Beba Razvoj u 1. godini 11. srpnja 2022.

Puno zagrljaja i maženja bebama mijenja DNK

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na razvoj beba može utjecati koliko osjećaju bliskost, ali i koliko utješnih kontakta prime, pokazuje istraživanje

Novi roditelji shvaćaju da mnoge odluke i poteze koje počinju provoditi s bebama imaju dugoročni učinak. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Development and Psychopathology naglasilo je važnost grljenja te bliskog, utješnog kontakta s djetetom.

Tim istraživača sa Sveučilišta British Columbia u Kanadi radio je s roditeljima 94 bebe, tražeći od njih da pišu dnevnik grljenja i dodirivanja beba od bebinog petog tjedna. Također su promatrali dnevnik ponašanja djeteta (koliko jedu, spavaju i plaču). Naredne četiri i pol godine, znanstvenici su uzimali DNK briseve kako bi analizirali biokemijsku modifikaciju nazvanu metiliranje koja utječe na stanice. Svi znamo da na DNK mogu utjecati vanjski čimbenici, a tako i ponašanje roditelja.

mama i beba Možda te zanima... Majčina blizina bebama je važnija od hrane! Beba

Istraživači su zaključili da tvoje dijete može biti pogođeno promjenama u najmanje pet područja DNK, uključujući dijelove povezane s imunološkim sustavom i metabolizmom. Usporedili su ono što su pronašli kod djece koja su imala "visoki kontakt" u usporedbi s onima u skupini "niske razine kontakata", pokazalo se da su djeca s manjim brojem dodira manje razvijeni za svoju dob. "Što ukazuje na mogućnost da su zaostali biološki", rekao je profesor Michael Kobor u priopćenju.

beba mama Možda te zanima... Što dijete najviše treba od roditelja? Beba

Glavna autorica istraživanja, Sarah Moore, naglasila je potrebu za većim istraživanjem. "Planiramo pratiti ima li 'biološka nezrelost' koju smo vidjeli na ovoj djeci veliko značenje za njihovo zdravlje, osobito njihov psihološki razvoj. Ako daljnja istraživanja potvrđuju ovo početno otkriće, to znači da moramo naglasiti važnost fizičkog dodira osobito za djecu koja su uzrujana", objasnila je Moore.

Nakon rođenja djeteta, hormon ljubavi preplavi naš mozak

U međuvremenu, znanost počinje dokazivati ​​da što više zagrljaja, poljubaca i nošenja bebe od početka, znači da će dijete biti sretnije i zdravije dugoročno.

Možda te zanima... Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.