Ja cu probat davat cijelo povrce da beba sama uzme u rukicu i papa ...npr na pari cu skuhat da omeksa,neke stvari cu vilicim cu mozda gnjecit vidjet cu jos! Eto ko zeli neka procita ima i na fb grupa- beba vodja dohrane-blw
Treba vidjet kako ce beba prihvatit namernicu i dal ce joj bit potrebno miksat blendat gnjecit ili ne.
Nama je pedica rekla da krenemo sa 6 mj (s obzirom da dojimo), a i da nam je preporučila ranije ne bih je poslušala. Jedno bi bilo da beba ne napreduje ili da nemam dovoljno mlijeka..
Ne bih joj miksala nego samo jako dobro zgnjecila sa vilicom, ali opet ovisi o namirnici. Ne mogu reći dok ne probamo, možda joj za prvi puta izmiksam.
Priznajem da bih isto na mjestu mama čije bebe su na adaptiranom čim prije krenula sa prirodnim namirnicama da barem zamijenim jedan obrok. Adaptirano mlijeko je ipak umjetno proizvedena namirnica. Ali ipak ne prije 4-5 mjeseci. A koliko vidim, tako ih većina i radi.
jutro cure!
Kad se spominje dohrana, ako nema netko fb prepisujem vam dio iz knjigice "iz rodina kljuna"
Preporučuje se isključivo dojenje ili mliječna formula prvih šest mjeseci kao dostatna hrana, ali u okolini često čujemo savjete kojima se teško oduprijeti. Generacija naših majki vrlo je rano počela s dohranom, već oko 3 mjeseca, nažalost neki još uvijek misle da ranije uvođenje krute hrane bolje navikava dijete na nove okuse i da će ono teže prihvatiti dohranu ako se čeka do 6 mj. Taj običaj ranog uvođenja dohrane nastao je u vrijeme masovne primjene mliječnih formula. Roditelji kao da su se natjecali čije će dijete biti krupnije i koje će prihvatiti što veći broj namirnica u što kraćem roku. Težilo se da se dječja prehrana što prije izjednači s prehranom odraslih. Važan razlog odgađanja uvođenja dohrane je veliki porast alergija na hranu u čitavom svijetu. Probavni sustav djeteta nije dovoljno zreo i propušta ne prerađene sastojke hrane, čime se povećava razvoj alergije. Ona se može očitovati na koži, probavnom ili dišnom sustavu. S navršenih 6 mjeseci djetetov je organizam enzimatski i imunološki zreliji, crijevna sluznica nepropusnija. Zbog nezrelosti probavnog sustava većina čvrste hrane se slabo probavlja u može uzrokovati neugodne reakcije. Primjerice djetetova gušterača ne može lučiti enzim za razgradnju škroba prije navršenih 6 mj. Prije 7 ili 8 mjeseca života djeca ne mogu probaviti žitarica kao ni vlakna iz nekog povrća.
Redoslijed uvođenja pojedinih namirnica mije presudan i ponajviše ovisi o običajima odgovarajuće obiteljske i šire sredine. Važno je naglasiti da se pojedine nove vrste hrane moraju uvoditi pojedinačno i postepeno u razmacima od nekoliko dana da bi se eventualno neželjene reakcije mogle povezati uz točno određenu namirnicu. Takvim polaganim načinom uvođenja namirnica, dijete ima vremena priviknuti se na novi okus, usvojiti ga i prepoznavati.
To je samo dio, ako imate volje čitajte...ako imate želje pišem još, o soli, žličicama, položaju itd!
Mi cemo iduci tjedan cuti preporuku pedice, bas me zanima...
Ne znam sta bi radila da dajem ad, ali sad uz dojenje ne bi prije 6 mjeseci - ali nas jos uvijek malo probavica muci pa i po tome vidim da nije jos spreman...a svaka mama ce najbolje procjeniti
Cure kak se vama bebice okrecu, jel idu s ledja na trbuh ili zapnu negdje hehe?
