Beba Dojenje 31. ožujka 2021.

Beba puno plače i stalno traži dojku? To su znakovi skoka u razvoju

beba plač plakanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod skokova dolazi do promjena u ritmu hranjenja, čestih buđenja, promjena u djetetovu ponašanju - postaje nervoznije, nemirnije i plačljivije te ima veću potrebu za dojkom ili bočicom, piše Marina Kovačević, mag. physioth.

Dojenče tijekom prve godine prolazi kroz velike skokove u razvoju. Skokovi u razvoju označavaju periode djetetovog normalnog razvoja u kojima dolazi do promjena u ritmu hranjenja, dojenja, često i spavanja (češće buđenje), promjena u djetetovu ponašanju (nervoznije je, nemirnije, plačljivije) i ima veću potrebu za dojkom. Većina djece uspostavi svoj ritam hranjenja, a povećana potreba za dojkom najčešće je povezana sa skokovima u razvoju. Kod djece ne postoji određeno pravilo koliko će grama dobiti dnevno i koliko će milimetara narasti dnevno. To je individualno za svako dijete.

Mišljenje stručnjaka: Je li loše uspavljivati bebu dojenjem? Možda te zanima... Beba stalno traži dojku? Prepoznaj skokove u razvoju djeteta Beba

Kad dolazi do prvog skoka?

Prvi skok u razvoju događa se između sedmog i desetog dana života, u kojem dijete prolazi prvi razvojni i motorički napredak zbog čega ima veću potrebu za hranom. Važno je da majka svaki put odgovori na djetetov plač nuđenjem dojke i podoja kako bi se po sistemu ponude i potražnje količina majčinog mlijeka unutar nekoliko dana prilagodila djetetovim povećanim potrebama.

beba plač plakanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sljedeći skok u razvoju javlja se oko trećeg i šestog tjedna, u trećem mjesecu života, šestom mjesecu i devetom mjesecu, u fazama kada se dijete počinje okretati, gugutati, puzati, hodati. Skok u razvoju prati povećanje djetetove visine i težine, a paralelno s time povećava se i djetetov apetit.

Skokovi u razvoju događaju se podjednako kod dojene djece i djece koja su hranjena na bočicu. Kod djece koja se dohranjuju adaptiranim mlijekom važno je prepoznati na vrijeme skok u razvoju kako bi se na vrijeme povećala i količina hrane. Skokovi u razvoju su posebno osjetljivi periodi i u njima majke često odluče prekinuti dojenje i početi s dohranom jer su uvjerene kako nemaju više dovoljno mlijeka za svoje dijete.

dojenje Možda te zanima... Sve što trebaš znati o dojenju na zahtjev Beba

Dojite dijete kad želi i koliko želi

Skokovi u razvoju ne prestaju s prvom godinom života. Rast i razvoj odvija se i poslije navedenih vremenski perioda. Mame primjećuju skokove u razvoju svakih par mjeseci tokom djetinjstva, a nakon toga periodično i kroz tinejdžersko doba.

Skok u razvoju obično traje 2 do 3 dana, a ponekad i do 7 dana. Povećanje potražnje za mlijekom tijekom skoka u razvoju je privremeno. Neka dojenčad traži dojku svakih sat vremena tijekom skoka u razvoju. Ako češće dojite svoje dijete vaše zalihe mlijeka će se povećati, a dijete će dobiti količinu koja mu je potrebna. Dvadeset minuta dojenja svakih sat vremena je učinkovitije za povećanje proizvodnje majčinog mlijeka nego rjeđi i duži podoji. 

dojenje, beba siše | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako je vaše dijete u fazi skoka u razvoju omogućite mu da doji kada želi i koliko god želi. Na taj način će se produkcija mlijeka prilagoditi povećanoj potražnji. Nije potrebno i ne preporučuje se tijekom skoka u razvoju dodavanje nadomjestaka za majčino mlijeko jer to može ometati dojenje i dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka te voditi prema prestanku dojenja.

Možda te zanima... Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja Beba

Ne hranite djecu prema rasporedu

Nakon navršenih 6 mjeseci života, s postepenim uvođenjem dohrane, djetetova potražnja za majčinim mlijekom počet će se postupno smanjivati. Nadopunjavanje i/ili hranjenje prema određenom rasporedu ometa prirodnu ravnotežu ponude i potražnje i sprječava vaše tijelo da proizvodi više mlijeka tokom skokova u razvoju. Neke majke osjećaju veću potrebu za hranom i tekućinom u periodu kada dijete prolazi kroz skok u razvoju. Slušajte svoje tijelo i ponudite mu više hrane i tekućine, ako vas to traži.

Za neke majke skok u razvoju može biti veoma stresan jer dojenče traži dojku češće, i danju i noću. Važno je ostati mirna, naoružati se strpljenjem i usmjeriti se na odgovaranje potreba svoga djeteta. Bilo bi dobro zatražiti pomoć članova obitelji kako bi što lakše prošli kroz fazu skoka u razvoju. Pokušajte dojiti u miru, tišini, koristiti različite položaje pri dojenju. Osluškujte potrebe svoga djeteta i posvetite se njemu, posebice u fazi skoka u razvoju.

Važno je znati da će dijete prolaziti kroz različite faze tijekom rasta i razvoja, a svaka razvojna faza ima svoje čari i nadovezuju se jedna na drugu. One čine odrastanje.

Noćni podoji: da ili ne?

Dojenje Možda te zanima... Najčešći uzroci upale dojke i kako ih riješiti Beba
  • joyolec

    I am making 10,000 Dollars at home own laptop .Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do Check it out what i do… ……  https://bit.ly/39JrDqt  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.