Beba Razvoj u 1. godini 27. siječnja 2016.

Kako bebu naučiti da sama zaspi?

beba spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Učenje djeteta da samo zaspi uglavnom podrazumijeva puštanje da plače određeno vrijeme prije nego samo utone u san. Mnogim je roditeljima teško slušati neutješan bebin plač, a i mnogi suvremeni stručnjaci ističu kako ovaj pristup izaziva kod djeteta toksičan stres

"Kako vaša beba spava?" To je jedno od najčešćih pitanja koja će čuti mladi roditelji, no i sami će vrlo često pokušati saznati više o tome koliko bi beba trebala spavati, kako je na što jednostavniji način uspavati i produžiti vrijeme bez buđenja. Zato je ovo i jedno od najčešćih pitanja na koje roditelji odgovor traže na Googleu.

Kontrolirano plakanje

Kad je riječ o učenju djeteta da samo zaspi, uglavnom to podrazumijeva puštanje djeteta da plače određeno vrijeme prije nego samo utone u san. Mnogim je roditeljima teško slušati neutješan bebin plač, a i mnogi suvremeni stručnjaci ističu kako ovaj pristup izaziva kod djeteta toksičan stres. I znanstveno je dokazano da čak i nakon što beba zaspi nakon plakanja, u krvi joj ostaje povišena razina hormona stresa kortizola

Nešto što možete učiniti, bez primjene ovakih metoda, je promatrati što beba sama čini kad je pospana i da joj omoguće da upravo to i radi. To može biti sisanje palca, promatranje postera ili tkanine sa složenim uzorcima, ili maženje s dekicom ili igračkom, a od pomoći može biti i uvođenje određene rutine prije spavanja, kao što su mirisna kupka, masaža, pjevanje uspavanki, puštanje umirujućih zvukova, povijanje ili priča za laku noć.

Zahtjevne bebe

Ako vaše dijete ipak ne uspijeva zaspati bez dojenja, nošenja ili ljuljanja, ne trebate odmah zaključiti da nešto radite krivo. "Nekoj senzibilnijoj djeci ipak će biti potrebni takvi dodatni mehanizmi opuštanja da bi se mogli pustiti u san i sasvim je u redu to im i omogućiti", kaže osnivač zagrebačkog Centra Prirodno roditeljstvo Tomislav Kuljiš, koji ističe da je najvažniji preduvjet da bi se dijetetov autonomni živčani sustav opustio i dopustio mu da zaspi, iskustvo bliskosti, opuštenosti i prepuštenosti u sigurnoj emocionalnoj vezi s roditeljem, a ključno je da je i on pritom opušten. 

Možda ćete, kao mnogi drugi roditelji, nakon nekog vremena odustati od zamisli da trebate naučiti svoju bebu da sama zaspi i to je sasvim u redu. Imajte na umu da kroz nekoliko mjeseci, ili godina, vaše dijete sasvim sigurno više neće trebati dojenje, nošenje ili maženje u krevetu dok ne zaspi, i probajte i sami uživati u tome, dok traje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.