Beba Razvoj u 1. godini 20. studenoga 2022.

Postoji objašnjenje zašto beba bolje spava u tvom krevetu

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema dr. Jamesu McKenni, autoru knjige 'Sleeping with Your Baby: A Parent's Guide to Cosleeping', bebe ipak bolje spavaju kada su u istom krevetu s mamom

Prije nego što beba stigne, roditelji su opsjednuti krevetićima, kolijevkama i drugim stvarima koje će im trebati za bebino spavanje. Onda se vratiš s djetetom iz bolnice iz bolnice i završiš s dodatnom malom osobom u krevetu. Iz nekog razloga kad beba spava s tobom u krevetu, lijepo spava i nema dodatnih buđenja. Ako si se pitala "Zašto beba bolje spava sa mnom u krevetu?" trebaš znati da postoji dobro objašnjenje za to, znanost je sve objasnila.

Prema dr. Jamesu McKenni, autoru knjige "Sleeping with Your Baby: A Parent's Guide to Cosleeping", bebe bolje spavaju kada su u istom krevetu s mamom iz jednog jednostavnog razloga: one to biološki trebaju. U svom članku za portal Neuroanthropology.com McKenna tvrdi: "Neurološko reagiranje na majčine mirise, pokrete i dodir potpuno smanjuju plakanje i pozitivno reguliraju disanje, tjelesnu temperaturu, apsorpciju kalorija. razinu hormona stresa i protok kisika".

roditelji spavanje s djecom Možda te zanima... Zajedničko spavanje: da ili ne? Beba

Ovo sve podsjeća na ono što znanstvenici pričaju o pozitivnim učincima kontakta "koža na kožu", posebno kada se radi o reguliranju razine kisika i tjelesne temperature. McKenna se jako zalaže zajedničko spavanje, ali spavanje mora biti sigurno kako ne bi došlo do gušenja i kako bi se izbjegle druge opasnosti.

Dr. Sears, još jedan zagovaratelj dijeljenja kreveta s bebom, vjeruje da ova praksa pomaže bebama da bolje spavaju jer se osjećaju zaštićeno i sigurno tijekom noći. "Spavanje na grudima mame, tate ili na njihovim rukama je zdrav odnos prema spavanju. Dijete uči da je odlazak na spavanje ugodno stanje (što je jedan od ciljeva za roditelje)", naglašava dr. Sears.

Ali dr. McKenna i dr. Sears ne spadaju u većinu, puno stručnjaka smatra da zajedničko spavanje nije dobro, ali i upozoravaju na opasnosti. Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje djeteta i ljudski razvoj, sindrom iznenade dojenačke smrti uzima više od 3.500 beba svake godine unatoč svim upozorenjima o sigurnosti.

mama beba zajedničko spavanje Možda te zanima... Dijete bi trebalo spavati s mamom do četvrte godine? Vrtić

Smjernice upozoravaju da dijete nikad ne smije spavati na kauču, sofi ili naslonjaču, a preporuke su da beba ima svoj prostor u sobi. Upozoravaju da bebu treba stavljati u zajednički krevet samo kad ju se hrani ili tješi, a onda ju vratiti u njezin krevetić.

Američko udruženje pedijatara dalo je preporuke za sigurno spavanje djece i smanjivanje rizika od smrti u kolijevci (SIDS): 

  • Beba uvijek treba spavati na leđima radilo se o dnevnom ili noćnom spavanju (nemoj se brinuti ako je tvoje dijete dovoljno veliko i samo se okreće na trbuh tijekom spavanja).
  • Dojenčad treba spavati na čvrstoj i ravnoj površini u krevetiću ili kolijevci koja zadovoljava sve uvjete sigurnosti.
  • Nikad nemojte stavljati dijete da spava na kauču, sofi ili na naslonjaču.
  • Sve mekane objekte uključujući igračke, jastuke i obloge, makni iz krevetića.
  • Najsigurnije mjesto za spavanje je kolijevka ili krevetić koja je smještena u istoj prostoriji u kojoj ti spavaš.
  beba spava Možda te zanima... Koje je najopasnije mjesto za spavanje bebe u tvom domu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.