Beba Mama poslije poroda 10. rujna 2018.

Prva godina s bebom: Koliko dana sna roditelji izgube?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanja su proučavala gubitak sna povezan s novorođenčetom i došla do zaključka kako roditelji prosječno izgube dva sata sna po noći tijekom prvih pet mjeseci i zatim jedan sat po noći sve do druge godine djetetova života

U dobru i zlu, nedostatak sna jednostavno je neizbježan za nove mame - iako pravi opseg tog nedostatka malo nas uistinu shvaća prije nego beba stigne. Ako ste trenutno u sličnoj situaciji, možda vam se čini teško za zamisliti, ali znanost pokazuje kako će nove mame ponovno spavati.

"Istraživanja su proučavala gubitak sna povezan s novorođenčetom i došla do zaključka kako roditelji prosječno izgube dva sata sna po noći tijekom prvih pet mjeseci i zatim jedan sat po noći sve do druge godine djetetova života", objasnila je Kelly Sullivan s Medicinskog fakulteta u Georgiji. 

Mama beba Možda te zanima... Mama zaplače 150 puta, doji 32.400 minuta i izgubi 1080 sati sna Beba

Ona i sama proučava nedostatak sna kod roditelja te objašnjava kako postoji velika razlika u obrascima spavanja kod žena bez djece u usporedbi s majkama, čak i kad beba navrši godinu dana. 

Uistinu, nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je kako roditelji izgube 44 dana sna tijekom prve godine bebinog života, s obzirom da u prosjeku spavaju oko pet sati svake noći

Video pokazuje: Zašto se mame ujutro probude umorne?

Prema Sullivan, kronični nedostatak sna može rezultirati posljedicama puno gorima od hladne kave i pokvarenog mlijeka: Povezan je s većim brojem nesreća, problemima s koncentracijom, lošom izvedbom na poslu i mogućom bolesti te porastu težine. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mame su više pogođene nego tate

Dobivanje potrebnog sna može uključivati pomoć partnera, posebno kada je istraživanje pokazalo kako tate nisu jednako pogođeni nedostatkom sna kao mame

Možda te zanima... Pismo umorne mame: 'Dragi mužu, trebam više tvoje pomoći' Beba

"Svako dijete u kućanstvu povezano je s gotovo 50 posto povećanja u nedostatku sna kod žena. S druge strane, san muškaraca nije povezan s djecom u kućanstvu", govori Sullivan. Ona dodaje kako su razlozi ovakvog nepodudaranja izvan područja njezinog istraživanja, ali vjeruje kako biološki faktori poput trudnoće i dojenja igraju veliku ulogu u činjenici da žene dobivaju manje sna i odmora

Zapamtite: Spavat ćete ponovno

Veliko istraživanje iz 2010. godine otkrilo je da se bebine navike spavanja značajno poboljšaju nakon prvih šest mjeseci života, a do prvog rođendana - 85 posto roditelja  može proslaviti i spavanje bez prekidanja. To je još jedan dokaz da se čvrsti san neće dogoditi preko noći, ali dogodit će se, samo hrabro i strpljivo!

7 razloga zašto su nove mame iscrpljene i kako im pomoći?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.