Beba Zdravlje i njega bebe 18. prosinca 2019.

10 savjeta za spavanje za prvih šest bebinih mjeseci

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neke bebe imaju probleme s kolikama ili refluksom pa se teško smiruju i spavaju, dok su druge prave male spavalice. Donosimo savjete za novopečene mame kako bi im bilo lakše prvih šest mjeseci bebinog života

Edukatorica za spavanje i stručnjakinja za spavanje male djece Lauren Heffernan podijelila je savjete kako bi beba bolja spavala. Prvih šest mjeseci bebinog života vrlo je zahtjevan period. Neke bebe imaju probleme s kolikama ili refluksom pa se teško smiruju i spavaju, dok su druge prave male spavalice. Lauren Heffernan dala je savjete za novopečene mame za portal Motherly.

1. Shvati da ti znaš što je najbolje za tvoju bebu

Iako je možda primamljivo slušati što drugi kažu o tome kad dijete staviti na spavanje ili koliko dugo treba spavati, ali pokušaj se pouzdati u vlastite instinkte. Što više imaš stres da "ne radiš pravu stvar" jer si čitala članak na internetu o bebinom spavanju ili što rade mame na Facebooku, to si više oduzimaš radost uživanja sa svojom bebom. 

"Učini ono što je dobro za tvoju obitelj i vjeruje sebi da bolje poznaješ svoju bebu od bilo kojeg vanjskog autoriteta. Najviše vremena provodiš s bebom, a svaka je beba je različita. Beba, dijete i njihovi roditelji imaju različite odnose. Ne postoji nikakav predložak za bilo kakvu vezu koju razvijamo. Kada se radi o spavanju mnoge obitelji razvijaju i imaju fluidne predodžbe o tome gdje bi njihova beba 'trebala' spavati. Roditelji s puno manje strogim idejama o tome gdje bi njihova beba trebala spavati općenito su mnogo sretniji i manje je vjerojatno da će biti razočarani ako njihova djeca nisu onakva kakva bi 'trebala biti' i trebaju li spavati cijelu noć", objašnjava stručnjak za zajedničko spavanje James McKenna.

Možda te zanima... Mitovi i činjenice o zajedničkom spavanju roditelja i djece Vrtić

2. Nemoj se brinuti oko 'pravih' i 'krivih' stvari

Prvih nekoliko mjeseci vrlo je važno da se ne uhvatiš u previše "dozvoljene" i "ne dozvoljene" stvari oko spavanja. Posebno je važno znati da beba prva tri mjeseca treba samo treba hranjenje, mijenjanje pelena i spavanje. Oni s nervoznim bebama koje muče grčevi znaju da je spavanje bebe izazov i da čine što moraju!

3. Ne postoji pozitivno ili negativno uspavljivanje

Kako stručnjakinja za spavanje kažem klijentima da puste bebe da se uspavljuju kako želi, bilo da ih se ljulja ili gura u kolicima. Smeta me negativnost koja se veže uz bebine odlaske na spavanje jer čak i odrasli imaju rituale koji ih uspavljuju - koriste "bijelu buku", čitanje knjige ili imaju posebnu posteljinu. Ništa nije negativno u potrebi da nas nešto opusti i pomogne nam da se uspavamo. Ako ljuljaš bebu kako bi ju uspavala i to nije nešto što želiš raditi jer ti je potrebno sat vremena onda to promijeni (ako je potrebno toliko vremena onda znači da joj ne odgovara). Iako se možeš susresti s otporom, nježna tranzicija i vrijeme za prilagodbu da se prilagodi i otpor će biti minimalan. 

Ako tvoje dijete voli spavati na tebi tijekom dana i to više nije dobro za tebe jer imaš stvari koje bi voljela napraviti, pusti neka zaspi i onda radi na transferu. Čekaj dok ne dođe do dubokog sna i onda ju polako probaj odložiti, prvo stopala pa polako glavu. Ovo će otkloniti osjećaj pada koje može imati kod spuštanja, a što ju ponekad može probuditi.

beba, spavanje Možda te zanima... Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti Beba

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock ; Treba li bebu buditi za hranjenje

4. Znaj da je u redu da se beba često budi tijekom noći

Novorođenčad ima dvije faze spavanja, aktivan san (koji je sličan odrasloj REM fazi) i tihi san (sličan ne REM fazi). Istraživanja su pokazala da aktivna faza spavanja potrebna zbog sprečavanja sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Na sreću, bebe provode više vremena u aktivnom spavanju, od 2 do 6 sati, tako da će se za to vrijeme mnogo češće probuditi ako su gladne, mokre ili ako im je hladno.

