Beba Zdravlje i njega bebe 23. ožujka 2018.

Znanost otkrila da se bebina stolica mijenja i zašto je to važno

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ono što je u dječjoj peleni može pomoći da shvatimo zašto raste broj alergija i astme u posljednjim desetljećima

Dječja stolica se mijenja i to bi mogla biti loša vijest za dječje zdravlje. Svatko tko ima novorođenče zna da je stolica jako važna. Pedijatri često pitaju roditelje tek rođene bebe što se nalazi u bebinim pelenama, kako bi bili sigurni da beba pravilno jede i da se sve radi kako treba.

Istraživanje koje je objavljeno nedavno pokazuje da nam stolica bebe može reći puno više od toga kako je dijete. Istraživanje je pokazalo da je pH, s kojim se mjeri je li nešto alkalno ili kiselo, stalno raste od 1920-ih. Kiselost može reći liječnicima o bebinim mikrobima - ravnoteža dobrih bakterija koji pomažu probavi hrane i štiti nas od bolesti. Istraživači smatraju da to može pomoći kod objašnjenja porasta alergija i astme u modernom svijetu.

Vodič kroz prehranu bebe: Koliko novorođenče treba jesti?

Bethany Henrick sa Sveučilišta Nebraska proučavala je medicinske podatke o bebinoj stolici sve unazad do 1926. godine kada su liječnici počeli obilježavati bakterije u dječjoj stolici. "Pregled 14 kliničkih istraživanja objavljenih od 1926. do 2017. godine u kojem je obrađeno više od 213 zdrave dojenčadi, pokazalo je promjenu crijevnog pH od 5,0 do 6,5", napisali su u svom izvješću objavljenom u časopisu mSphere.

beba, pelene Možda te zanima... Mora li dojenče imati stolicu svaki dan? Beba

Niski pH pokazuje da je sadržaj kiseliji, pH 7 ili više se smatra više alkalni. Promjena je ubrzana nakon 1980. godine. Istraživanje pokazuje da pH može biti brz način mjerenja ima li djetetov probavni sustav dovoljno korisnih bakterija iz skupine koja se zovu Bifidobakterije. Kada ove bakterije razgrađuju mlijeko, one stvaraju kiseline i ta kiselost se pojavljuje u bebinoj stolici

10 stvari koje niste znali o bebinoj prvoj stolici - mekoniju

Postoji jedna posebna vrsta bifidobakterije koja ukazuje na zdrava crijeva. Zove se B. infantis. Bebe s puno te bakterije imaju stolicu s više kiselosti nego bebe koje imaju manje ove bakterije, kažu istraživači.

Što je zdrava crijevna mikroflora?

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Svatko ima crijevnu mikrofloru, a probavni sustav tek rođenog djeteta je potpuno sterilan, no kolonizacija bakterijama nastupa vrlo brzo. 

Crijevna mikroflora zapravo je „prirodna imunizacija majke prirode“ koja potiče crijevnu imunofunkciju i osigurava bolju obranu od kolonizacije patogenih bakterija, čime, u dojenčadi, pridonosi sazrijevanju imunološkog sustava. Znanstvenici pokušavaju shvatiti što su elementi optimalne crijevne mikroflore. Na primjer, ljudi s neuravnoteženom crijevnom mikroflorom mogu biti skloniji pretilosti.

Možda te zanima... Što mama i pedijatrica želi da novi roditelji znaju? Beba

Probavni trakt je važan segment imunološkog sustava tijela, a prve bakterije koje se pojavljuju u probavnom traktu mogu utjecati na to kako se razvija. Istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da bakterije crijeva mogu utjecati na rizik od razvoja astme kod beba.

"Postoji jasan dokaz da dječja crijevna mikroflora ima dugoročne implikacije na zdravlje i smetnje kod tog sustava, može dovesti do kroničnih upala i imunoloških bolesti. Dakle, gubitak Bifidobakterija i promjene u crijevnom okolišu, izmjerene putem PH crijeva, predstavljaju uvjerljivo objašnjenje za povećanu učestalost alergijskih i autoimunih bolesti u zapadnim zemljama" objašnjava Henrick i njezin tim.

Možda te zanima... 8 stvari kod novorođenčeta koje bi te mogle iznenaditi Beba

Ova tri čimbenika bi mogla biti uzrok loše crijevne mikroflore: 

1. Adaptirano mlijeko

Bebe koje se hrane adaptiranim mlijekom mogu imati drugačiji razvoj crijevne mikroflore. 

2. Antibiotici

Mame dobivaju antibiotike na porodu kako bi se zaštitile bebe, ali oni bi mogli ubiti dobre bakterije.

3. Carski rez

Porođaj carskim rezom mogao bi bebi oduzeti priliku da skuplja dobre bakterije kada se rodi.

Možda te zanima... Bebe rođene carskim rezom 'kupaju' u vaginalnoj tekućini Trudnoća

Zasad, znanstvenici nisu sigurni kojih dobrih bakterija trebamo više. Međutim, istraživanja kao ova mogu pomoći da se više otkrije. "Ovo stalno povećanje crijevnog pH dojenčadi tijekom posljednjih generacija znanstvena zajednica je uglavnom zanemarila, ali izgleda da može biti znak velikog poremećaja crijeva kod djece. Ovo može imati veliki utjecaj na učestalost alergijskih i autoimunih poremećaja", kaže znanstvenik David Kyle.

beba Možda te zanima... Bljuckanje kod beba: kada se zabrinuti i kako pomoći? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.