Beba Razvoj u 1. godini 21. travnja 2016.

Beba se tijelom 'baca' prema naprijed

beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Je li normalno da se beba cijelim tijelom nekoliko puta uzastopno podiže, ukoči se i tijelom i leđima odguruje prema gore, odgovara neuropedijatrica doc.dr.sc. Romana Gjergja Juraški

Beba mi ima 6 mjeseci i u zadnjih dva tjedna počela je izvoditi neki meni čudan pokret. Tijelom se 'baca' prema naprijed. Kada mi leži leđima, cijelim tijelom se nekoliko puta uzastopno podiže. Isto tako radi i kad je na trbuhu. Ukoči se i tijelo odguruje prema gore. Kad ga nosim, guzom i leđima se odguruje. To nije samo jedan pokret, to je nekoliko takvih pokreta uzastopno. Ne bih se zabrinula da ga nisam vidjela i u snu kako to radi. Trebam li ići s njim doktoru ili je to pak sasvim normalna faze bebe?

6-mjesečno dojenče je sve aktivnije u motorici te zauzima položaje tijela koji su nekada i neobični. Ono što je važno je da ste sigurni da vaše dijete motorički i somatski napreduje, da se počelo na leđima rotirati lijevo-desno, da se glasa, prati pogledom, dobro uzima obroke i bolje spava po noći nego ranijih mjeseci. Po vašem opisu, vaše dojenče u budnosti može imati i višak spontane motorike (distoni sindrom), tijekom kojih ide u tzv. opistotonus (izvijanje prema straga), zbog čega bi ga trebao vidjeti njegov nadležni pedijatar te po potrebi uputiti neuropedijatru i fizijatru. Ako neuropedijatar smatra da treba, napraviti će i UZV mozga te video EEG u budnosti i spavanju.

beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Međutim, obzirom da se navedeno događa i u spavanju i ako zaista imaju isti izgled toničkog izvijanja prema unatrag i u spavanju, bilo bi dobro i kod dječjeg gastroenterologa isključiti patološki gastroezofagealni refluks (GER). GER može biti vrlo neugodan i bolan, jer se kiseli ili lužnati sadržaj vraća prema gore u jednjak. Antirefluksne mjere uključuju zagušćivanje obroka, pogotovo navečer te uzdignut položaj pri ležanju nakon obroka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.