Jesenske bebe/mame 2015.

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Ryanne
    27. Siječanj 2016. 09:46

Jutro

Mi imali dva seta po 2.5 sata (s time da sam ja isla spavati tek potkraj prvog seta) i onda od 4 ujutro budjenje svakih 20-30 min. Mislila sam da cu poludjeti. Plače, dignem je, zaspi na rukama, stavim u kimbač, spava 15 min, opet plač...

Lela, iskreno ti zavidim na spavanju.

Mi smo jučer pričale o dohrani beba. Ja si u glavi vec poslozila (zdravo, nezacinjeno, sto prirodnije) i ne da meni vrag mira, idem ja na web stranicu jednog vrtica/jaslica u gradu i tamo nađem tjedni jelovnik. Samo je jedan jelovnik objavljen i pretpostavljam da je isti za vrticku i jaslicku djecu. Dakle.. Zajutrak: keksi i čaj, doručak: nutella, ručak: ok, meso i povrće, užina: opet nutella. Došlo mi da plačem.I tako svaki dan: nutella, kajmak, slatki pekarski proizvodi, cornflakes... i to sve po barem 2x dnevno.

Ja necu biti jedna od mama koje  djeci ne daju da se zaslade ili da povremeno uzivaju u takvoj hrani jer sam i sama takva. Ali davanje takvih stvari više puta na dnevnoj bazi... ne znam. Što mi onda znači trud da hranim malu godinu dana zdravom i nezačinjenom hranom kad će mi doći u takav vrtic.. Neće ni znati ni htjeti to jesti i bit će gladna. Ili će se pak ''navući'' na to.

Ryanne
    27. Siječanj 2016. 09:49

I evo zanimljive vijesti:
    http://www.index.hr/mame/clanak/je-li-ovo-povijestan-dan-za-djecje-zdravlje-proizvodjaci-djecje-hrane-gube-bitku-pred-zdravljem-djece-/870892.aspx

renata6
    27. Siječanj 2016. 10:18

Ryanee razlikuje se meni vrtičke djece i jaslica...moje dijete je evo 4 godina i promijenio joj se jelovnik od jasličke dobi, a i vidim kad idem po nju da na kolicima jasličke dobi je nešto drugo ili izmijenjeno. Kekse i čaj ti dobe samo ona djeca koja su u ranim jutarnjim satima već u vrtiću odnosno u dežurstvu između 6-7, ona kasnije ne dobe. Kreće doručak koji je većinom mliječan, od griza, nešto namazano, toplog napitka, lino ladu možda imaju jedan put na mjesec, imaju vočnu užinu oko deset, znači svaki dan neko voće , kasnije je ručak, većinom varivo, juha skoro pa svaki dan, a i ovisno o godišnju doba što ima od namirnica, evo po zimi sad imaju i sarmu i repicu, čak i suho meso...kasnije kad se bude, opet je užina, ili kolač( jogurt kolač, od mrkve, sira), ili jogurt, kefir, acidofili...rijetko kad je nešto slatko tako mislim da ti to ovisi i od vrtića do vrtića ali iz mog viđenja je super i ok hrana.

Branchi
    27. Siječanj 2016. 10:24

Ja bas gledam stranicu od vrtica koji pikiramo i nemaju jelovnik gore...morat cu odsetat jedan dan i bacit oko na oglasnu plocu

Ono sto sam cula sa vise strana je da je u gradskim vrticima bolja/zdravija hrana nego u privatnim jer gradski imaju svoje kuhinje, a privatni narucuju hranu izvana pa su cesto na meni-u buhtle, krafne....

Bumbo0809
    27. Siječanj 2016. 10:31

Ryanne o jooj.. Bas mi je zao :/ znaci jos je gore nego nama!
    A evo ja sam ga sad uspavljivala sat i po vremena (sto nikad nisam za san preko dana!! ://)! Stalnooo place i vristi cim ga spustim u kolica..a soava mu se punoo..i trlja oci i sve,ali zaspao jedvaaa jedvica uz sigurno 10x dizanja iz kolica i tjesenja...
    Sve se mislim da ga muce zubici jer se nikako do sad ovako nije ponasao (osim naravno kad su grcici bili u pitanju)

A sto se vrtica tice,nadam se da si Renata u pravu i da je takav jelovnik u vecini vrtica! Jer ne bi htjela da Gabriel puno jede slatkog (jer ga ja jedem previse pa bi htjela kog njega to "sprijeciti"-bar malo!).

renata6
    27. Siječanj 2016. 10:38

Dobiju oni i koji put napolitanku, čajni kolutić ili jednu domaćicu, to ne mogu reći ali to tek u kasnijoj dobi i možda jedan put na tjedan ali to je zaista jedan keks, većinom je fina klopica, kad god uđem u vrtić nešto fino miriši i evo malecka kad dođe kući rijetko kad je gladna i da traži jesti. Ima stvarno obilje povrća i voća i to je bitno, meso ima je skoro pa svaki dan i petkom je obavezno riba, tako da i baš da koji put dobiju keks po meni je ok s obzirom da svaki dan imaju donekle zdravu hranu koju u biti i mi doma kuhamo. Ionako će i doma kad kad dobiti neki desert tako da nisam baš za drastično ograničavanje ali naravno tek u kasnijoj dobi.

