Beba Razvoj u 1. godini 05. veljače 2019.

Faze sna: Bebe u dubokom snu provedu samo sat vremena

beba spavanje spava novorođenče
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebin san razlikuje se od odraslih. Pročitajte kako beba spava, tj. kako izgledaju sve faze bebinog sna

Nakon večernjeg obroka, kupanja i presvlačenja, većina roditelja nosi i ljuljuška bebu sve dok ne primijete da joj se oči sklapaju. I tada - svi prave istu grešku: pokušavaju je spustiti u krevetić, a ona se istog trenutka budi i počinje plakati. Treba znati da beba nije utonula u dubok san sve dok joj se očne jabučice pomiču i disanje nije ujednačeno. Neke bebe se tijekom ove faze sna smješkaju, neke prave pokrete usnama kao da sišu, dok neke prave smiješne grimase.

Što nam sve govore bebine oči i pokreti ruku?

Sve ovo su znaci laganog sna koji govore da još nije vrijeme za spuštanje u krevetić. Sa ovim treba sačekati još petnaestak minuta, sve dok ne prestanu sve spomenute aktivnosti i dok beba ne opusti šake. Tek tad je spustite i ušuškajte.

beba, spavanje Možda te zanima... Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti Beba

Ciklusi bebinog sna

Nakon što spustite bebu u krevetić, sjedite pored nje i promatrajte je: otprilike sat vremena kasnije, opet će početi pravi grimase i migoljiti se, a očne jabučice će se početi ponovno pokretati. To je znak da iz faze dubokog sna prelazi u fazu laganog. Ukoliko je gladna, nije udobno namještena ili joj je hladno, budite 99 posto sigurni da će se probuditi. Ako sad zadovoljite njenu potrebu, ponovno će uploviti u carstvo dubokog sna i nastaviti mirno spavati. Neke bebe uspijevaju prijeći iz faze laganog u fazu dubokog sna čak i onda kada njihova potreba nije zadovoljena, tako da sastave i po tri-četiri sna u "komadu".

Možda te zanima... Dobronamjerni savjeti za uspavljivanje beba koje ne trebaš slušati Beba

San lagan kao perce

Za razliku od odraslih čija faza dubokog sna u prosjeku traje oko 90 minuta, bebe u dubokom snu provedu samo sat vremena. Ostatak vremena između dva buđenja se meškolje i drže roditelje na oprezu. Međutim, priroda je ovo ovako uredila zbog toga što je novorođenčetu potrebno često hranjenje da bi napredovalo i razvijalo se, kao i zbog toga da bi roditeljima "javilo" da je sa njim sve u redu, onda mu sigurno nećete "zamjeriti" što vas budi pet puta tijekom noći.

Kako reagirati na dječji plač u snu?

beba, spavanje | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

"Sazrijevanje" bebinog sna

Usporedno sa sazrijevanjem bebinog živčanog sustava, razvija se i centar u mozgu koji regulira cikluse budnosti i spavanja. Dobra vijest je da se ovaj proces odvija prilično brzo  i da će do dobi od oko tri mjeseca beba (najvjerojatnije) prespavati cijelu noć. Međutim, i tu postoje razlike: neke bebe se ne bune kada ih stavite u krevetić, ali im treba dosta vremena da zaspe; neke se pak bune, ali zaspe čim ih smirite i ušuškate, dok kod nekih ne pale nikakvi trikovi - one spavaju samo kada odluče da je za to došlo vrijeme. Ipak, do dobi od šest mjeseci, ciklus spavanja i budnosti formira se kod većine beba.

beba spava Možda te zanima... Kako naučiti bebu da sama zaspi? Beba

Manji želudac, češće buđenje

Koliko će vaša beba spavati, vjerovali ili ne, ovisi i o veličini njezinog želuca. Što je prostor u njenom želucu veći, u njega stane više hrane, pa je samim time potrebno više vremena da ogladni. Na ovo, nažalost, nitko ne može utjecati, pošto je veličina želuca individualna i genetski uvjetovana (kao i apetit).

spavanje beba spava Možda te zanima... Preporuke za spavanje beba: Koliko sati sna im zapravo treba? Beba

Beba se ponovno budi noću

Događa se da se ciklus bebinog sna konačno ustali, a onda se odjednom poremeti, pa beba ponovno počne pravi noćni "cirkus". Ovo se najčešće događa u dobi između sedmog mjeseca i godinu dana jer se u tom periodu odvijaju mnogobrojni procesi koji izazivaju bol (a on je noću intenzivniji nego danju): izrastanje zubića, problemi s probavom uslijed prelaska na krutu hranu, tegobe uslijed prehlade. Osim toga, beba sada sjedi, puže i upoznaje svijet oko sebe, pa njen mozak noću "analizira i sređuje" sve te informacije, što može rezultirati burnim snovima i buđenjem uz glasan plač. Ne brinite, i ova faza će proći. Bitno je samo biti strpljiv.

Možda te zanima... Je li uspavljivanje bebe u naručju dobra ili loša navika? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.