Beba Zdravlje i njega bebe 14. prosinca 2018.

Briga o bebi noću: 5 praktičnih savjeta UNICEF-a

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj zašto bebu treba staviti u krevet kada je mirna, a ne kada je nervozna ili već spava i druge korisne savjete za nove roditelje

Novorođene bebe trebaju konstantnu brigu, 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. Kako bi preživjela ovo iscrpljujuće poglavlje svog roditeljskog putovanja, pročitaj neke korisne savjete za brigu novorođene bebe noću, prema preporukama UNICEF-a:

1. Beba treba spavati s roditeljima u sobi prvih šest mjeseci

Očekujte da se nećete previše naspavati kad dođete s bebom kući iz rodilišta. Novorođene bebe se često bude i traže hranu, danju i noći. Tijekom noći, roditelji najčešće bebu hrane jednom do tri puta. Na početku će trebati vremena da se naviknete, no postoje neki načini koji će vam pomoći da se brže priviknete.

UNICEF savjetuje da bebin krevetić imate u svojoj spavaćoj sobi, barem prvih šest mjeseci. Na taj način ćete moći reagirati na bebine potrebe brže. Cilj je da roditelji nauče prepoznati cvilež prije nego se pretvori u pravi plač, zbog kojeg je teže smiriti bebu. Također, na taj način smanjujete rizik od iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

2. Stavi bebu u krevetić kada je mirna, a ne kada je nervozna ili već spava

Staviti bebu na spavanje koja je još uvijek budna - izazov je za svakog novog roditelja. Kako biste odlaske na spavanje učinili što 'bezbolnijima', uspostavite rutinu. "Rutina će pomoći smiriti bebu i pomoći joj da brže zaspi", objašnjava dr. Agnes Tirona-Remulla i savjetuje roditeljima da pokušaju s toplom kupkom, nježnom masažom i uspavankom ili pričom za laku noć. Najvažnije je da budete dosljedni u onoj rutini koju upotrebljavate.

spavanje dojenje Možda te zanima... Šest rituala za uspavljivanje bebe Beba

Nakon toga, bebi će se već početi zatvarati oči. Ključna stvar je da ne čekate da beba čvrsto zaspi u vašem naručju prije nego je stavite u krevetić. "Time riskirate ponovno buđenje djeteta, a kada se probude, zadnje čega će se sjećati je kako su bili opušteni u vašem naručju. Zbog toga će ponovno tražiti takvu situaciju kako bi ponovna zaspala i time 'upadate' u začarani krug", govori dr. Tirona-Remulla.

3. Nauči prepoznavati bebine rane znakove gladi

To će vam pomoći da smirite bebu brže tijekom noći i na taj način ćete smanjiti vrijeme u kojem ste budni. Nekoliko očitih ranih znakova uključuju sisanje prsta, nemir i zvukove mrmljanja. Jednom kada ih primijetite, možete pokušati hraniti bebu kako biste ju smirili i ponovno uspavali. 

Tijekom hranjenja, pokušajte ne uznemiravati bebu previše, kako bi se lakše smirila. Neka svjetlo u sobi bude prigušeno, smanjite zvukove, govorite tiho i izbjegavajte igru s bebom

krevetić | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Učini noćna hranjenja lakšima

Ako dojite, pokušajte naći najudobniji položaj od samog početka. Na taj način ćete noćna hranjenja učiniti jednostavnijima i moći ćete se odmoriti čak i dok ste budni. "Položaji u kojima ležite na boku savršeni su za hranjenja tijekom noći", objašnjava dr. Jamie Isip-Cumpas, pedijatrica i savjetnica za dojenje. 

Možda te zanima... Kako 'preživjeti' česte noćne podoje: 4 praktična savjeta Beba

Ako hranite bebu na bočicu, budite organizirani. Ne možete unaprijed pripremiti formulu, ali možete imati pripremljenu mjericu praha i pripremljenu vodu koju ćete zagrijati kada za to dođe vrijeme. Zapamtite, držite se preporuka svog liječnika. "Nikad ne forsirajte svoju bebu da jede više nego što joj je potrebno, u nadi da će spavati duže. Time možete potaknuti kolike i dugoročno gledajući - dovesti do problema prekomjerne težine", upozorava UNICEF.

5. Budi spremna na strategije smirivanja

Bit će trenutaka kad će vaša beba biti nervozna čak i nakon hranjenja. Ako ste provjerili moguće uzroke (poput prljave pelene), vrlo vjerojatno se radi o traženju načina da se opet osjeća ugodno. Mamama koje doje savjetuje se da ponovno pokušaju ponuditi mlijeko bebi unatoč tome što su upravo dojile. "Bebe sisanje shvaćaju kao utjehu te nema straha od pretjeranog hranjenja dojene bebe", smatra UNICEF. Također možete probati ljuljati bebu, nježno je tapkati ili je nositi u naručju. Ovo može biti izvrsna prilika za zbližavanje za tate

plač bebe Možda te zanima... Pedijatar otkriva savršenu tehniku za umirivanje uplakane bebe Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.