Beba Zdravlje i njega bebe 10. lipnja 2016.

Svakodnevno kupanje djeteta pretvorite u prekrasan ritual

kupanje bebe
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kupanje uz masažu može biti pravo igralište za dijete u kojoj će zajedno s roditeljima otkrivati svijet i zbližavati se

Za zdrav razvoj djeteta i njezinih osjetila bitan je svakodnevni dodir. Nježan dodir u najranijem djetinjstvu vrlo je važan temelj za izgradnju samopouzdanja, ritual njege kože omogućava jačanje veza između roditelja i djeteta te stvara osjećaj povjerenja
Kupanje uz masažu može biti pravo igralište za dijete u kojoj će zajedno s roditeljima otkrivati svijet i zbližavati se. Svakodnevna masaža prije ili poslije kupanja odlična je prilika za bliski dodir s djetetom

Tijekom masaže pratite djetetove reakcije kako biste znali uživa li u masaži. Pokazalo se da masaža poboljšava kvalitetu i količinu sna djeteta, a jedino što vam je potrebno je ulje za bebu, ručnik te da prostorija u kojoj se nalazite ima odgovarajuću temperaturu.

Kako bi se kupanje pretvorilo u pravu igru i veselje omogućite djetetu da se igra s mjehurićima, što će pomoći razvoju koordinacije očiju i ruku. Također, veselo prskanje vodom pomoći će da nauči vezu između uzroka i posljedice. Pobrinite se da su proizvodi koje koristite "bez suza" kako ne bi došlo do iritacija.

Ugodni mirisi poboljšavaju raspoloženje i smiruju

Pjevanje ili puštanje glazbe tijekom kupanja stimulira dijelove mozga odgovorne za pamćenje, dok razgovor s djetetom pomaže jezičnom razvoju.  

Uz sluh, dječje osjetilo mirisa je njihova najjača osjetilna percepcija tako da će mirisno kupanje bitno utjecati na dijete. Ugodni mirisi poboljšat će raspoloženje i smiriti dijete. Istraživanja su pokazala da djeca okupana mirisnim proizvodima pokazuju 30 posto više znakova interakcije s roditeljima nakon kupanja.

Djeca svih uzrasta mogu uz mamu ili tatu uživati u veseloj igri. Uz pjevanje ili veseli razgovor iskoristite i igračke: drvene žličice, plastične posudice, prazne boce koje možete pretvoriti u brodove, a sve to može biti dio jednog prekrasnog rituala. Uživajte u kupanju djeteta i napravite od toga mali obiteljski ritual. 

Sve o njezi osjetljive dječje kože

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.