Beba Razvoj u 1. godini 14. srpnja 2022.

Dokazano: uspavanke potiču razvoj djeteta

beba spavanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ono što su majke oduvijek intuitivno znale, potvđuje i znanost: uspavanke na djecu djeluju umirujuće, pomažu im da lakše zaspu, pa čak i da brže ozdrave i bolje se razvijaju. Iskušajte i vi ovaj tradicionalni ritual za uspavljivanje beba

Sve je više dokaza da djeca - prije i nakon rođenja - glazbu doživljavaju jednako kao i najstrastveniji slušatelji koncerata, piše Don Campbell u popularnoj knjizi Mozart efekt i nastavlja: U pokusu provedenom sredinom osamdesetih godina dvadesetoga stoljeća, psiholozi iz Pacifičkog medicinskog centra u San Franciscu ustanovili su da su pjesmice 'Twinkle, Twinkle Little Star' (melodija koja je Mozarta nadahnula na skladanje niza varijacija) i 'Hickory, Dickory, Dock', koje su hospitalizirana djeca slušala na Sony walkmanu, sprječavale ritanje i plač.

Dječje pjesmice za brže ozdravljenje

U istraživanju, provedenom u Regionalnom medicinskom centru u Tallahasseeju na Floridi, u kojemu je promatrano pedeset i dvoje nedonoščadi i novorođenčadi niske porođajne težine, istraživač je ustanovio da je šezdeset minuta vokalne glazbe, uključujući uspavanke i dječje pjesmice, boravak u bolnici u prosjeku skratilo za pet dana. U skupini djece koja su slušala glazbu prosječan gubitak težine također je bio za otprilike 50 posto manji, uzimala su manje hrane, a razina stresa je snižena.

Umirujući ritam srca

Terry Woodford, glazbeni producent skupinama kao što su Temptations i Supremes, prije nekoliko je godina sastavio zbirku uspavanki koje su obuhvaćale i zvuk kucanja ljudskog srca i koje se moglo uporabiti za smirivanje novorođenčadi i male djece te za njihov bolji san. U početku je snimku darovao djelatnicima 150 vrtića, ali je do njih došlo i nekoliko bolnica koje su ih također iskušale.

U bolnici Helen Keller u Alabami izveden je pokus s pedeset i devetero novorođenčadi te je ustanovljeno da je 94 posto djece izložene glazbi odmah zaspalo bez bočice ili dude, navodi se u knjizi Mozart efekt. 

Majke to intuitivno rade

"Što majka intuitivno čini kada treba smiriti i uspavati svoje dijete? Pjevuši upravo zato što intuitivno zna da će joj njezin glas pomoći da smiri svoje dijete. Dijete prepoznaje njezin glas koji mu daje sigurnost", kaže naša glazbenica i Kindermusik edukatorica Maja Lončar.

Sve uspavanke imaju polagani, ljuljajući tempo, što pomaže djetetu da se smiri. Ako koristimo ljuljačku dodatno stimuliramo vestibularni sustav što je pogodno za razvoj djeteta i lakše uspavljivanje. Uspavanke pomažu djeci da se opuste, razvijaju glazbenu nadarenost i ljubav prema glazbi, dodaje Maja Lončar.

Ritual za opuštanje i zbližavanje s djetetom

Voditeljica Music Together radionica Suzana Tomasović ističe pak da su uspavanke za djecu važne prije svega jer stvaraju ritual, koji je izuzetno važan u razvoju.

"Dijete, iako mu je potrebna novina i stjecanje novih iskustava, raste i najbolje se razvije kroz svakodnevne rituale koje poznaje i uz koje se osjeća sigurnim. Uspavanka je važna jer omogućava i djetetu i roditelju dodatno zbližavanje i povezivanje uz glazbu. Uspavanke pjevamo da smirimo energiju nakon uzbudljivog dana provedenog u igri, učenju, druženju s prijateljima i stjecanju novih znanja i pripremimo dijete za odmor i san", objašnjava.

Pročitajte i druge članke u specijalu "Vodič za neispavane roditelje"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.