Beba Razvoj u 1. godini 30. ožujka 2022.

Vodič kroz smijeh beba: Kada se pojavljuje i kako ga potaknuti?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čula si gugutanje i cerekanje, a sada se možeš pripremiti i za preslatki smijeh. Saznaj kada se bebe smiju po prvi put i kako to možeš pomoći ostvariti

Ako si mislila da je uzbudljivo vidjeti bebu kako se cereka i ima široki osmijeh, čekajte dok čujete njezin prvi pravi smijeh. Pitate se kad će se prvi put to dogoditi? Ako beba već guguće i žubori, pravi smijeh možete očekivati uskoro jer ovi rani zvukovi su bebin način eksperimentiranja s glasom i zvukovima te učenjem kako micati usta i jezik. "Upravo ti rani zvukovi poput gugutanja i žuborenja vode k pravom smijehu, a kasnije i prvim riječima",objašnjava logopedinja Elizabeth Gerosa.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kad se bebe počnu smijati?

Do trećeg ili četvrtog mjeseca života, većina beba ispusti svoj prvi pravi smijeh i u trenutku kada ga čujete, najvjerojatnije ćete joj se nasmijati natrag. To je ono čemu se beba nada. Osim što voli slušati svoj zvuk, bebu će uzbuditi vaša reakcija kada upotrijebi svoj zvuk, a i to je odlična vježba za bebe. Nakon nekog vremena, ovakva i slična interakcija s ljudima pomoći će bebi razviti ključne socijalne vještine

Beba se smije Možda te zanima... Kako nasmijati bebu do šest mjeseci? Beba

Što uzrokuje bebin prvi smijeh?

Iako su male bebe premlade da bi ih nasmijali smiješni sadržaji na televiziji, počet će se cerekati kada vide smiješno lice ili čuju smiješan glas. "Rano smijanje je refleksivno", govori logopedinja, što znači da prvi smijeh može doći niotkuda. No, kako bebe rastu, smijeh se sve više događa kao fizička reakcija na nešto što ima dobar osjećaj, poput škakljanja

beba, mama, smijeh Možda te zanima... Bebe se smiju kad očekuju našu reakciju na nešto što ih je nasmijalo Beba

Još jedna zanimljivost: Bebe se ne smiju samo kada su budne! Kada smjestite bebu na spavanje, nemojte se iznenaditi ako čujete nekoliko malih osmijeha. Bebe se počinju smijati u snu oko devetog mjeseca života, iako se to može dogoditi i ranije. 

beba, spavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako se bebin smijeh mijenja?

Slušajte pažljivo bebin smije kako raste: "Vokalni tonovi mijenjaju se tijekom vremena kako se grkljan razvija", govori logopedinja i dodaje kako od devetog do 12. mjeseca života - bebin smijeh počinje imati namjeru i svrhu jer u toj dobi počinje i više razumjeti. 

A, što više beba razumije, to će više biti prilika za ozbiljno smijanje! Oko 12. mjeseca - beba počinje shvaćati koncept da stvari i dalje postoje iako ih ne može vidjeti i zbog takvih situacija počet će se smijati histerično. Igre skrivača vjerojatno su najpopularnije u toj dobi, kao i igre iznenađenja, poput toga da posložite kocke za igru u toranj i zatim ih porušite. Budući da beba sada shvaća da su te kocke namijenjene za slaganje, bit će joj jako smiješno vidjeti ih srušene na podu.

beba se smije Možda te zanima... Što nasmijava bebe od 6 do 12 mjeseci? Beba

No, ne mogu svi nasmijati bebu. "Kako se bebe približavaju svojoj prvoj godini, počinju razlikovati poznate i nepoznate ljude i mogu razviti strah od nepoznatog, odnosno nepoznatih osoba", govori pedijatar Stan Spinner. Stoga, ako vi istim postupkom nasmijete bebu, a njoj strana osoba je rasplače - to je potpuno normalno. Pročitajte kako smanjiti strah od nepoznatih osoba i bebi olakšati taj period

Kako nasmijati bebu?

Pokušajte s fizičkim okidačima poput škakljanja nožnih prstića, nježnim poskakivanjem na krilu, ljubljenja i puhanja bebinog trbuščića ili pljeskanja ručicama u ritmu. I svakako nemojte zaboraviti na klasične poteze poput smiješnih izraza lica i zvukova!

Saznajte kojim igrama ćete bebe potaknuti na smijeh

"Što više vokalne i vizualne interakcije - tim bolje", govori dr. Spinner. Pripremite se na izvođenje istih smiješnih radnji, iznova i iznova jer vašoj publici nikad neće biti dosta. Također, budite sigurni kako je vaša beba odmorna i sita, jer baš kao i kod odraslih ljudi - vaš pokušaj humora bit će joj smješniji kad je dobrog raspoloženja

Što učiniti ako se beba ne smije?

beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Ako se vaša beba još nije 'pošteno' nasmijala iako je prešla tradicionalan vremenski okvir, nemojte se brinuti: Bebe se razvijaju vlastitim tempom i savršeno je normalno da se neke bebe počnu smijati ranije, a neke kasnije. Isto tako, treba imati na umu da su neke bebe jednostavno ozbiljnije od drugih. Također bi moglo potrajati dok ne shvatite što točno nasmijava vašu bebe jer što će biti smiješno jednoj bebi, ne mora značiti da će biti i drugoj. Isprobavajte razne trikove i igre i prije ili kasnije - potaknut ćete smijeh.

"Ne trebate se brinuti ako beba ne reagira i ne smije se na glas, dokle god guguće, žamori, smiješi se ili općenito na neki socijalni način komunicira s drugima. No, ako ste zabrinuti, nemojte se ustručavati potražiti savjet liječnika na vašem sljedećem pregledu", govori pedijatar. 

Možda te zanima... Kakav karakter ima tvoja beba i što to govori o njoj? Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.