. Pa možda je vrijeme da svoj mobitel ili barem aplikacije podijeliš – sa svojim djetetom.

Da, točno tako. Možda ne voliš da ti je dijete previše na mobitelu, razumljivo, ali ovo bi možda mogla biti prilika kad to možeš dopustiti. Naime, istraživači s Massachusetts Institute of Technology poželjeli su ustanoviti hoće li mobilne aplikacije za svjesnost pomoći djeci na isti način na koji se to može razviti i na koji se može utjecati uživo. Naime, tijekom pandemije Covid-a u SAD-u su mnoga djeca imala tečajeve svjesnosti, odnosno mindfulnessa, kako bi im se pomoglo očuvati mentalno zdravlje.

Aplikacije dopiru do više djece

Istraživači kažu da bi aplikacije za svjesnost mogle doprijeti do većeg broja djece, osobito one koja ne dobivaju upute o svjesnosti u školi. A budući da daleko više djece može imati pristup aplikacijama, to bi moglo imati itekako velik učinak na mentalno zdravlje.

“Postoji sve više i uvjerljivih znanstvenih dokaza da svjesnost može pozitivno utjecati na mentalno blagostanje i promicati mentalno zdravlje kod djece i odraslih”, rekao je John Gabrieli, profesor mentalnih i kognitivnih znanosti na MIT-u. Njegovo istraživanje objavljeno je 9. listopada u časopisu Mindfulness.

Gabrieli je proučavao 279 djece u dobi od 8 do 10 godina koja su bila podijeljena u tri skupine. Jedna je grupa koristila aplikaciju za svjesnost Inner Explorera pet dana u tjednu dva mjeseca. Aplikacija uključuje vježbe opuštanja, vježbe disanja i druge oblike meditacije. Druge dvije skupine koristile su aplikaciju za slušanje audioknjiga koje nisu bile povezane s pažnjom. Jedna od te dvije grupe imala je virtualne sastanke jedan na jedan s voditeljem, dok druga grupa nije.

Istraživači su usporedili razinu svjesnosti djece i stanje mentalnog zdravlja prije i nakon osmotjedne studije. Mentalno zdravlje se poboljšalo u sve tri skupine. Kod svake je grupe primijećena povećana pozornost, te su se članovi uključivali u korisna ponašanja. Djeca u skupini koja je pratila aplikacije za svjesnost pokazala su znatno niže razine stresa – a njihovi roditelji rekli su da su djeca imala manje negativnih emocija. Što su više vježbali, rezultati su bili bolji.

Prednosti pažnje za djecu

Istraživanje je prethodno pokazalo da trening svjesnosti pomaže djeci u učenju, ponašanju i smanjenju stresa. Prisutnost može više smanjiti stres kod djece u usporedbi s onom koja nisu prošla obuku. Djeca koja su bila svjesnija, bila su emocionalno otpornija na negativne učinke pandemije Covida, pokazalo je Gabrielijevo ranije istraživanje.

Dakle, isplati se „svratiti“ u trgovinu aplikacija na svom pametnom telefonu da vidite koje bi se aplikacije za svjesnost mogle svidjeti tvojoj djeci. Na taj će način imati podršku potrebnu za bolje mentalno zdravlje na dohvat ruke.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.