Beba Razvoj u 1. godini 18. listopada 2016.

Već s tri mjeseca bebe reagiraju na vaš plač i smijeh

beba dječak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe reagiraju na emocije u ljudskom glasu sa samo tri mjeseca što je je mnogo ranije nego što se mislilo. Istraživači su snimali kako bebin mozak reagira na 'emocionalne zvukove' poput smijeha i plača

Istraživači su skenirali mozgove 21 bebe dok su spavale, a rezultati su pokazali da su reagirali na vanjske zvukove. Do sada je bilo nejasno kada ljudski mozak počinje razvijati sposobnost da procesuira glasove i emocije.

Koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu kako bi snimili kako bebe reagiraju na "emocionalne zvukove", kao što su smijeh i plač, kao i pozadinsku buku, zvuk vode ili igračke. Kad su im puštali ljudske glasove, mozak bebe bi se aktivirao u istom dijelu kao i kod odraslih.

Profesor Declan Murphy s Royal College u Londonu rekao je da će ovo otkriće unaprijediti razumijevanje dječjeg razvoja. "Ovo je rijedak dokaz da postoje specijalizirana područja u mozgu koja se vrlo rano razvijaju", rekla je Evelyne Mercure, doktorica na londonskom University College.

Istraživači se nadaju da će ova saznanja pomoći da otkriju na koji se način razvija autistični u odnosu na neautistični mozak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.