05. lipnja 2013.

Žutica novorođenčeta (novorođenačka žutica)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U danima nakon rođenja koža ili bjeloočnice novorođenčeta mogu poprimiti žutu ili narančastu boju.

Najčešće se radi o fiziološkoj, prolaznoj žutici koja ne ostavlja posljedice. Međutim, novorođenačka žutica može biti i posljedica inkompatibilnosti krvi ploda i majke ili ukazivati na kakav opći problem. Pregled djeteta i analiza krvi otkrit će uzrok žutice.

Fiziološka žutica

 Najčešće je žutilo jedini simptom, bez temperature i probavnih smetnji. Stolica je normalne boje. Pregledom djeteta ne nalaze se nikakve anomalije. Ovakva se žutica javlja često u nedonoščadi. Povišena razina bilirubina u krvi izaziva narančastu boju kože. Bilirubin je žučni pigment koji normalno nastaje razgradnjom hemoglobina koji većinom potječe iz crvenih krvnih stanica čiji je životni vijek na izmaku. Kemijski se mijenja u jetri kako bi se mogao izlučiti u probavni sustav. Katkada ta promjena nije dovoljno djelotvorna u prvim satima života; taj se nedostatak brzo popravlja i žutica brzo prolazi. Primjena fototerapije smanjuje jačinu žutice.

Žutica zbog majčina mlijeka

 Ako žutica traje duže od tjedan dana, vjerojatno se radi o drugim uzrocima. Hrani li se dijete na prsima majke, može se desiti da majčino mlijeko sadrži tvar koja smanjuje aktivnost enzima jetre potrebnih za izlučivanje bilirubina. Treba na 24 sta privremeno prekinuti dojenje i kasnije ga opet nastaviti. Smanji li se tim postupkom žutica, radi se o bezazlenu poremećaju i dojenje se može nastaviti. Ako nema uspjeha, treba tražiti druge uzroke.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.