Beba Razvoj u 1. godini 03. lipnja 2016.

Novi dokaz da je kontroverzna metoda uspavljivanja sigurna

Beba spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje ističe da puštanje bebe da plače prije nego utone u san neće naškoditi bebi i ostaviti psihološka oštećenja

Novo istraživanje ističe da puštanje bebe da plače prije nego utone u san neće naškoditi bebi i ostaviti psihološka oštećenja. Do sada su mnogi suvremeni stručnjaci isticali kako ovakav pristup uspavljivanju izaziva toksičan stres kod beba. 

"Nadamo se da će ova studija pomoći u promicanju razgovora o dječjem spavanju, i pomoći roditeljima i djeci ako im je pomoć potrebna.", izjavio je Michael Gradisar, klinički psiholog i autor studije sa Sveučilišta Flinders u Australiji. 

Kako bebu naučiti da sama zaspi?

U studiju su bile uključene 43 bebe u dobi od 6 do 16 mjeseci čiji su roditelji bili uvjereni da imaju problema sa spavanjem. Djeca koju su roditelji puštali da plaču prije spavanja nisu pokazala emocionalne i bihevioralne probleme, te probleme u emocionalnoj vezi s roditeljima. Studija je pokazala da se djeca uz takvu metodu uspavljivanja manje bude tijekom noći.

Treba li pustiti dijete da plače i samo se smiri?

Istraživači su proučavali još jedan pristup odlaska na spavanje. Beba se stavlja postepeno sve kasnije i kasnije na spavanje, tako se misli da će dijete biti sve pospanije i lakše zaspati. I ovaj pristup pokazao se kao uspješan.

Oba pristupa pokazala su se uspješna, nakon jednog tjedna bebe iz obje grupe lakše su zaspale.

Istina o dječjem snu: Koliko beba treba spavati?

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu "Journal Pediatrics", znanstvenici su željeli provjeriti različite metode uspavljivanja djece te izazivaju li toksičan stres.

Najnovije istraživanje je dokazalo da nema toksičnog stresa tijekom uspavljivanja, a ni nakon 12 mjeseci. Ova studija pokazuje da puštanje djeteta da plače prije spavanje neće ostaviti nikakve psihološke posljedice

"Ovim istraživanjem nismo željeli uvjeriti roditelje da je trening spavanja potreban njihovoj djeci. Željeli smo pomoći roditeljima koji se bore s uspavljivanjem beba i stalnim buđenjem po noći. Ovo su sigurne metode ako su potrebne njihovim obiteljima.", dodao je Michael Gradisar.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.