Beba Razvoj u 1. godini 24. veljače 2024.

Većina beba ne prespava noć tako brzo kao što roditelji očekuju

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Je li tvoja beba prespavala noć?' Zasigurno si ovo pitanje čula bezbroj puta. Znanstvenici su otkrili kako se roditelji ne trebaju brinuti ako njihova beba ne spava cijelu noć već veću važnost pridaju sveukupnom snu, uključujući i popodnevno drijemanje

Jedno od najuobičajenijih, a često i najviše frustrirajuće pitanje koje mame beba čuju je: "Spava li beba cijelu noć?" Međutim, novo istraživanje provedeno na McGill Sveučilištu otkrilo je kako roditelji ne bi trebali brinuti ako njihova beba ne spava cijelu noć sa šest mjeseci, pa čak ni s godinu dana.

Istraživanje koje će uskoro biti objavljeno u znanstvenom časopisu Pediatrics, otkrilo je da veliki postotak zdravih i razvojno normalnih beba ne spava cijelu noć do svoje prve godine i bez obzira na to, nemaju povećani rizik od sporijeg kognitivnog razvoja, razvoja govora ili motoričkih sposobnosti. 

spavanje beba spava Možda te zanima... Preporuke za spavanje beba: Koliko sati sna im zapravo treba? Beba

"Da postoji samo jedna stvar koju mogu reći roditeljima, to bi bilo da ne brinu ako njihova beba još uvijek ne spava cijelu noć", rekla je autorica istraživanja, Marie-Hélène Pennestri.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Spavanje kroz noć, odnosno konsolidacija spavanja, definira se kao šest do osam sati neprekidnog sna. Rezultati istraživanja pokazali su da 38 posto šestomjesečnih beba ne spava šest sati u komadu, a više od pola - njih 57 posto ne spava osam sati u komadu. S 12 mjeseci, 28 posto beba još uvijek nije spavalo šest sati u komadu, a 43 posto njih nije spavalo osam sati u komadu. Stoga, ako tvoja beba još uvijek nije prespavala noć, znaj da nisi jedina. 

Prestanite me ispitivati je li moja beba prespavala noć

Možda najveće otkriće istraživanja je odbacivanje česte pretpostavke kako isprekidani san u prvoj godini može uzrokovati razvojne probleme. "Nismo našli nikakve značajne poveznice između konsolidacije spavanja sa šest ili 12 mjeseci i psihičkog te psihomotoričkog razvoja", dodala je autorica istraživanja. 

Iako san bez sumnje ima jednu od ključnih uloga u razvoju djeteta - sveukupni san, uključujući i popodnevno drijemanje, može biti važniji nego spavanje šest do osam sati u komadu tijekom noći. 

Nakon svega, svaka beba je drugačija i prespava li ona noć s četiri ili 14 mjeseci - prije ili kasnije dosegne prekretnicu u razvoju. 

Možda te zanima... Postoji objašnjenje zašto beba bolje spava u tvom krevetu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.