Cvarak
    27. Siječanj 2016. 10:53

Joj ne zelim jos o vrticu razmisljat! A kaj se tice prlena nama je pamper pc vec par puta po noci promocila jer se prepuni i iza na guzi po ledjima pusti...a ove iz dma su nam super!! Drze od 20navecer pa sve do jutra a pampers pc nisu mogle toliko izdrzat one imaju onaj gel neki i kad se prepuni pustaju,cak su mi zeleni pampers mozda i bolje....kad smo 2 koristili pc su mi bile bolje eto sve zavisi!

Sanjarica
    27. Siječanj 2016. 11:15

Jutro zenskice... Kako ste? Evo i nama bila neka bezveze noc...mene zub poceo boljet pa nikako zaspat a mala se oko 4 pocela komesat i stenjat bas jako...mucio ju je trbuscic tj morala je kakit...uz malo stiskanja nogica uz trbuh uspijela se pokakit i to toliko da je sve izaslo van...pa smo isle i na generalno presvlacenje..hehe...ali ok nakon toga je zaspala opet i evo je upravo se pomalo budi... 

Kad smo kod pelena, koji br koristite?? Moja ima oko 6 kg(otprilike po nasoj vagi, neznamo jos bas tocno) i kupila sam joj 3... Zelene pampers...bile su nam onako knap...ok... Jucer sam kupila 3 (znaci od 4-9 kg)ali narandasto pakovanje i one su joj full male i svaka joj je jucer propustila iza na ledima... Sad neznam dal da kupim neke br 4 ili su samo te pamp narandaste tako malene?

Svojim mislima stvaraš svoj život. Misli pozitivno i prizivat ćeš sretnu budućnost...
    !

Ashley
    27. Siječanj 2016. 11:15

Ryanne i ostale mame, već danima vam zaboravljam napisati. Prošli četvrtak u emisiji na rtl-u, Direkt je bio o prehrani beba i šećerima u tim svim kašicama i borbi da se zakonom smanji ta prevelika količina šećera u kašicama)...

Nego sada sam pričala sa svoje dvije prije, malo viberom, skype  o prehrani (jedna ima curicu od  10 mjeseci a druga curicu od  21 mjeseca. Obje 100% dojilje. O tome koliko koja još doji i kojih imaju/nemaju sada problema, neću sada, ,ja sam nedoilja, pa nije moje da se u to mješam

Prva je uvela dohranu sa 5 mjeseci (mislila je sa 6, ali je skužila da njena mljacka dok ih gleda kako oni jedu, pa je počela: sa kuhanom jabukom (miksanom), za tri dana jabuka i neka žitarica, poput prosa...a onda mrkvica, pa mrkvica i buča...i tako dalje. Pomalo. Njena mala sada već i jogurt i neke mliječne proizvode (bez obzira što se ne preporučuje mlijeko u prvih godinu dana). Kupovne kašice joj ne daje, jer radije skluha, ali kaže, ajde da baš ne stignem, dala bi joj hippo voćnu, nikako mesnu
    rekla je neka obavezno pogledam . Kaže da je bitno da beba već sa godinu dana jede što i roditelji. I sada joj pomalo daje što i sebi kuhaju ali bez soli, šećera, papra...od začina koristi malo kurkume u palenti i cimeta u jabuci, a bijelu ribu kuha sa češnjakom i peršinom
    www. mojapapica.com

druga je počela sa dohranom sa 6 mjeseci sa mrkvicom, isto blendanje, isto po tri dana  (ne poznaju se međusobno). Ona je vrlo brzo prešla na kupovne kašice, jer nije imala vremena za kuhanje kada je mala propuzala i prohodala...
    Obje su davale prokuhanu vodu za popiti i obje me savjetuju da dan po žličicu, dvije prvi dan, radi probave..ali obje kažu da je to dosta individualno i da neke bebe bez problema mogu odmah i veće količine i nema nikakvog problema sa probavom. 
    ...i nakraju, mijenjam plan: počinjem sa jabukom, pa jabuka i prokuhani proso...sa nestrpljenjem čekam da navrši 4 mjeseca, jer on i sada mljacka dok nas gleda kako jedemo

za Bubmo sjedalicu, obje gore navedene žene su dobrostojeće i nakupovale su se svega i svačega za svoje curkice,  ali niti jedna nije uzela Bumbo. 
    https://www.youtube.com/watch?v=vP2HXm0m8bQ
    Ne kažu ništa, da li je dobro ili ne, malo sam pročitala, zanimljiva stvar, pa sam i njih oko toga danas pitala. One nisu i ne bi, jer je kao bolje da se dijete valja po podu i uči drugačije sjediti. Opasnost od pada postoji (što je prikazano u filmiću), nisu sva djeca ista i neka neće nikada se izvući i pasti. Eto one nisu kupile, pa neću niti ja.

Cvarak
    27. Siječanj 2016. 11:21

To za prokuhanu vodu...sad ne znam ni sama dal je pametno prokuhavat jel se kao onda ubiju svi minerali ili treba prokuhat?! To jos nisam pametna al svakako cu davat iz pipe ne iz boce kupovne.  

Ashley slobodno jabukicu mozes na pari malo omeksat za pocetak ;))

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.