15. travnja 2013.

Bronhitis

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bronhitis je infekcija koja je često uzrokovana virusom. Najčešće se javlja ujesen ili zimi. Upala zahvaća bronhe i može se nadovezati na prehladu ili gripu.

Vaše dijete kašlje, najprije suho a zatim produktivno (kašljem izbacuje sluz iz bronha prema grlu). Ima blagu vrućicu (38 do 38,5 °C) i katkada osjeća bolove kod disanja ili kašljanja.

Osim lijekova za snižavanje temperature liječnik će propisati mukolitike (lijekovi koji razrjeđuju sekret u dišnim putovima i olakšavaju iskašljavanje). Ako vaše dojenče ima problema s iskašljavanjem (dojenče ne zna ispljunuti sadržaj) liječnik će preporučiti pomoć kineziterapeuta koji će mu olakšati izbacivanje sekreta masažom i vježbama disanja. Antibiotici nisu potrebni osim u slučaju sekundarne bakterijske infekcije ili kada sekret iz bronha postane gnojan, žućkast ili zelenkast.

Bronhitis obično prolazi nakon tjedan dana, ali kašalj može još potrajati.

Ako se bronhitis ponavlja, potrebno je obaviti dodatne pretrage. Drugi uzroci također mogu biti u osnovi bolesti: prevelike vegetacije, alergije, gastroezofagealni refluks (kiseli želučani sadržaj se vraća iz želuca u jednjak), plućna bolest, mukoviscidoza... Ne savjetuje se boravak među mnoštvom ljudi, a treba izbjegavati i zrak zagađen dimom cigarete.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.