Ryanne
svađaj se ili im jednostavno prepričaj ovo...
Nije preporučljivo dodavati sol u prehranu djece do godine dana jer funkcije bubrega isu dovoljno razvijene, s druge strane razvija se okus za jače slano. Dijete do 12 mj starosti treba unijeti manje od 1grama soli. Imajući u vidu da su mnoge druge namirnice koje dijete konzumira već posoljene te da majčino mlijeko ili formula sadrže dovoljne količine soli, svako dodatno soljenje hrane bilo bi preveliko opterećenje za bubrege što može predstavljati početni mehanizam nastanka povišenog krvnog tlaka.
Ako kupujete gotove kašice za bebe posebno pripazite na količinu soli u njima jer je prečesto ta hrana presoljena. Hrana koja ima najviše soli je ona koja ima 0,6 grama ili više natrija na 100grama. a hrana koja ima malo soli 0,1 gram ili manje natrija na 100grama.
Branchi moj maleni se jos ne okrece nikud.. Al ok, tek smo napunili 3 mjeseca pa se nadam da je to ok!
Kad ga drzim u rukama stalno gura glavu prema naprijed i trbusni misici staaaalno rade! I najradije bi se nosio ili bio na meni u nekom polusjedu, pa nam je stalno borba oko toga..
Ma zato i kazem da nije za usporedjivati bebe, sve je to super napredak za njih, samo me zanima kaj rade vase i da li nesto poticete ili oni sve sami...jan zasad sve sam odluci kaj ce, jedino mu nekad zveckam na drugu stranu ako se previse okrece na jednu 😀
On se isto sav izvija kad ga se nosi, osim ak je u polusnu tak da ga uvijek cvrsto drzimo i pazimo, a da ne pricam kad je na kaucu ili krevetu - ogradjen full 😀
Ja ga sad vise stavljam na pod u vrtic ili na krevet (na ravno), tak da moze radit kaj oce, i okretat se, lamatat...u lezaljci isto divlja i izvija se pa ga samo povremeno stavim (ko sad kad sam morala na wc pa sa sam ga uzela sa sobom 😁 )
Da, ja Bruncija sad sto vise stavljam na ravno, to pod, krevet i preventivno hrpa jastuka ukolo :))
Doktorica nam je pokazala vjezbicu kako da ga okrecemo, jer kaze buduci da je tak veci nije lose da koji put u danu to napravimo da skuzi da i sam to moze!
jutro zene :)
ja tek ustala...buba jos spava :) morat cu je budit da idemo na sunčeko :)
Nemojte se previše opterećivat s tim kad cete počet s prehranom...ako ste sigurne kao ja,da je djete doista u toj fazi da moze jesti..pokusajte...da mu date ne znam sta nece ga ubit zlica dvije...skuzit cete po bebi dal zeli ili ne....
Ako vas je pak strah..nemojte do 6 mjeseca...čekajte...pa onda vidite....NAjgluplje mi je slusat savjete tipa smjernice treba od ovog mjeseca treba od onog...A kvragu ne bi da su nam dica sva klonirana...i da su rađena po špranci...nisu...svi smo mi individue za sebe a tako i naši kikači :)
moja npr nije imala grčiće ..veeoma malo i veoma blago...dok se drugi mučili ko najveći patnici...Frendicin sin je tri dana mladji od moje...jos ga peru grčevi za poludit...a i cjelokupna slika njega prema mojoj maloj...ona djeluje 3 miseca sarija..brat bratu..zrelija..on prava bebica..samo trazi naruje...toplinu..a mo zmaj bi hoda da je stavim na tlo...nema sanse lezanje...nunanje...samo istrazivanje..i pokusaju sjedenja..sta me vec izludjuje jer ce dobit jadna upalu misica koliko se trudi...
Tko počme sa kašicama neka i nudi bebama vode ili čajića...moja bas s guštom popije...a i ima mi logike da ce trazit...
Čvarak..vjeruj mi..da samo jednom pomirišeš AD mlijeko,nikad vise ne bi rekla da je to zdravo.To je umjetna zbrćka napravljena da bebe napreduju..nije otrov...ali daleko je od neeg ljepog vjeruj mi. Meni se plače svaki put kad perem bočicu...vjeruj mi prestrašno nesto..
etko je rekao da misli bebi davat komad povrca u ruku pa nek jede samo?Da to nije malo rano za početak dohrane? Inae mi je to fora..al nema sanse da tako dajem djetetu dok ne počme jest nemixanu hranu isključivo...previše me strah takog nečeg ipak su to komadi
I strasno mi je sta sve "struka" radi jadnim mamama...do prekljucer je bilo normlano davati djetetu od 4 mjeseca....od jucer su vrištali portali da su sve one koje prije 6 mjeseca daju "nemajke"...sad je opet nova fora da se sa 5 obavezno počinje sa dohranom..sve sami internet experti...neke udruge za promicanje sjebavanja maminog mozga....JA sam se naučila..takve savjetnike više ne čitam...iskljucivo žene koje poznam sa velikim iskustvom...a svi ostali ...no thnx Kako god je pomodarstvo zastupljeno u masu stvari u zivotu tako su ga krisom ugurali i u svijet mama i beba...a to mi je totalna nebuloza.
