Beba Zdravlje i njega bebe 27. rujna 2016.

Mamino upozorenje: Razmislite prije nego poljubite bebu!

fb
Foto: Facebook/Amy Stinton
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Amy Stinton na Facebooku je objavila fotografiju svog 14-mjesečnog sina Olivera nakon što je završio u bolnici zbog osipa izazvanog virusom herpesa

Više od dvije trećine ljudi mlađih od 50 godina diljem svijeta imaju herpes tipa 1, uglavnom zato što se lako širi. U većini slučajeva, ako poljubite nekoga tko ima herpes ili oni poljubi vas, nije veliki rizik za zdravlje. Tako je za odrasle, no za bebe je druga priča.

Mama Amy Stinton nedavno je na Facebooku objavila fotografiju svog 14-mjesečnog sina Olivera nakon što je završio u bolnici zbog osipa izazvanog herpesom. "Ovo se događa bebama kad dođu u kontakt s herpesom. Oliver sad ima virus herpesa i imat će ga cijeli život. Razmislite prije nego sljedeći put poljubite bebu".

Bebe koje se zaraze virusom, mogu se jako razboljeti i osip se može vraćati i nakon nekoliko tretmana, čak i uzrokovati poteškoće u učenju. Običan herpes za novorođenče može imati grozne posljedice jer se prije trećeg mjeseca života organizam ne može boriti protiv virusnih infekcija. Više od 85 posto odraslih nosi u sebi virus herpesa pa sljedeći put razmislite kad ljubite bebe.

Ako virus uđe u krvotok, može uzrokovati smrtonosni tip meningitisa

Dr. Helen Webberley s portala mywebdoctor.co.uk objasnila je: "Virus herpesa može uzrokovati bolne plikove, rane, plikove na genitalijama, vodene kozice, osip i crvenilo kože. Sve ovo vrlo je opasno za novorođenčad i ako netko ima bilo koju od navedenih infekcija, treba biti vrlo oprezan kad je u blizini novorođenčadi".

 

Liječnica je objasnila da ukoliko virus uđe u krvotok bebe može doći do mozga i uzrokovati smrtonosni tip meningitisa te svim zabrinutim roditeljima koji se boje da je njihova beba možda bila izložena virusu, savjetuje da što prije potraže pomoć. Ipak, ovakvi slučajevi su rijetki.

 

Pročitajte cijeli članak Mama upozorava: Nemojte ljubiti bebe!

This is what happens 2 babies when been in contact with a coldsore. Oliver now has the herpes virus and will have this for life. Think before you kiss a baby next time.

Posted by Amy Stinton on Wednesday, 14 September 2016

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.