Da da, hripavac i rsv ako nadjem di se moze kupit cjepivo
Hej, usla sam u krivu temu pa sam vidjela ovaj post.
Ja sam se cijepila nedavno protiv rsv, dr opce prakse ili ginekolog napisu bijeli recept i s njim ti naruce cjepivo u ljekarni. Mislim da bilo koja ljekarna moze naruciti, ja sam u ljekarni u Dugavama narucila jer mi je tamo dr. Cjepivo dodje 200 i nesto sitno € i bitno je samo da je razmak 2 tj izmedju cjepiva za hripavac i rsv.
Cjepivo se zove Abrysvo i namijenjeno je trudnicama te se onda imunitet prenosi na bebu i stiti ju prvih 6mj.
Postoji i “lijek” za bebe (Synagis) koji nije cjepivo vec samo antitijela koji se prima u nekoliko doza, ali on je odobren samo za nedonoscad rodjenu prije 32. tt,a za stariju nedonoscad samo ako imaju jos neke komorbiditete. Tu su napisani uvjeti za taj lijek -https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2024/01/Provedbeni-program-imunizacije-u-2024..pdf
Ovo su mi baš zanimljive i korisne info. Znaš li u kojim tjednima se preporučuje cijepljenje - jel možda isto kao i za DiTePer? I tko te cijepi, opća praksa ili ginekolog? Jer sam po DiTePer (i covid) u trudnoći išla na Štampar. Ne znam ima li smisla njih pitati za info o cjepivu. Do sada sam čula samo da postoji profilaksa za bebe (ovo što si i it napisala), i nešto da je neko cjepivo u procesu odobravanja, al nisam znala da je i zaista odobreno
3/2024 💙
Ja sam se cijepila nedavno protiv rsv, dr opce prakse ili ginekolog napisu bijeli recept i s njim ti naruce cjepivo u ljekarni. Mislim da bilo koja ljekarna moze naruciti, ja sam u ljekarni u Dugavama narucila jer mi je tamo dr. Cjepivo dodje 200 i nesto sitno € i bitno je samo da je razmak 2 tj izmedju cjepiva za hripavac i rsv.
Cjepivo se zove Abrysvo i namijenjeno je trudnicama te se onda imunitet prenosi na bebu i stiti ju prvih 6mj.
Postoji i “lijek” za bebe (Synagis) koji nije cjepivo vec samo antitijela koji se prima u nekoliko doza, ali on je odobren samo za nedonoscad rodjenu prije 32. tt,a za stariju nedonoscad samo ako imaju jos neke komorbiditete. Tu su napisani uvjeti za taj lijek -https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2024/01/Provedbeni-program-imunizacije-u-2024..pdf
Ovo su mi baš zanimljive i korisne info. Znaš li u kojim tjednima se preporučuje cijepljenje - jel možda isto kao i za DiTePer? I tko te cijepi, opća praksa ili ginekolog? Jer sam po DiTePer (i covid) u trudnoći išla na Štampar. Ne znam ima li smisla njih pitati za info o cjepivu. Do sada sam čula samo da postoji profilaksa za bebe (ovo što si i it napisala), i nešto da je neko cjepivo u procesu odobravanja, al nisam znala da je i zaista odobreno
Cijepi te dr opce prakse ili ginekolog, onaj koji izda bijeli recept. Cjepivo je odobreno krajem 2023., ali nije uvedeno u program redovnog cjepiva i zato se placa. Stampar i HZJZ ne provode zbog toga cijepljenje, ovo sve sto sam napisala prije su info koje sam dobila od njih.
Cjepivo bi se trebalo dobiti izmedju 24. i 36. tjedna. Ja sam ga uzela s 34tt, a di-te-per s 32tt.
Tu je uputa o lijeku za to cjepivo sa svim informacijama - https://mediately.co/hr/drugs/SloBSRg2geqiSIXr1Zq86bxe7QL/abrysvo-prasak-i-otapalo-za-otopinu-za-injekciju
Cure, malo ulijećem nevezano za temu o kojoj pišete. Ali gdje ste uzimale neku trudničku robu?
Sve što sam naručila sa zalando ili about you ništa sa ničim ne liči a košta ohoho..
a h&m i c&a kod nas nemaju trudnički odjel što mi je jako žao.
Dali imate iskustva sa lelosi ili cool baby?
Da ne dajem novce na nešto što se prozire. 🤦♀️
Moja sva roba me stišće i stvarno više ne znam gdje bih si uzela neke tajice/trenerke da ne dajem novce na nešto što se prozire. 😊
Hvala puno na odg. U medjuvremenu sam bila kod sebe u kvartovskoj ljekarni i isto su rekli da ce narucit, zvali veledrogeriju trebutno ga nema na stanju al ce uskoro doc. A ko te cijepio? Reko mi je gin da to moram dogovorit sa cijepnom stanicom.
