Beba Zdravlje i njega bebe 04. siječnja 2016.

Ne znate zašto beba plače? Od sada više ne morate pogađati!

beba, novorođenče, mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nova mobilna aplikacija analizira plač vaše bebe tako što ga uspoređuje s bazom od 200 tisuća različitih zvukova plača novorođenčadi te vam pokazuje je li beba gladna, pospana, ima li mokru pelenu ili je nešto boli

Nove roditelje često zbunjuje bebin plač jer ne znaju što njihovo novorođenče točno treba. Sada pomoć dolazi u obliku aplikacije za pametni telefon koja može dešifrirati značenje plača bebe!

Tajni jezik beba - prepoznajte značenje plača

U Nacionalnoj sveučilišnoj bolnici Yunlin u Tajvanu tim istraživača razvio je aplikaciju Infant Cries Translator koja može razlikovati četiri različita zvuka. Aplikacija uspoređuje plač vaše bebe s velikom online bazom u kojoj se nalazi oko 200 tisuća raznih zvukova plača stotinjak novorođenih beba. Dok beba plače, samo morate na desetak sekundi uključiti snimanje i snimka se automatski prenese na Cloud Drive. Aplikacija u samo 15 sekundi analizira zvuk i rezultat šalje na vaš mobilni telefon.

Glad, pospanost, mokra pelena ili bol?

"Aplikacija razlikuje četiri različita oblika bebinog plača, uključujući glad, mokru pelenu, pospanost i bol", rekao je za Daily Mail Chang Chuan-yu, jedan od voditelja istraživanja. "Kod beba mlađih od dva tjedna, aplikacija je točna do 92 posto. Kod beba do mjesec ili dva mjeseca, točna je 84 do 85 posto, dok je kod četveromjesečne bebe točna i do 77 posto", dodao je i objasnio da je aplikacija namijenjena za bebe do šest mjeseci starosti, jer starije bebe se osjećaju sigurnije i već su se prilagodile svojoj okolini.

"Kad je novorođenče gladno, počinje pokazivati tzv. refleks sisanja. Njegova usta počinju imitirati sisanje, oblizuju usne jezikom te počinju okretati glavu u potrazi za dojkom i na temelju ovoga možemo zaključiti da je beba gladna. Sada se roditelji bez ikakvog medicinskog znanja mogu pouzdati u ovu aplikaciju koja će analizirati zvuk plača njihove bebe i pomoći im da znaju kad je gladna", rekao je dr. Chen Si-Da.

Roditelji koji su isprobali ovu aplikaciju tvrde da im pomaže, a 41-godišnji tata Guo Young-ming počeo ju je koristiti četiri dana nakon rođenja kćeri. "Kao i svi novi roditelji, najviše smo se bojali da ćemo morati gledati bebu kako plače i nećemo znati što moramo napraviti. Ova aplikacija nam pomaže kad ne znamo što učiniti", rekao je.

Aplikacija je dostupna za preuzimanje na Apple App Store i Google Play Store.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.