Beba Zdravlje i njega bebe 07. prosinca 2018.

Mama skoro izgubila bebu zbog poljupca: 'Nemoj biti ta osoba'

Foto: Facebook/Kelli Beachner
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Nemoj biti razlog zašto se mama i tata moraju pripremiti na najgore. Nemoj biti sebičan/a i staviti svoju želju da poljubiš bebu prije njezine dobrobiti. I nemoj nametati krivnju novim roditeljima ako žele dodatno zaštititi svoju bebu'

Za roditelje novorođenih beba, jedan od najvažnijih i najtežih zadataka je zaštititi svoje dragocjene, ali osjetljive bebe. Žele učiniti sve što mogu kako bi zaštitili svoje nove bebe od bolesti, ali isto tako osjećaju pritisak da obitelj i prijatelji dođu u posjet i upoznaju bebu

Možda te zanima... Poruka babice koju bi sve nove mame trebale izvjesiti na vrata Beba

Nažalost, ne razumiju svi kada roditelji kažu riječ 'ne'. Kada je Kelli Beachner rodila svog sinčića Coltona, bila je čvrsta u tome da nitko ne prilazi bebi preblizu, ljubi je i izlaže je bakterijama. Međutim, to se ipak dogodilo i sada ova mama dijeli važno upozorenje za roditelje nakon što je njezina beba završila u bolnici s respiratornim sincicijskim virusom (RSV).

Kada je maleni Colton bio samo šest dana star, njegova mama provjerila ga je dok je drijemao i shvatila da mu je gornja usnica plava te da je bez svijesti.

"Podigla sam ga tako brzo u naručje da se trgnuo i srećom počeo plakati", napisala je Kelli na svom Facebooku. "Muž i ja smo ga odmah odveli u bolnicu i nakon testiranja, ispalo je da je Colton pozitivan na RSV i da ujutro mora ići u respiratorno-alergološku kliniku. Nisam spavala ni minute tu noć. Mislim da čak nisam ni trepnula cijelu noć i molila se da će pronaći snagu, dok smo sjedili u kupaonici punoj pare od vrućeg tuša koja mu je pomagala da diše."

Možda te zanima... Mama poslala poruku nakon gubitka bebe zbog poljupca Beba

Kada su sljedeće jutro došli u kliniku, stvari su se pogoršale. Zabrinutim roditeljima rečeno je da ne samo da će maleni biti hospitaliziran, već je njegovo zasićenje kisikom toliko nisko da će ga morati premjestiti na drugu lokaciju. Beba je istog trenutka stavljena na kisik te transportirana u drugu bolnicu u inkubator.

Možda te zanima... Pravila koja moraš poštovati tijekom prvog posjeta bebi Beba

Maleni Colton na kraju je dobio dijagnozu respiratornog sincicijskog virusa i bronhitisa. Proveo je sedam dana na 100 posto kisika i zatim se još tjednima oporavljao. Srećom, izvukao se iz svega, ali njegova mama zna da mnoge druge bebe nisu te sreće. 

 

Objavljuje Kelli Beachner u Srijeda, 21. studenoga 2018.

"Stvar koju mnogi roditelji ne znaju je da ništa nije gotovo kad te otpuste iz bolnice. Colton je sada puno osjetljiviji na respiratorne bolesti i nedavno mu je pripisan inhalator koji mu pomaže disati zbog moguće astme. Još uvijek je premlad za potpunu dijagnozu. Pobijedio je RSV, ali virus i dalje utječe na njegov život, a da ne spominjem kakve posljedice ostavlja na roditeljima i paranoju koju sa sobom donosi."

Kao što smo već pisali i na našem portalu, respiratorni sincicijski virus je uobičajen sve od kasne jeseni do proljeća, a svoj vrhunac doseže upravo tijekom prosinca pa sve do polovice veljače. I naravno, tiče se svih koji provode puno vremena s bebama. 

Virus je jedan od glavnih razloga hospitalizacije beba pa čak i jedan od glavnih uzroka novorođenačke smrti diljem svijeta, a iako ga starija djeca i odrasli mogu imati, samo bebe su izložene najvećem riziku jer njihova pluća i imunološki sustav nisu dovoljno razvijeni kako bi se borili protiv infekcije. 

Možda te zanima... Babinje u tijeku: "Novopečene mame bi najradije zabranile babinjske posjete" Roditelji

"Nemoj biti razlog zašto se mama i tata moraju pripremiti na najgore. Nemoj biti sebičan/a i staviti svoje želje da vidiš/poljubiš bebu prije njezine dobrobiti. I nemoj nametati krivnju novim roditeljima ako žele dodatno zaštititi svoju bebu", rekla je za kraj ova mama i dodala kako je posjet novorođenčetu privilegija, a ne pravo: "Tvoja ljubav iz daljine se i dalje osjeti, obećavam."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.