Beba 03. rujna 2024.

Ako dijete spava s roditeljima, to nema nikakav utjecaj na njegov psihički razvoj – potvrđeno je

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Treba li dijete spavati s roditeljima u krevetu ili ne? Ako spava s roditeljima, do kad to treba biti tako? svatko ima svoje mišljenje i svatko misli da zna kakve to 'posljedice' sa sobom nosi…

Kad postaneš roditelj, najednom se sve mijenja. Ako je tvoj stav dotad bio da dijete nikad, ali baš nikad neće spavati s vama u krevetu, onda postoji mogućnost da se to promijeni. Možda ćeš bez puno razmišljanja popustiti i donijeti svoje čeljade u krevet u kojem ste dosad bili samo vas dvoje – sadašnji roditelji. I možda se to dijeljenje kreveta nastavi još… neko vrijeme.

Možda te zanima... Ovi slavni roditelji obožavaju zajedničko spavanje sa svojom djecom - i priznaju to javno Vrtić

I uvijek će se oko tebe naći netko tko će reći da to nije baš dobro. Znaš kako to već ide – da će dijete biti razmaženo, da će biti previše vezano uz tebe, da će to razdvojiti vas kao partnere, da dijete tako nikad neće odrasti, da ćeš ga 'zeznuti'…

E, pa ništa od tog! I sad imaš dokaz za to! Studija provedena na Sveučilišta u Essexu pratila je gotovo 17000 britanskih beba, koje su znanstvenici pratili idućih 11 godina. Na kraju studije pokazalo se da su djeca koja dijele krevet s roditeljima zapravo jednostavno - sretna i zdrava.

Dr. Ayten Bilgin, s Odjela za psihologiju, nije pronašla nikakvu povezanost između dijeljenja kreveta s roditeljima u dobi od 9 mjeseci i emocionalnih problema ili problema u ponašanju kasnije u djetinjstvu. Mnogi su ranije smatrali, čak i stručnjaci, da zajedničko spavanje negativno utječe na razvoj djece.

Obostrana korist

Međutim, čini se da takav režim spavanja pomaže i roditeljima i djeci jer su u blizini za hranjenje ili kad se beba probudi noću.

„Unatoč neprekidnoj raspravi o potencijalnim dugoročnim štetnostima i dobrobitima dijeljenja kreveta, malo je znanstvenih istraživanja provedeno na ovu temu“, rekla je dr. Bilgin, te dodala: „Roditelji mogu biti sigurni da dijeljenje kreveta vjerojatno neće imati negativan utjecaj na emocionalni i bihevioralni razvoj djece, sve dok se prakticira na siguran način.“

Upravo zbog potpuno suprotnog mišljenja i pogleda okoline na zajedničko spavanje, roditelji se često srame tog i ne govore rado o tom. No, činjenica je da bi to trebao biti izbor roditelja, budući da štetnih posljedica nema.

Ova studija objavljena je u časopisu „Attachment and Human Development“, koristila je podatke iz UK Millennium Cohort Study koja je pratila živote 16.599 djece rođene u Velikoj Britaniji.

Roditelji su izvijestili o tome jesu li dijelili krevet s djetetom u dobi od 9 mjeseci te o internaliziranom ponašanju svoje djece - kao što su depresija i anksioznost - i eksternalizaciji, poput agresije i hiperaktivnosti, kada su imala 3, 5, 7 i 11 godina.

Eto, bez obzira na to želiš li dijeliti krevet sa svojom djecom ili ne, važno je znati da to nema baš nikakvih negativnih posljedica i da je odluka na roditeljima – i djeci. Jer, nevjerojatno je, ali neka djeca ne žele spavati s roditeljima.

Možda te zanima... Koliko dugo bi dijete trebalo spavati s roditeljima u istoj sobi? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.