Beba 02. kolovoza 2024.

Pedijatri: Dijete bi trebalo početi učiti plivati s godinu dana da se spriječi rizik od utapanja

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Toliko toga se događa kada beba napuni godinu dana… Možda počinje hodati, sve više priča, vrijeme je da se krene u jaslice… A očito je i vrijeme da počneš razmišljati o satovima plivanja.

Utapanje je u većini zemalja jedan od vodećih uzroka smrti djece. Čak i kod nas, u mediteranskoj zemlji, utapanje je drugi najčešći uzrok smrti djece, odmah nakon prometnih nesreća. Utapanje je i u Americi vodeći uzrok smrti djece u dobi od 1 do 4 godine, a stope smrti od utapanja porasle su posljednjih godina.

Možda te zanima... Utapanje je drugi najčešći uzrok smrti djece u Hrvatskoj, a između 40 i 70 posto djece ne zna plivati Školarci

Američka pedijatrijska akademija pozvala je roditelje da kao korak prevencije ove statistike djecu počnu učiti plivati, odnosno upišu na tečaj plivanja, već s godinu dana. Mnogi stručnjaci za sigurnost na vodi slažu se s ovom uputom jer satovi plivanja koji se fokusiraju i na strategije osposobljavanja za vodu - kao što je plutanje ili dolaženje do ruba bazena – mogu značajno smanjiti rizik od utapanja.

„Osnovna vještina učenja okretanja i plutanja je životno važna i može je naučiti dijete od jedne godine. Učeći djecu što učiniti ako padnu u vodu, kako plutati i doći do zraka te doseći rub bazena, možemo izbjeći da se nesreća pretvori u tragediju,“ rekao je Blake Collingsworth, osnivač Memorijalne zaklade Joshua Collingsworth, na brifingu o sigurnosti vode koji je organizirao Nacionalni savez za prevenciju utapanja.

Što tražiti u tečajevima plivanja za jednogodišnjaka

Nekad nam se snimke bebe u vodi – znaš ono bacanje bebe u vodu i slično – donosi samo stres i najradije bi svoje dijete stavili u neki mjehurić, loptu ispunjenu zrakom da nema šanse da potone. Ikad. I da, takve „taktike“ učenja plivanja nisu baš ono što bismo preporučili, kao niti stručnjaci za sigurnost.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Ono što je važno pri upisu tako malog djeteta u školu plivanja je sljedeće:

  • Da imaš povjerenja u instruktora/instruktoricu
  • Da instruktor/ica posjeduje određene lako provjerljive certifikate
  • Da se uvjeriš unaprijed kako izgledaju satovi i kojim tehnikama uči dijete
  • Da znaš što točno možeš očekivati ​​da će dijete naučiti i u kojem roku

Naravno, najbolje bi bilo upisati takav tečaj ljeti, kad je ipak lakše i jednostavnije bebu – odnosno dijete – od godinu dana „prebaciti“ iz vanjskih uvjeta u bazen. Osim tog, moraš imati na umu da isti tečaj ne mora jednako odgovarati svakom djetetu. Što odgovara tvom ovisi o tvom djetetu, njegovu karakteru, vašem životnom stilu, mjestu u kojem živite.

I važno je imati povjerenja u svoje dijete i njegove sposobnosti, te se osloboditi straha – onda kad znaš da je dijete u pravim rukama.

Možda te zanima... Kad kupuješ djetetu kupaći kostim, zaboravi na ukuse i želje - zbog sigurnosti neka bude ovih boja! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.