Beba Razvoj u 1. godini 11. travnja 2022.

5 jednostavnih navika koje tvoja beba zaista treba

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Unatoč preopterećenju informacija u današnjem majčinstvu, postoji nekoliko ključnih stvari koje su djetetu potrebne za optimalni razvoj u prvim godinama života

Čini se kao da postoji neograničena količina informacija o odgoju djece i onome što je djeci potrebno. To bogatstvo informacija, internetsko i u knjigama, eksponencijalno se proširilo u posljednjih nekoliko godina. Ironija je da ti savjeti kojih ima u izobilju ne moraju nužno biti od velike pomoći. Mogu čak i odmoći čineći kompliciranijim znati što točno čitati i koje upute slijediti. 

Možda te zanima... Prekrasno pismo za nove roditelje: 10 bebinih zapovijedi Beba

Kako ćeš znati što tvoje dijete zaista treba kada su savjeti iz jednog izvora u potpunosti kontradiktorni od savjeta iz drugog izvora?

Imamo dobre vijesti. Dječja razvojna psihologinja Tovah P. Klein, za portal Motherly izdvojila je pet osnovnih koraka koji će ti olakšati život s bebom, a i učiniti ga zabavnijim:

1. Više od svega na svijetu, tvoje dijete treba ljubav i brigu

Čvrsti odnos s roditeljima od samog početka znači više za dječji razvoj od bilo čega drugoga. Svaki put kad reagiraš na djetetove potrebe s ljubavlju, dijete uči da je netko uvijek tu i da će se netko uvijek brinuti. Na taj način djeca uče vjerovati drugima i da nisu sama. Kroz te tople interakcije, tvoje dijete razvija osjećaj sebe kao osobe koja zaslužuje biti voljena i zbrinuta i koja ima svog uzora - tebe!

Majčina blizina bebama je važnija od hrane

Nije li to ono što svi želimo: dijete koje se osjeća samopouzdano oko toga tko je i pokazuje ljubaznost prema drugima? Temelj toga leži upravo u odnosu punom ljubavi s roditeljima. 

2. Razgovor s bebom je svakodnevno učenje

Kada pjevaš pjesme ili uspavanke, tvoje dijete čuje jezik okružen ugodnošću tvog glasa. Kada razgovaraš s djetetom o tome što ti ili ona/ona radite, poput: "Sad je vrijeme da se odjenemo, prvo ćemo uzeti tvoje zelenu majicu", ili "Taj bager ide tako brzo kada ga gurneš!" - dijete uči nove riječi, uči o moći jezika i kako komunicirati

beba knjiga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

A kada čitaš djetetu, uspostavljaš ljubav prema čitanju i upoznaješ svoju bebu s ranom pismenošću. Isto tako, imenovanje osjećaja, poput: "Bio si tako ljut", pomaže djetetu učiti o emocijama. Razgovor, pjevanje, čitanje - sve su to temelji za djetetove buduće vještine čitanja, razumijevanja osjećaja i komuniciranja. Samo naprijed!

3. Drži se rutina

Rutine su temelj stabilnosti za tvoje dijete. One pomažu djeci naučiti ritam dana i stvoriti osjećaj unutarnje stabilnosti i mirnoće. Rutine pomažu našim mališanima da postanu samostalni tijekom vremena jer znaju što očekivati i što će se sljedeće dogoditi. Osim toga, jaslička djeca obožavaju rituale, stoga ako svakodnevno imate, primjerice, rutinu prije spavanja - djeca će osjećati sigurnost.

Možda te zanima... 5 razloga zašto je rutina važna za malu i veliku djecu Vrtić

Rutine su isto tako važne za bilo koju aktivnost koju svakodnevno radite - obroci, odijevanje, kupanje, odlazak u krevet, ustajanje ujutro. Mala djeca nemaju osjećaj vremena, a rutine im pomažu stvoriti osjećaj kontrole i učiti ih o većoj spremnosti tijekom dana. Tu treba spomenuti kako su praznici i blagdani odlično vrijeme za početak novih rituala ili tradicija u obitelji. Poput rutina, tradicije donose određenu ugodnost i na jedinstven način oblikuju tvoju obitelj.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. San je obavezan

Odmorno dijete je sretnije dijete. Kada djeca imaju dovoljno sna, bolje se nose s emocijama, učenjem i interakcijom s drugima. Manje je vjerojatno da će postati preuzbuđena ili preuznemirena i njihovo ponašanje je sveukupno prikladnije. Postavljanje dobre rutine za spavanje ključ je u pomaganju djetetu da dobije san koji joj/mu je toliko potreban. 

Šaptačica bebama otkriva 10 najvećih istina o spavanju djece

5. Brini o sebi

Prije nego počneš razmišljati o svim stvarima koje su potrebne tvom djetetu, moraš razmišljati i brinuti o samoj sebi. Kada si odmorna, jedeš zdrave i uravnotežene obroke i nalaziš vremena za sebe, ali i za vrijeme provedeno s partnerom - tada možeš dati svojoj bebi ono što joj je potrebno. Uz to, briga o sebi znači bolji odnos s djetetom i sretniju tebe! Majčinstvo je zahtjevno, ali toliko je jednostavnije ako ga takvim i predstaviš i ako se fokusiraš na stvari koje su zaista važne

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Deleted user

    super 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.