Curica 6/23 🩷
Pukica, nemoj me zezati 🙄 pa kaj nije bilo u jednom trenu govora da je nečiji ginekolog, čini mi se od Petrucike, baš preporučio Roidakal jer ima taj neki super oblik magnezija? 😳 meni su počeli lagani grčevi po noći, ništa strašno, al bar sam bila uvjerena da u te 2 tablete unesem dovoljno magnezija. I kod mene razočaranje onda s tim.
A za željezo je pak netko spomenuo da zaTardyferon ne treba uzimat vitamin c pored (iako ga on nema u sastavu), a ne znam jel to točno. Nekak nemam osjećaj da mi se željezo nešto ludo popravilo, dapače ovih dana mi je baš koma. Nekako su simptomi u skladu sa nedostatkom željeza.
Sretno curama na pregledu danas.
Pa evo ja sam laik po tom pitanju ali volim se informirati oko tih stvari i ostalo mi je u sjećanju da se mg oksid najslabije apsorbira, provjerila sam na Google i stvarno je tako, mislim da sam pročitala samo 4% i da je bolja opcija mg glicinat. Ja ih ne uzimam više, imam doma glicinat pa sam prešla na njega. Ako neko više zna od cura neka se javi.
Roidakal je samo papi-lova što bi se reklo. I da u pravu si za Mg. I drago mi je da je netko dao osvrt na ovo!👏
Ja sam uvijek više za zasebno kupovanje suplemenata jer tako možeš najbolje iskontrolirat sastojke/oblike.
Ja pijem glicinat.
💁♀️39(endo,🧬Mthfr, Pai)🧔37(normo-asteno)
15 g radimo na 👶, prvi IVF 2010g., 7 operacija (2 x vanmaternična)
14i transfer 2024 g. - FET 04.11. 1bc, 8dnt+, 11dnt 290.9, 15dnt 3026.3
Stiže nam baby E🩷👶
Hvala puno na odg. U medjuvremenu sam bila kod sebe u kvartovskoj ljekarni i isto su rekli da ce narucit, zvali veledrogeriju trebutno ga nema na stanju al ce uskoro doc. A ko te cijepio? Reko mi je gin da to moram dogovorit sa cijepnom stanicom.
Dr opce prakse me cijepila. Na Stamparu i HZJZ su mi rekli da oni ne provode cijepljenje s kupljenim cjepivom i da me mora cijepit dr koji izda recept (dr opce prakse ili ginekolog).
Dr opce prakse me cijepila. Na Stamparu i HZJZ su mi rekli da oni ne provode cijepljenje s kupljenim cjepivom i da me mora cijepit dr koji izda recept (dr opce prakse ili ginekolog).
E super, zovem sutra dr.opce prakse onda. Kakva sreca da si uletila na temu, bas ti puno hvala🙌
Curica 6/23 🩷
Hvala za info o cjepivima! 🙂
Uzimala sam na sheinu. Tajice su mi super imaju gore prilagodljiv lastik pa se po potrebi mogu širiti. Kvaliteta niš posebno ali mi je ok, velik izbor svega. Majice su mi isto ok.
Grudnjake za dojenje sam uzimala na bonprixu jer mi je trebala veća veličina. Odlični su mi, baš ugodan pamuk.
Sad u drugoj narudžbi sam uzela majicu, još tajica i pidžamu za poslije poroda. Malo je skuplje ali ako bude kvalitetno kao grudnjaci - isplatiti će se.
Javim kad stigne.
Katrin ja sam ti uzimala par komada na sheinu tipa neke haljine i zadovoljna sam, uzela sam u calzedonie trudnicke tajice, jedne traperice u h&m a ostatak tipa majice uzmem L broj npr, neki dan sam u Sinsaya uzela, nisu skupe pa mi nije zao uzeti ove kratkih rukava, isto u Kiku sad imas do kraja tjedna 30% popusta na svu odjecu ja sam uzela majicu kraktih rukava i haljinu (nije trudnicka roba ali su im veci kalupi pa nekako okej izgleda)..
11/23, 12/23, 01/24 : letrozol+Ovitrelle-ciljani ❌
02/24 Letrozol + Ovitrelle ➡️ 1.AIH 22.02.2024. ❌
03/24 Letrozol + Ovitrelle ➡️ 2.AIH 20.03.2024. ❌
07/24 1.IVF Letrozol, Gonal, Orgalutran ➡️ 9🥚, 5
oplođenih, ET 1petodnevni ➖, 4🐧.
09.10.2024. FET 2 blastice 🐧🐧: beta 1167.5
07.11. prvi uzv, imamo 2 srca ❤️❤️
13.01.2025. UZV- 🎀🎀
Sortiraj odgovore
Najstariji