Beba Razvoj u 1. godini 31. ožujka 2014.

Koliko spavaju vaše bebe?

beba spava spavanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Spavaju li doista prvih mjeseci života bebe veći dio dana? Zabrinuta čitateljica pita se na forumu je li dnevni ritam njezine bebe normalan za tu dob, a defektologinja Ana Rajić objasnila nam je koliko male bebe zapravo spavaju te zašto je važno prepoznati znakove pospanosti

Koliko male bebe prvih mjeseci života spavaju? Je li zaista istina da dojenčad prva tri mjeseca života imaju periode budnosti od svega nekoliko sati dnevno? Zabrinuta mama lalita611, čija je jednomjesečna beba budna veći dio dana, otvorila je na forumu temu o tome koliko bebe spavaju te se pita se je li dnevni ritam njezine bebe normalan za tu dob.

"Spavamo jako malo. Kroz dan smo budni od 8 sati ujutro pa sve do nekih 16-17 sati. Beba zadrijema oko podneva na 15-tak minuta s poluotvorenim očima na rukama ako je pokušam spustiti široko me pogleda. Od 17 sati spavamo 2-3 ture po 2 sata jer svaka 2 sata jedemo. Kroz noć se budimo svaka 2 sata jer jedemo i imamo period oko 3 sata da se najedemo pa opet imamo jedan period nespavanja. Nemamo grčeve, ništa nas ne boli… ", piše mama lalita611.

Sličan problem imala je i mama basich.marina čija je beba tek nakon trećeg mjeseca života počela spavati cijelu noć dok danju i dalje gotovo nikad ne spava.

"Voli zaspati u kolicima nekih 20 minuta i onda se probudi naspavana kao da je spavala nekoliko sati", opisuje basich.marina te dodaje kako je na kraju shvatila da je njezina beba malo življa i da joj takav ritam potpuno odgovara.

"Dokle god uredno dobiva na kilaži i ti vidiš na njoj da je zadovoljna bez brige, a ona će već uhvatiti neki normalni ritam!", savjetuje čitateljica basich.marina.

Skokovi u razvoju

Mama Ivana5 uključila se u raspravu te napisala kako je i njezina stariju kćer vrlo malo spavala, a patronažna sestra joj je objasnila kako postoje djeca kojoj je dosta samo 15-ak minuta spavanja da se odmore.

Sinčić čitateljice ProudMomy prva je tri tjedna života samo spavao i jeo, a budio se svaka četiri sata za hranjenje. Nakon toga uslijedio je prvi skok u razvoju i tada je i njezin sinčić prestao spavati po danu, odnosno bio mu je dovoljan odmor u trajanju od 15-ak minuta.

"Ta faza je trajala par mjeseci. Mislim da smo s nekih četiri mjeseca uhvatili ritam s tri dnevna spavanja od sat vremena, koji put duže koji put kraće. Sa sedam mjeseci izbacili smo jedno od tri spavanja, ono zadnje oko 17.30 popodne. Sada ima skoro 11 mjeseci i spava preko dana samo jednom oko 2,5 sata u prosjeku", opisala je dnevni ritam svog djeteta ProudMomy.

Nepravilni ciklusi spavanja

Defektologinja Ana Rajić objašnjava kako se kod novorođenčadi, odnosno beba od jednog do dva mjeseca starosti periodi spavanja nepravilno izmjenjuju i mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

"Ciklusi budnosti i spavanja povezani su s osjećajem gladi, potrebom za presvlačenjem i pažnjom. Dnevno bebe te dobi spavaju od deset i pol do 18 sati s periodima budnosti od jedan do tri sata. Za vrijeme sna bebe su često aktivne, istežu se, miču ručicama i nožicama, smiju se sišu", kaže prof. defektologije.

Ana Rajić savjetuje kako je najbolje bebu staviti u krevetić čim se pojave znakovi pospanosti, odnosno kada beba počne grintati ili trljati oči, i to prije nego zaspe na rukama. Naime, objašnjava defektologinja, djeca koja se naviknu usnuti na rukama, kada se probude tijekom noći, žele ponovno zaspati na isti način jer ne znaju drugačije usnuti.

Stvaranje rutine prije spavanja

"Važno je stvoriti rutinu prije spavanja s bebom i to u njezinoj sobi i krevetiću. Primjerice, kupanje, pelena, pidžama, hranjenje, kratka uspavanka ili pjesmica. Kada ju stavite u krevetac,  dajte joj jedan predmet, jastuk ili dekicu koja ima, vaš miris. Naime, bebe imaju posebno razvijen osjet njuha i to će vašu bebu lakše smiriti kad se tijekom noći probudi. Također, kako biste kod djeteta razvili naviku spavanja noću, tijekom dana im se više posvetite i držite ih aktivnima, a kako se približava noć atmosfera oko djeteta bi trebala biti tiša, mirnija, a prostorija zamračena", savjetuje Ana Rajić. Ipak, preporučuje defektologinja, ne bi trebalo stvarati umjetnu tišinu, već pustiti bebu da spava uz uobičajene zvukove

Koliko vaše bebe spavaju? Uključite se u forum i napišite svoje iskustvo!

Pročitajte i druge članke u specijalu "Vodič za neispavane roditelje"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.