Btw gastroenterolog nam je rekao da nema pisanog pravila kada bebama sazrijevaju crijeva..da je to od bebe do bebe...a da su jasni pokazateji da su zrela..prestanak grceva...prestanak čestih prdeza i gusca stlica...A i da ako počmemo sa dohranom i vidimo da beba probavlja kasicu u normalnom vremenu...ako stolica nije tvrda vec normalna...da je to najbolji pokazateljk da crijeva rade ko urica....sta kod nas fala bogu je slučaj
dakle mamite...samo promatrajte svoje bebice...osluškujte...imate taj dar ziher iako ga nekad strah i oprez blokiraju....i znat cete same sta je najbolje za vase bebano...a nikave šprance i kalupi...u najmanju ruku nemaju mi logike.
a na kraju balade...svak nek odlučuje za sebe i dite koje je rodio :D
zaboravih rec..nikakvo dodavanje soli secera i nicega u kasice...ja nikako..i necu jod duuuuugo duuugo...
a netko je pitao gdej nabaviti namirnice...Oni koji su na selu imaju srecu pa ce imat sansu uvjek davat mozda domace čak i svoje i super svježe...Ja sam u gradu...i bas nemam nikakve šanse da nabavljam domaće...pravo(ukoliko takvo sta uopće vse postoji)
Morat ce jest sta i svi drugi...jbga...takvo vrijeme doslo da nam nista vise nije zdravo :(
Al opet nekako mislim da je bolja i kasica od ovog "nezdravog" povrca nego one kupovne kaše i papice
Bas kako je netko tu rekao, da dajem ad mlijeko vjerojatno bi dala dohranu prije navrsenih 6 mj.. Tako da vas razumijem mame...
Ali isto tako mislim da kako je naanaa/kneginja napisala nitko od nas ne zna kako drugo dijete napreduje/razvija se/raste/ ... Tako da ne postoji nikakav kalup kad i sto davati.. To mi mame same trebamo odluciti jer valjda mi najbolje znamo. Svaka beba se razvija sama za sebe i radi neki novi korak kad misli da je spremna.
Ali svejedno,sad ste me bas zabrinule (Branchi pogotovo) :/ moj mis se ne okrece s ledja na trbuh sam,nego samo na oba boka. Na trbuhu kad je ne ide ni na bok ni na ledja. Osim sto mu glava nema sanse da je na podlozi..uvijek je u zraku...
A kad je na ledjima ili kad ga mi drzimo ledjima do sebe, niti sekunde ne lezi nego nogice i glavicu vuce prema stomacicu..pokusava momcic sjesti stalno!
Bok mamite... Jeste se naspavale... ?
Moja mala se niti jos ne okrece s leda na trbuh ni obratno...samo jednom se okrenula na trbuh dok je bila na kaucu...i kad me sok strefio...ali mislim da je to bilo slucajno jer poslije se to vise nije dogodilo... Jedino s leda na bok se okrece stalno... A kad je na trbuhu glavu drzi stalno gore... Eto to je to...nit je ne poticem...jos mi je mala...heheh... Jedino kad je stavim na kauc i zavalim je u veliki kusin onda ona isto pocne jako dizat glavicu i gurat je za naprijed...pa joj je ja vracam...hahaha...
Saljemo vam suncane pozdrave...ovdje kod nas je lijepih 13 stupnjeva...ko da je proljece...odosmo mi u setnju...
Svojim mislima stvaraš svoj život. Misli pozitivno i prizivat ćeš sretnu budućnost...
!
Moj se okrene s ledja na bok pa na trbuh al ruka zapne.. To kak se cija beba razvija je stvarno individualno i nema pravila netko prije, netko kasnije. Ista stvar s dohranom. Neka beba je spremna i prije 4. Mj neka do 6.mj nece bit. Sto se kupovnih kasica tice, kupila sam mrkvicu i jabuku, svaka zasebno. Iskreno ja to nebi jela, jabuka je kiselkasta a mrkvica bljutava, obe su bile hipp. Uglavnom gledajte one kasice koje nemaju dodanog secera i soli, uclanite se u hipp klub i dobijete doma knjizicu s njibovim kasicama i za svaku pise dal ima dodanog secera soli i slicno.. Necakinja ce skoro god dana, jede sve bez soli i palentu i rizine i tako gusta u tome a bljutavije ne moze bit.. Ja cu svom kuhat, sreca imamo vrt doma. Al cu mu i kupit gotove. Uzivajte u suncu!!
Sortiraj odgovore
Najstariji