Beba Razvoj u 1. godini 07. listopada 2022.

'Cry it out': Zašto je ova metoda uspavljivanja kontroverzna

Foto: Gettyimages
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neki roditelji se zaklinju u ovu metodu dok drugi misle da je potpuno štetna za dijete. Postoji li sredina i u čemu je problem?

Samo izgovaranje fraze "cry it out" može izazvati žestoku raspravu među roditeljima, pedijatrima i psiholozima. Ova metoda jedna je najpoznatijih metoda uspavljivanja beba, a zapravo je to krovni naziv za bilo koji trening spavanja koji uključuje puštanje bebe da plače dok se uspavljuje.

Postoje brojne varijacije ove metode, a najekstremnija verzija je pustiti dijete da plače sve dok se samo ne uspava. Nježnija, a možda i najpoznatija inačica, je Ferberova metoda koja uključuje stalnu provjeru djeteta i umirivanje bebe u određenim vremenskim razmacima, vremenski intervali se s vremenom povećavaju sve dok beba ne nauči sama zaspati.

beba plače Možda te zanima... Treba li pustiti dijete da plače i samo se smiri? Beba

Mnogi roditelji odlučili su prakticirati ovo pravilo te otkrili da je malo plača u kratkom vremenskom roku dugoročno donosi dobrobit za sve. "Kad kažem da svima pričam o ovoj metodi, želim svima reći da vjerujem u nju jer za nas funkcionira i promijenila je naše živote", objašnjava mama troje djece Lanette Stewart iz Teksasa. Roditelji su imali blizance i htjeli su isprobati sve kako bi njihov život bio lakši. Međutim, početak prakticiranja ove metode bio je vrlo težak. "Prva noć bila je strašna. Sjećam se da su plakali u svojoj sobi, a  ja sam čekala s malim kuhinjskim satom. Čekaš, čekaš, čekaš i onda žuriš. Nisam uopće spavala prvu noć", priča mama o svom iskustvu za portal Parents. Sljedećih večeri spavali su sve duže, a četvrtu večer spavali su cijelu noć bez buđenja i roditelji su bili potpuno sretni.

Uz pet koraka možete produžiti bebin san i do tri sata

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Je li ova metoda sigurna?

"Plačem bebe komuniciraju s okolinom, drugačije ne mogu i ne znaju. Važno je reagirati čim beba počne plakati, jer ni jedna beba ne plače bez veze", kaže Iva Brčić, edukatorica programa Najsretnija beba, a kao najčešće razloge plača navodi glad, umor, prljavu pelenu, dosadu, bol. Naša stručnjakinja objasnila nam je da se puštanje bebe da plače protivi roditeljskom instinktu, a i njihovo tijelo čak fizički reagira. Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu

Možda te zanima... Je li uspavljivanje bebe u naručju dobra ili loša navika? Beba

"Koliko je plač važan govori i činjenica da je sinkroniziran s reakcijama roditelja. Kada beba plače roditeljima srce počne ubrzano raditi, povisuje se tlak, znoje se dlanovi i steže se želudac. Odnosno, aktiviraju nam se instinkti i imamo potrebu zadovoljiti njezine potrebe. Baš zato je tako teško ostaviti bebu da plače jer to ide protiv roditeljskih nagona koji nam pomažu da joj osiguramo ono što joj je potrebno", objašnjava dalje Iva Brčić.

Kakve posljedice ostavlja na dijete?

"Ostavljanje bebe da se plačem uspava ima za posljedice iznimno izražen strah od odvajanja, probleme s uspavljivanjem i spavanjem. Kod te djece se u kasnijoj dobi javljaju problemi s kontroliranjem emocija i problemi u socijalizaciji. Da bi se sve to izbjeglo i razvili zdravi obiteljski odnosi koji se temelje na razumijevanju i povjerenju između roditelja i djece, treba ih graditi od samih početaka. Ponekad je teško i iscrpljujuće zadovoljavati bebine potrebe, ali ako ih se osluškuje i ako roditelji slijede svoje instinkte, njihova nova uloga će im biti puno lakša", dodaje Brčić.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

spavanje dojenje Možda te zanima... Šest rituala za uspavljivanje bebe Beba

I mnogi drugi stručnjaci slažu se da ova kontroverzna metoda može naškoditi bebi te dugoročno može biti jako štetna. "Mnogi tvrde da ovo može biti psihički štetno za dojenče te narušavati osjećaj privrženosti", objašnjava dr. Douglas Teti, profesor ljudskog razvoja i obiteljskih studija na Sveučilištu Penn State.

Dr. Teti dalje objašnjava da ova metoda nije prikladna za bebe mlađe od tri mjeseca, a to mišljenje dijeli većina pedijatara. Dojenčad u ovo dobi još uvijek treba noćno hranjenje, a roditeljska utjeha može biti "korisna u uspostavljanju fiziološke i psihološke regulacije spavanja, što može imati posljedice nakon ovog ranog razdoblja", objašnjava Teti.

Dr. Sujay Kansagra, direktor pedijatrijskoj neurološkog odjela za spavanje u medicinskom centru Sveučilišta Duke, kaže da iako su istraživanja pokazala da postoji kratkoročna dobrobit za bebu i mamu i da nema dugoročnog rizika za bebino zdravlje vrlo je važno posavjetovati se s pedijatrom. "Roditelji koji imaju djecu s bilo kojim zdravstvenim problemom moraju znati da je vrlo važno razgovarati s pedijatrom prije treninga spavanje", dodaje u izjavi za Parents.com.

spavanje dojenje Možda te zanima... Da se pita dijete, ono bi izabralo uspavljivanje dojenjem Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LilyVanily

    Tek sam par mjeseci mama, ali primjetila sam da beba skoro nikada nije plakala bezveze. Osim gladi, umora itd. bilo je i situacija kada ju je opet trebalo dignuti da podrigne ili pomoći promijeniti položaj tijela radi grčeva. Da, povremeno plače i radi dosade, ali kako bi vama bilo da ste npr. cijelo vrijeme na istom mjestu? Normalno je da treba pažnju, utjehu i promjenu položaja i upoznavanje okoline. Mislim da ima puno boljih načina uspavljivanja i za bebe i za roditelje, samo treba malo strpljenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.