Beba Razvoj u 1. godini 23. travnja 2016.

Bebe se smiju kako bi nasmijale mame

beba smijeh mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame tempiraju svoje osmjehe kako bi produžile vrijeme međusobnog osmjehivanja, bebe se, svjesno ili ne, smiju točno onoliko dugo koliko je potrebno da nasmiju mame

Prvi bebini osmjesi nekad su se tumačili samo kao posljedica plinova. No znanstvenici danas znaju bolje pa kažu da nam, gotovo od rođenja, blagi osmjesi novorođenčeta mogu pružiti uvid u njegov socijalni i emocionalni razvoj. 

Naše reakcije na te očaravajuće i šašave izraze lica pomoći će programirati bebin mozak za društvene interakcije koje ih čekaju u životu. Znanstvenici su još od Darwina pokušavali dešifrirati osmjehe malih beba. Do danas su, uz pomoć uređaja za praćenje otkucaja srca, skeniranje mozga i tisuća sati snimljenih interakcija, istraživači otkrili izvanrednu kognitivnu i emocionalnu osjetljivost kod vrlo male djece.

Bebe nas manipuliraju smiješkom

Smiju se da bi nasmijale mame

Znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu proučavali su obrasce osmijeha kod beba od četiri mjeseca i, uz pomoć matematičkih izračuna, zaključili da, dok mame tempiraju svoje osmjehe kako bi produžile vrijeme međusobnog osmjehivanja, bebe se, svjesno ili ne, smiju točno onoliko dugo koliko je potrebno da nasmiju svoje mame.

"Ako ste se ikad družili s bebama, posumnjali ste da imaju nešto na umu kad se nasmiješe. One se ne smiju slučajno", komentirao je Javier Movellan, jedan od autora studije.

Razvoj humora kod djece - od rođenja do škole

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.