13. travnja 2013.

Astma

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Astmu karakteriziraju akutne respiratorne krize (dispneja) koje dovode do zviždanja prilikom izdisaja. Ova bolest zahvaća bronhe i dišni sustav u cijelosti.

Vaše dijete najednom teško diše, osobito prilikom izdisaja, a stezanje dišnih putova proizvodi zvižduke. Postaje blijedo, znoji se... To su simptomi astmatična napada. Javite se liječniku bez okolišanja.

U astmatičara smetnje disanja su izazvane suženjem bronha čemu je glavni uzrok u dječjoj dobi alergijske prirode. Astma se javlja u posebnim okolnostima i često joj prethodi u prvim mjesecima života egzem koji se naziva "atopijski dermatitis". Često i drugi članovi obitelji pokazuju alergijske reakcije (alergijski rinitis, peludna hunjavica, alergija na sijeno itd.). Čimbenici koji mogu izazvati napad su brojni: dlake i perje životinja, kućna prašina, grinje...

Pretjerana podražljivost bronha može se dokazati testovima "provokacije" kojima se u astmatičara izazove karakteristično jako suženje bronha (bronhospazam).

Vaše dijete može imati astmatične napade od prvih mjeseci života. U početku ih se može zamijeniti s bronhiolitisom, respiratornom infekcijom uzrokovanom virusom. Međutim, liječnici danas drže astmatičarem dijete koje je imalo više od tri bronhiolitisa prije navršene druge godine života.

Vaš će vam liječnik propisati bronhodilatatore (betamimetike, teofilin) i protuupalne lijekove (kortikosteroide). Najuspješnija je izravna apsorpcija tih lijekova kroz dišne putove (aerosol ili inhalacije) jer omogućuje djetetu da se normalno bavi svojim školskim i sportskim aktivnostima.

Lijekovima su često pridružene i druge mjere liječenja poput respiratorne kineziterapije (toaleta bronha i drenaža pomoću određenih pokreta koje roditelji mogu lako naučiti) i odstranjivanje alergena (tvari koje su odgovorne za nastanak alergijske reakcije). Na primjer, u slučaju alergije na grinje, odaberite sintetičku posteljinu (izbjegavajte perje), pažljivo čistite prašinu u stanu i redovito koristite insekticide.

Međutim, znajte da nikakvo liječenje ne može potpuno izliječiti astmu. Ako ste vi i vaše dijete zabrinuti i bojite se te bolesti, ne oklijevajte zatražiti stručnu psihološku pomoć.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.