Beba Zdravlje i njega bebe 25. ožujka 2018.

Kako pomoći bebi kod problema s probavom?

beba pelena dojenje proljev
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez, spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije savjetuje zabrinutu mamu

Imam dečkića od četiri mjeseci i 3 tjedna. Od petog dana starosti jede moje izdojeno mlijeko. Kad je navršio 4 mjeseca morala sam mu uvesti jedan obrok adaptiranog mlijeka. Probali smo Novalac, ali je nakon 3 sata povratio sve što je pojeo u mlazu, znači njegov želudac nije prihvatio tu hranu. Onda smo mu kupili Nan jer je to jeo prvih nekoliko dana dok se meni mlijeko nije ustabililo. Zadnjih nekoliko tjedana se po noći bacao po krevetu, okrenuo bi se na trbuh i tako spavao i onda u nekom vremenu bi se počeo bacati. Shvatila sam da njemu kruli u crijevima i da ga to boli, nakon što pusti vjetar mu je lakše onda se smiri i zaspi. To je ponavljao svakih nekoliko sati kad bi ga jako boljelo, onda bi počeo plakati u snu. 

pelena beba Možda te zanima... Koji je pravi uzrok probavnih problema kod beba? Beba

Na preporuku pedijatrice dali smo mu Bio gaia kapi, ali samo 2 dana jer mu je to promijenilo izgled i miris stolice koja je inače bila uredna. Probali smo i s Espumisanom. Zadnjih tjedan dana, nakon Bio Gaie on ima proljev prvih 48 h, kakao je 24 puta prije i poslije svakog hranjenja. Sad je skoro svaka pelena pokakana možda jedna u danu da je samo popišana i kontinuirano je to sluzavi proljev. S tim da prilikom svakog kakanja je jako napinjanje i stenjanje. Zadnje 2 noći je počeo kakati i po noći što ga razbudi jer ga moram premotati budući da gospodin neće spavati pune pelene. Po noći kaka svaka 3 sata, od ponoći do 6, sve to praćeno stenjanjem, plakanjem i razbuđivanjem, što je veliki šok za bebu koja je spavala od 20:30 do cca 3 u snu pojela mlijeko i nastavila do 6-7 sat vremena igre i maženja na krevetu pa spavanje do 9-9:30. 

 

Kako da pomognem svom djetetu da mu se bar normalizira probava i da više nema proljev. S tim da ja u prehrani nisam ništa promijenila i dalje izbjegavam hranu koju smo primijetili da mu smeta, tipa mliječni proizvodi i hrana koja napuhava.

proljev kod djece Možda te zanima... Proljev kod djece: Pedijatar savjetuje što učiniti i kako ga liječiti Beba

Može se raditi samo o akutnom crijevnom infektu, stoga je najbolje prvo dati stolicu na analizu na bakterije, viruse. Svakako neka ostane na probiotiku. Ukoliko se isto ne smiruje, a nalazi mikrobiologije su negativni dolazi u obzir i alergija prema proteinima kravljeg mlijeka, no za rasplitanje takve situacije, najbolje je da se javite dječjem gastroenterologu na pregled, kako bi se temeljem toga mogla isplanirati prehrana i pretrage. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.