Njihovi ciklusi spavanja su kraći nego naši (traju od 50 do 60 minuta) i zato mogu doživjeti stalno uzbuđenje i buđenje svakih sat vremena. Postoji biološki razlog zašto se bebe bude svakih sat vremena, to je zbog preživljavanja - kako bi djeca mogla rasti, trebaju jesti i stoga se moraju probuditi. Ako je djetetu previše hladno ili vruće, moraju probuditi mamu da i ona to zna. Ako dijete ne diše, mama se mora probuditi. Opasno je forsirati dijete na duboki san u ranoj životnoj fazi. Aktivan san također ima i druge prednosti, mora se razvijati i bebin mozak, a ovako se povećava dotok krvi u mozak što znači i brži rast.

beba spavanje san kolijevka Možda te zanima... Koji je najsigurniji položaj za spavanje bebe? Beba

5. Drži bebu što bliže sebi

To vrijedi i za dan i za noć. Stavljanje djeteta u vlastiti prostor za spavanje može biti i guranje djeteta. Treba naglasiti da je istraživanje s Harvarda pokazalo da dijeljenje sobe s bebom prvih šest mjeseci smanjuje rizik od SIDS-a. Stvarno nema potrebe da se požuruje bebin "odlazak" u krevetić u vlastitoj sobi. Ako se beba još budi nekoliko puta noću i ti si iscrpljena možeš probati zajedničko spavanje u istoj sobi (moram reći da meni nije dozvoljeno promovirati dijeljenje kreveta, pa mislim na dijeljenje sobe). Dobit ćeš dodatan san za sebe i bebu, a njegovat ćete i bliskost. 

Držanje djeteta blizu sebe tijekom dana jako je važno. Ako beba želi spavati preko dana na tebi - učini to. Ne možeš pokvariti dijete tako što ćeš ga grliti i držati ga. Često se lako možeš uhvatiti u dnevne zadatke i shvatiš da je ukupna količina vremena kad držiš dijete izuzetno mala. Ali zapamti, mama treba predah - zovi "svoje selo" da preuzme bebu kako bi mogla imati vrijeme za sebe. Da bi dijete postalo neovisno, prvo mora biti sa sigurnošću pričvršćeno. Bebe trebaju fizičku blizinu, osjećati osobu za koju su vezani - mirisom, vidom i zvukom. Oni također trebaju roditelja da reagira osjetljivo i dosljedno.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

6. Izbjegavaj previše stimulansa za bebu

Lako je zaboraviti da su bebe male i da im je sve novo. Šetnja potiče bebina osjetila - novi mirisi i zvukovi, stvari koje treba vidjeti. Često zaboravljamo sve ovo i ulazimo u ulogu "direktora zabave" koji treba stimulirati bebu igračkama cijeli dan. Naše svakodnevne aktivnosti utječu na bebino spavanje pa pokušaj smiriti cijelu obitelj prije spavanja. Odlazak u trgovinu prije spavanja može bebu učiniti nervoznom pa joj daj vrijeme kad će se odmoriti ako želiš da dulje spava.

beba spava Možda te zanima... Koje je najopasnije mjesto za spavanje bebe u tvom domu? Beba

7. Procijeni stanje bebinog okruženja

Tek rođene bebeosjetljive su na različite čimbenike. Ako je previše vruće, neće htjeti spavati. Ako smrde sredstva za čišćenje ili neki drugi jak miris, njihov san može biti prekinut. Ako uključiš noćno svjetlo da bi promijenila pelenu, dijete možda neće htjeti ponovno zaspati. 

Ako je tvoje dijete jako osjetljivo i njegova pidžama je gruba, ali i ako koristiš intenzivne deterdžente koji mogli utjecati na njihov san. Ako je tvoja kuća bučna u vrijeme spavanja, razmisli o stroju za bijeli šum ili pogledaj koja je temperatura zraka kako bi vidjela može li to utjecati na dijete.

8. Koristi kolica ili vožnju automobilom

Koristi kolica ili vožnju automobilom (autosjedalica nije sigurno mjesto za dugo spavanje i ne zaboravi dijete izvaditi) za uspavljivanje bebe. Mnoge bebe vole spavati kod se kreću, pa ako ima problema sa spavanjem, isprobaj. Razmisli o načinu života. Voliš li izlaziti puno izvan kuće? Voliš li obiteljska planinarenja i šetnje? Ako je tako beba može spavati u kolicima ili nosiljci. Nemoj se brinuti ako ne spava u krevetiću.

Većina beba s kojima radim trebaju barem jedno spavanje dnevno, a rijetko je se može vidjeti da u dobi do šest mjeseci spavaju u krevetiću. Možeš bebu staviti u kolica ili nosiljku i izaći van.

Možda te zanima... 15 savjeta za roditelje čija se djeca bude tijekom noći Vrtić

9. Slavi male uspjehe

Nemoj se toliko fokusirati na veliku sliku kada se radi o novorođenčetu. Možda će zaspati na 20 minuta i imat ćeš vremena za tuširanje. Možda beba ima dudu i nekoliko minuta joj izgleda kao da joj je jako udobno. Uzmi vrijeme za sebe i slavi male uspjehe.

10. Brini se za sebe

Molim te, učini nešto za sebe i potraži pomoć. Vrlo je važno prošetati se, otići na kavu ili u noćni provod s prijateljicama. Zamoli svoje roditelje, partnera ili blisku prijateljicu da ti pomogne, čak i ako je to samo jedan sat kako bi se mogla istuširati i osušiti kosu. Tvoja beba može plakati jer nisi sa njom, ali je u naručju nekoga tko ju voli, a tebi je potreban jedan sat za sebe. Važno je da si u dobrom prostoru kad si sa svojim novorođenčetom. Mama, zapamti da radiš divan posao i ti si osoba koja se najbolje brine za svoju bebu. Prvih šest mjeseci je jako teško, ali izdrži. Nemoj se bojati pitati za pomoć i pobrini se na kraju dana i za sebe.

Možda te zanima... Toplo, ali ne pretoplo: Savjeti za sigurno spavanje bebe zimi Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.