Beba Razvoj u 1. godini 02. lipnja 2016.

Bebe se smiju kad očekuju našu reakciju na nešto što ih je nasmijalo

beba, mama, smijeh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe koje su se tijekom prve godine češće osmjehivale s iščekivanjem, bile su vještije u korištenju jednostavnih alata, imale bolje komunikacijske geste i vokalizaciju te općenito bolje komunikacijske vještine u dobi od 30 mjeseci

U dobi od oko šest mjeseci, bebe sve više uključuju predmete u njihove interakcije s drugim ljudima. Na primjer, prebacuju fokus pogleda s istraživača na igračku, i obrnuto, s osmijehom ili bez njega, što je znak da mogu fleksibilno usredotočiti pažnju i prepoznati to i kod drugih, objašnjava dr. Daniel Messinger.

To postavlja temelje za razvoj takozvanog osmjeha iščekivanja, kojeg je prvi opisao dr. Jones i njegovi kolege na Sveučilištu u Indiani u devedesetima. Istraživači su promatrali bebe između osam i 12 mjeseci kako se igraju s igračkama dok su njihove majke sjedile iza njih. Kad je igračka proizvela zvuk, bebe bi reagirale osmijehom. Neke od osmomjesečnih beba i većina 12-mjesečnih također bi se okrenulo prema svojim majkama. 

"Kao da su mislile 'Ova igračka je napravila nešto cool - provjerit ću je li i mama to primijetila'", Objašnjava dr. Jones. "Bebe su se smijale u iščekivanju tog zajedničkog trenutka."

Naknadne studije pokazale su da su bebe koje su se tijekom prve godine češće osmjehivale s iščekivanjem, bile vještije u korištenju jednostavnih alata, imale bolje komunikacijske geste i vokalizaciju te općenito bolje komunikacijske vještine u dobi od 30 mjeseci.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.