Beba Razvoj u 1. godini 19. kolovoza 2016.

S osam mjeseci beba počinje dijeliti ljude na poznate i nepoznate

beba, obitelj, smijeh, puzanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba će u ovom uzrastu početi planirati. Očima će po sobi tražiti određenu igračku, a zatim i otpuzati do nje, a može se i sjetiti onih predmeta koje u tom trenutku ne može vidjeti

Kako razvoj bebinog pamćenja napreduje, tako raste njena sposobnost da pamti sve više osoba i događaja, a ovako teče razvoj od osam mjeseci do navršene godine:

Ova četiri mjeseca prate veliki napredak u bebinim dostignućima. Duljina pamćenja znatno se povećava i beba može birati aktivnosti kojima se zabavlja. U dobi od oko pet mjeseci beba je s igračkom mogla raditi samo dvije stvari - žvakati je ili bacati. Sada ne samo što zna da gura, vuče, udara, žvače, trese, baca i stisne je uza sebe, već zna i izabrati određenu, upravo igračku primjerenu za tu radnju.

Beba će u ovom uzrastu početi planirati. Očima će po sobi tražiti određenu igračku, a zatim i otpuzati do nje, a može se i sjetiti onih predmeta koje u tom trenutku ne može vidjeti (ali ih se sjeća i zna da postoje).

beba, igra | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ponavljat će određene radnje dok ne dobije odgovor (podizat će ručice da bi vam dala znak da želi da je podignete) i moći će predvidjeti događaje (kad kažete "dolazi tata", beba će gledati u vrata i čekati da se otvore). Sada zna tražiti predmete koje je ispustila iz ruke i onda kada ih ne vidi.

Izgleda da se može sjetiti i prošlih događaja - ako se uplašila psa dok ste šetali parkom, unervozit će se i početi plakati kada ponovno budete došli na to mjesto. U ovom uzrastu vjerojatno će plakati kada je budete ostavljali, jer ćete joj nedostajati.

U ovo vrijeme počinje "dijeliti" ljude na poznate i nepoznate, pa se nemojte začuditi ako zaplače kada ga podigne vaša bliska prijateljica koju nije dugo vidjelo, iako je ranije u njenom naručju bilo veselo.

Kako bebi olakšati strah od odvajanja i nepoznatih ljudi?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.