Epiziotomija/urez međice

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    TeaOsijek
    08. Svibanj 2014. 11:21

Ma to rezanje je samo njihova dobra volja i koliko im se da angažirati se oko trudnice.. Najlakše im je prerezati jer oni imaju manje zafrkancije

Chicca90
    08. Svibanj 2014. 21:56

Joj žemske moje, ja očekujem prvog bebača za točno 4 tjedna, a o epiziotomiji slušam i čitam otkad sam trudna... I nije mi baš svejedno... Nije me toliko strah ni rezanja ni šivanja, koliko oporavka... E sad, ni sama ne znam kako da se postavim kad dodjem u rodilište. Znam da doktori ne vole "kad im se soli pamet", a u rađaoni ću bit sama, pa me strah da i neće baš poslušat moje želje. Jednom sam naletila na ovaj članak negdje i stvarno mi ima smisla, ali aj ti reci nekom doktoru u RH to... 

Pokušajte razmišljati o epiziotomiji ovako: ako držite komad tkanine i rastežete ga, s namjerom da ga potrgate na dva dijela, znate i sami koliki otpor stvara sama tkanina, i rijetko će puknuti. Ali ako napravite mali rez u sredini, rastezanjem ćete lako postići cilj. Vršenje epiziotomije je jednako tome, tako da ponekad dolazi čak i do rascjepa rektuma. Liječnici još uvijek raspravljaju o tome da li je taj “jasan” kirurški rez lakše tretirati, nasuprot puknuću koje nastaje bez rezanja. Moje iskustvo jest da je ta mala napuknuća koja se događaju bez epiziotomije lakše zašiti i manje su bolna za ženu. Epiziotomija, jednom napravljena i “zakrpana”, mnogo je lošija i izvor je mnogo veće boli u razdoblju poslije poroda.” (Harrison 1982:97)

Udruga Dona
    09. Svibanj 2014. 09:53

Chicca, pokušaj sa sobom bilo koga uzeti u rodilište-prijateljicu, mamu, doulu... ako već nemaš partnera ili on nije spreman da bude sa tobom.
    Gornji citat je u potpunosti točan, kod ureza međice režu se svi slojevi kože, koje je onda i potrebno šivati, i poslije zauvijek možeš osjećati taj urez, kod promjene vremena, kod bolesti, u nekim položajima tijela...
    Žena uvijek može odabrati da ne želi epiziotomiju, također, ako i pukne, može odabrati da ne želi šivanje ako ruptura nije velika i zahtjeva 1-2 šava, jer ta rana će sama zacijeliti, puno brže i efikasnije nego da je šivana. Također, rupture se manje događaju u položajima poput čučnja, stolčića i poroda četveronoške, a najviše se događaju u položaju na leđima, jer tada dijete pritišće jače na međicu i rasteže je "u krivom smjeru".
    -i osobno iskustvo-primalja je rekla da ću puknuti i da me mora rezati, ja sam se zaderala NEMA ŠANSE!!! i rodila-bez puknuća međice, bez ikakvih problema, i kasnije, bez ikakvih posljedica na tom dijelu tijela. i to sam rađala na leđima (nedovoljno hrabra i svjesna da tražim drugačiji položaj). drugi puta, u čučnju, nije također bilo apsolutno nikakvih problema.

missha
    09. Svibanj 2014. 10:00

Ja ću samo reći da sam za epi ako je ona potrebna, jednom sam bila rezana, jednom sam pukla i bilo mi je bolje nakon reza nego nakon puknuća.

mara1
    17. Srpanj 2014. 08:51

i rezana i pukla sam pri prvom porodu. sada sam trudna 30 tjedana i imam strah jer prvi porod prije 9 godina bio je jako bolan i dugo sam se oporavljala nisam mogla sijediti

Tina0208
    18. Srpanj 2014. 14:04

e curke jel koja masira medicu?? mi kupili ulje i ja si to probala sama masirati,al su mi ruke prekratke..hehe
    probao je i muz,ali me jaaako boli i bas mi je nelagodno nemam pojma zbog cega... a sve radi dobro...
    kakvo je vase iskustvo??

Laura 21.08.2014 :-*

ivanahaha
    18. Srpanj 2014. 14:51

Mi imamo u planu, ali nismo jos krenuli, isto nekako odgadjamo xD

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.