Beba Razvoj u 1. godini 07. studenoga 2018.

Mame i bebe trebaju spavati u istom krevetu

beba spava mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Britanska psihologinja Margot Sutherland tvrdi da je običaj koji vlada u nekim zapadnim zemljama da djeca spavaju sama, odvojena od roditelja, zapravo štetan

Što učiniti kada dijete odbija zaspati samo? Mnogi vjeruju da roditelji trebaju biti dosljedni, poljubiti dijete, poželjeti mu laku noć, i izaći iz sobe. Mnogi smatraju da se treba oduprijeti iskušenju kada dijete počne plakati i biti uporan. Nakon nekoliko dana, tjedana ili čak mjeseci, ovisno o slučaju, dijete će se naviknuti ležati samo u krevetu, napušteno u polumraku, i prestati plakati.

'Cry it out': Zašto je ova metoda uspavljivanja kontroverzna

Iz Velike Britanije, međutim, stižu rezultati istraživanja poznatih stručnjaka, koji predstavljaju autoritet u području dječje psihologije, a koja zagovaraju upravo suprotno.

Možda te zanima... Znanstvenici s Harvarda objasnili važnost zajedničkog spavanja Beba

Margot Sutherland, direktorica Centra za mentalno zdravlje djece u Londonu, savjetuje roditeljima da odbace uvriježeno mišljenje i dozvole djeci spavati s njima u krevetu dok dijete ne napuni pet godina. Po mišljenju dr. Sutherland, takva djeca, kada odrastu bit će smirene, zdrave osobe i emotivno uravnotežene.

Zašto bebe ne bi smjele spavati same?

Autorica dvadesetak knjiga iz dječje psihologije, dr. Sutherland, svoju teoriju predstavila je u knjizi "Znanost roditeljstva". Ova knjiga, oslanjajući se na 800 znanstvenih studija, tvrdi da je običaj koji vlada u Velikoj Britaniji i još nekim zapadnim zemljama, da djeca spavaju sama od trenutka kada imaju samo nekoliko tjedana, "štetan, jer odvajanje od roditelja povećava razinu hormona stresa".

Ovo otkriće, kako sama autorica tvrdi, bazira se na proučavanju razvoja mozga kod djece. Primjerice, jedna neurološka studija, rađena prije tri godine, pokazuje da kod djeteta koje je odvojeno od roditelja postoji moždana aktivnost slična onoj koju izaziva fizičku bol.

beba, spavanje Možda te zanima... Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.