Beba Razvoj u 1. godini 28. prosinca 2015.

Beba se trza dok spava; je li to Moroov refleks?

beba spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neuropedijatrica Romana Gjergja Juraški odgovara zabrinutoj mami čija se beba trza u snu

Moja beba ima 4 mjeseca i još uvijek se trza kad spava. Ne znam je li u pitanju Morov refleks, jer kad mu se ispituje taj refleks on pokazuje samo drugu fazu tj. ručice podigne prema gore i otvori kratko oči, prstiće ponekad ispravi i udahne. Od rođenja je imao izrazen Moro refleks, ali sad nema više širenja ruku poput grljenja i trzne se samo tijekom sna na neki zvuk, a i bez zvuka. Također ima blagi hipertonus, zbog čega radimo vježbe po Vojti. Kako da razlikujem obično trzanje od Moroovog refleksa i kako da znam je li integriran? Nažalost naša pedijatrica uopće ne ispituje reflekse, već je gledala drži li glavu i mjerila težinu.

beba spava | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U dobi od 4 mjeseca spavanje terminskog dojenčeta postupno postaje zrelije, odnosno dojenčad započinje spavanje površnim NREM spavanjem, a ne više REM spavanjem kao u prva 3 mjeseca, zatim uslijedi sporovalno NREM spavanje, a nakon toga REM spavanje koje obilježava atonija mišića.

Takvi ciklusi spavanja se ponavljaju 4-5 puta tijekom noći. Udio REM spavanja tijekom prve godine i nadalje je postupno sve manji, ali to spavanje i dalje ostaje vrlo važno u razvoju mozga. 

Tijekom sna, pogotovo u usnivanju, možete zamijetiti trzajeve nogu ili ruku, poput mioklonija, koji u dubokom spavanju prestaju i dijete tada mirno spava.  

Moroov refleks se postupno gasi oko 6. mjeseca života i označava sazrijevanje viših centara u središnjem živčanom sustavu vašeg djeteta. Ispitujemo ga u budnom stanju dojenčeta, a ne u spavanju i postoji nekoliko načina kako to obično radimo.

Moroov refleks sam za sebe nam ne govori dovoljno o razvoju djeteta, već čini samo jedan mali dio neurološke procjene dojenčadi i za pravilnu procjenu je potrebno ispitati puno više refleksa koji u toj dobi mogu biti prisutni ili odsutni. 

 

Stoga vaš pedijatar ne mora nužno biti i usko educiran za subspecijalistički pregled kakav rade neuropedijatri, ali u sklopu pedijatrijskog pregleda zna procijeniti je li potrebno dijete poslati na dodatnu evaluaciju neuropedijatru i fizijatru.

Ako ste zabrinuti, svakako porazgovarajte sa svojim pedijatrom o tome, pogotovo ako vaše dijete ima neki od čimbenika neurorizičnosti kao što su prijevremeni porod, perinatalna infekcija itd. Video EEG poligrafija vam može reći kakav je san u vašeg dojenčeta i obično se snima sat vremena i više da bismo vidjeli cijeli jedan ciklus spavanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.