Beba Razvoj u 1. godini 16. ožujka 2024.

Regresija sna: Zašto se događa i kako pomoći bebi?

Foto: Freepik ; Regresija sna: Zašto se događa i kako pomoći bebi?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako postoji nekoliko faza regresije sna, možda najuobičajenija i najviše frustrirajuća faza je ona prva - regresija spavanja oko četvrtog mjeseca života. Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba otkriva kako pomoći bebi

Regresija sna - izraz za koji vjerojatno nisi znala prije nego što si postala mama. Ali sada kada se tvoja beba budi svakih 20 minuta, a ti si iscrpljena, sada se radi o izrazu s kojim si najvjerojatnije dobro upoznata.

Što je regresija sna i kada se javlja?

Regresija sna opisuje razdoblje u trajanju od jednog do šest tjedana kada se beba ili jasličko dijete koje je dosad spavalo dobro, odjednom počinje buditi tijekom noći i/ili preskače popodnevna drijemanja bez nekog vidljivog razloga. 

Ovisno o dobi djeteta, faze se mogu pojavljivati zbog više razloga - naglog skoka u razvoja, straha od odvajanja, promjene ritma ili prostora gdje spavaju. No, u svakom slučaju, ono najvažnije je zapamtiti da su te faze u potpunosti normalne!

Naravno, svaka beba je drugačija, ali ovo su neka od najčešćih razdoblja kada bebe prolaze kroz regresiju sna: 

  • između 3. i 5. mjeseca
  • između 8. i 10. mjeseca 
  • između 18 i 24. mjeseca

Možda najuobičajenija i najviše frustrirajuća faza je regresija spavanja oko četvrtog mjeseca života. To je onaj trenutak kada beba napokon počinje spavati bolje, a roditeljima je napokon laknulo. No prije nego li trepneš, slijedi šok i nevjerica jer beba odjednom ponovno ne spava dobro. Što se dogodilo?

beba spava spavanje Možda te zanima... Koliko spavaju vaše bebe? Beba

Tvoja tromjesečna ili četveromjesečna beba postala je pravi mali društveni leptirić. Počinje lagano spavati i buditi se u dosadi...sve je pretiho i premirno.

Kako roditelji mogu pomoći?

Kada je riječ o regresiji sna, postoji nekoliko strategija koje će pomoći bebi da spava više. Poznati pedijatar dr. Harvey Karp predlaže sljedeće: 

  • Sigurno povijanje bebe
  • Korištenje pravih zvukova: Bijela buka i uspavanke
  • Predviđanje (i smanjenje) noćne gladi poticanjem više hranjenja tijekom dana
  • Vrijeme provedeno na zraku: Svježi zrak i izlaganje suncu pomaže djetetu prepoznati razliku između dana i noću

Regresija sna oko četvrtog mjeseca života zapravo nema svoj 'kraj' u klasičnom smislu riječi. Radi se o trajnoj promjeni u bebinim obrascima spavanja. Neke bebe će početi spavati bolje za dva do tri tjedna dok će druge imati navike spavanja koje se trebaju aktivno promijeniti kako bi dijete bolje spavalo. 

beba plač | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Ponekad i najmanja promjena može probuditi mališana usred noći'

"Regresija se događa već sa 4 mjeseca starosti. Beba je duže budna i počinje biti svjesnija svoje okoline. Tada postaje posebno osjetljiva na svjetlo i temperaturu. Ponekad i najmanja promjena može probuditi mališana usred noći. To je i vrijeme kada dolazi do skokova u razvoju, a to znači i da je beba gladnija, pa se i češće budi. Za mnoge bebe to je i vrijeme kada kreću prvi zubići, što im nije nikako ugodno", objašnjava Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba.

10 savjeta za spavanje za prvih šest bebinih mjeseci

Ona ističe kako ova faza može biti iznimno naporna za roditelje i može dovesti do dugoročnih problema u spavanju ako se ne reagira na pravilan način. Kako govori Iva Brčić, najbolji način za preduhitriti ovu fazu je prevencija i to pomoću nekoliko tehnika:

  • Zamatanje - pruža bebi osjećaj ugode jer joj oponaša uvijete iz maternice koji su joj iznimno smirujući
  • Šuškajući zvukovi - bijeli šum, zvukovi poput šuma valova ili kiše kamufliraju neugodne zvukove iz okoline koji mogu probuditi bebu (sirena, vika, lupanje suđa)
  • Dodatno dojenje prije spavanja - beba na taj način da dobiva dodatne kalorije koje će joj omogućiti mirniji san i manje buđenja

"Regresija se javlja i sa oko 10 mjeseci. To je vrijeme kada se beba priprema na veliki skok u razvoju, a to je hodanje. Ona naprosto ima nagon da se stalno diže i vježba svoje nožne mišiće za taj pothvat. To često stvara i probleme sa spavanjem jer naprosto nema vremena, mora vježbati. Isto tako, beba u pripremi za hodanje, zakoči koljena i ne zna kako ih saviti kada se jednom uspravi", govori Iva Brčić.

Možda te zanima... Šaptačica bebama otkriva 10 najvećih istina o spavanju djece Beba

Ona savjetuje i nekoliko načina pomoću kojih roditelji mogu poraditi na prevenciji regresije u fazi s oko 10 mjeseci:

  • Šuškajući zvukovi - bijeli šum, zvukovi poput šuma valova ili kiše kamufliraju neugodne zvukove iz okoline koji mogu probuditi bebu (sirena, vika, lupanje suđa) i opuštaju je za spavanje.
  • Kada se beba diže u krevetiću, roditelj ju treba vratiti u ležeći položaj jer ona to naprosto ne zna kako učiniti.
  • Bebi pokazivati kako čučnuti. Ona će početi oponašati roditelja i s vremenom naučiti kako saviti koljena, te se vratiti u sjedeći, odnosno ležeći položaj. 
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar unknown_girl
    unknown_girl

    T

  • extremeglassloans20

    Treba li vam kredit? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-pošta: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.