Mi zasad s ledja krenemo na trbuh pa zapnemo izmedju, ruka smeta ili noga, a kad smo na trbuhu, okrene se na bok pa na ledja kad mu je dosta
Nisam nesuto primjerila da se dize u sjed, da radi trbusnjake, eventualno dize nogice gore, ne toliko trup....
Ajde malo pisite kak vase bebule i da li ih dodatno poticete da rade nesto- znam da se bebe ne usporedjuju, ali me zanima 😊
Branchi, moja se bez problema okrene sa ledja na trbuh. Do prije koja dva tjedna bi joj jos jedna rukica zapela ispod trbuha pa je nije mogla izvuci, ali sad je i to svladala. Ne zna se još okrenuti natrag, odnosno sa trbuha na ledja. To joj je samo jednom uspjelo, valjda slučajno. Tako da bravo za Jana.
Glavu jako diže i pokušava sjesti. Kad je stavim na stol za presvlačenje, konstantno mi ima glavu u zraku da mi dođe da joj je zaljepim za podlogu jer točno vidim kako napinje trbušne mišiće. Kad je na trbuhu glava je isto ful u zraku. Tako da su vratni i trbušni mišići dvije skupine mišića oko kojih ne brinem. Još samo da svlada okret sa trbuha na ledja. To još čekam.
Kad je u njihaljki tj. viperu cijelo vrijeme odskakuje i moram je dobro vezati jer mi je jednom skoro ispala, odnosno, spustila se iz nje.
Renata, hvala na prepisci sa face-a. Morat cu se jako svađati s ukucanima jer bi oni da solim hranu, ali dobro da si potvrdila moje misljenje da ne treba. Sto ce maloj bebici sol bezveze..
Inače, pročitala sam i da i nije dobro stavljati u kašice vodu u kojoj se kuhala npr. mrkva zbog nitrata.
Cvarak, da ad je hranjivo mlijeko, ali je umjetno. Kuzis, umjetno? I ako ja ne pamutejum tebi koja ces poceti sa 6 mj ili kasnije, onda molim te nemoj ni ti meni. Ja ne preispitujem tvoje odluke, pa nemoj ni ti moje. Isto tako, ja ne poznajem tvoje dijete, ni sto ono moze niti na sto je spremno, pa tako ni ti moje.
Ja još ne razmišljam o kašicama,znam nešto malo osnovno, moram proučavati :) okreće se na bok, možda bi i na leđa, ali zapne mu ruka pa ne zna kuda bi s njom, ali kada je na trbuhu ne okreće se sam nikuda :( Kad se probudio vidjela sam u oku malo crveno, kapilarice, odmah uz zjenice, da li zna neka mama šta bi to moglo biti? Doktorica radi tek popodne, a baš me strah :(
Cvarak, Renata, slazem se s vama, i zapravo me to i najvise brine, koliko je bebin probavni sustav rano spreman na nove namirnice.. Zato m se i cini bolje pricekati do 6mj pa onda polako jedno po jedno..
Mama mi isto govori kako je nas dohranjivala ranije, i kad smo pocele vec sve i svasta jesti i kao nista nam nije falilo.. Osim sto ja danas imam kolitis 😂😂😂
Pa kad sam joj to spomenula prestala mi je pricat o dohrani :)))
Ali da, cini mi se vazno i pratiti razvoj djeteta, posjedanje, interes za hranu, mislim da su to sve neki pokazatelji da je dijete spremno za dohranu..
Istina, sve je to individualno i kao sto je moja mana odlucila kako ce mene dohranjivat tako cu i ja odlucit za sv
Ryanne moj jan je onda naopacke hehe...bitno da idu nekamo 😊
Mincy janu je prije koji tjedan pukla kapilarica u oku, imao je dve tockice, za 3 dana je proslo...ne brini....to je od spavanja/nespavanja, naprezanja kad kakaju....nista strasno
(Pobjegao mi post)
Ja cu odlucit za svog malenog a i vi za svoje pilice!
Meni ok zvuci ta beba vodja dohrane, jedino sto bi se svejedno pridrzavala neke tablice za uvodjenje namirnica, bas iz gore sponenutih razloga..
Sortiraj odgovore
Najstariji