Beba Zdravlje i njega bebe 17. lipnja 2023.

5 mitova o bebama u koje vjeruju mnogi novi roditelji

Foto: Freepik ; Mitovi o bebama
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako su mnogi roditelji, čak i oni koji će to tek postati - već upoznati s ovim i sličnim zabludama - nije na odmet ponoviti ih. Uostalom, imate pametnijih stvari koje trebate raditi nego brinuti o stvarima o kojima ne treba brinuti

Kada postanete roditelj, shvatite kako postoji toliko proturječnih savjeta. Jako je lako izgubiti se u ludilu 'savršenog roditeljstva' i zamarati se tvrdnjama koje zapravo nemaju nemaju potkrijepljene znanstvene činjenice. Većinu vremena, roditeljstvo se temelji upravo na vjerovanju vlastitim instinktima, ali može biti zbunjujuće zbog ovakvih proturječnih savjeta koji kruže već godinama. 

Možda te zanima... Što mama i pedijatrica želi da novi roditelji znaju? Beba

Zbog toga prenosimo pet stvari o kojima ne morate brinuti, a koje je portal Babyology izdvojio kao najčešće mitove u koje mnogi novopečeni roditelji vjeruju. 

Mit 1: Ako je beba hladna, prehladit će se

Jako je lako previše brinuti hoće li se beba razboljeti i prehladiti kada je prohladno - ali, nemojte se bojati, znanost tvrdi da se to neće dogoditi. Iako čak neka istraživanja predlažu kako kratkotrajno izlaganje hladnijem vremenu može promijeniti imunološki sustav pojedinca, puno je više dokaza koji podržavaju dobro odijevanje i provođenje vremena na svježem zraku. Stoga, samo uvijek dobro 'zamotajte' svog mališana i uživajte bez briga. 

Možda te zanima... Odgoj u Skandinaviji: Bebe zimi ostavljaju vani i nikad fizički ne kažnjavaju djecu Roditelji

Mit 2: Bebe trebaju tišinu kako bi spavale

San je dragocjen, posebno kada ste roditelj po prvi put i kronično vam nedostaje sna. Zbog toga je i prekidanje bebinog sna nešto čega se užasavate i može biti jako primamljivo truditi se stvoriti potpunu tišinu oko beba kako bi njihov san bio što duži i kvalitetniji. Međutim, bebe su naviknute spavati kraj buke. Zapamtite da su bebe provele devet mjeseci u maminom trbuhu u kojem su bile naviknute na zvukove, a dr. Harvey Karp tvrdi kako bebe, ne samo da su naviknute na zvukove, već ih i vole. 

Mitovi o bebinom spavanju u koje ne trebate vjerovati

Mit 3: Bebe vas trebaju da ih zabavljate

Mnogi novopečeni roditelji osjećaju se kao da trebaju zabavljati svoju bebu. Međutim, ono što beba treba nije zabavljanje već samo vaše društvo. Novi roditelji ne trebaju davati sve od sebe kako bi okupirali svoju bebu, dovoljno je da provode vrijeme s bebom i povezuju se s njom. Uz to, poticanje na samostalnu igru, čak i od najranije dobi, važna je vještina koju dijete može naučiti. 

tata beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mit 4: Bebe treba svaki dan kupati

Roditelji se često pitaju koliko bi često trebali kupati svoje novorođenče. Treba imati na umu da se bebe ne znoje jednako kao odrasli i nemaju neugodan miris, tako da je njima potrebno kupanje svaka dva ili tri dana. Ako je to ipak dio vaše svakodnevne rutine, ne zaboravite hidratizirati bebinu kožu odgovarajućim preparatima.

kupanje beba Možda te zanima... Kupanje bebe: koliko često, kojim sredstvima i u kakvoj kadi? Beba

Mit 5: Nije dobro previše grliti i maziti bebu

Jednom zauvijek: Ne postoji tako nešto kao previše maženja! Štoviše, grljenje bebe ima velike prednosti za njezin razvoj mozga, a jedno istraživanje otkrilo je i da mažene bebe odrastaju u zdraviju djecu, manje su depresivna, ljubaznija su i s više suosjećanja prema drugima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.