Vrtić Igre za djecu 06. lipnja 2023.

Kad kupuješ djetetu kupaći kostim, zaboravi na ukuse i želje - zbog sigurnosti neka bude ovih boja!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sigurnost morskih radosti kod djece ovisi o tome kako ih brzo možemo uočiti i pronaći, a boja kupaćih gaćica i kostima je bitan faktor.

Bliži se ljeto, vrijeme odmora i kupanja u moru, rijekama, jezerima i bazenima. I, naravno, kupnje kupaćih gaćica i kostima cijeloj obitelji. Prije nego što krenete u kupnju kupaćeg kostima trebali bi obratiti pozornost na njegovu boju. Upravo je izbor boje jednako važan kao i izbor veličine jer što je boja u vodi uočljivija, lakše ćete imati nadzor nad djetetom dok se kupa.

Imajte na umu da i boja kupaćeg kostima djetetu može spasiti život. Za mališane uvijek birajte onu boji koja se najbolje vidi dok su u vodi. Tvrtka specijalizirana za sigurnost u vodi ALIVE Solutions Inc. testirala je boje kupaćih kostima kako bi izmjerila njihovu vidljivost u bazenima i otvorenim vodama.

Stručnjaci upozoravaju: Kako rizik od utapanja svesti na minimum?

Na grafici koju su objavili jasno je da su kostimi neonskih boja (žuto, zelena i narančasta) najuočljiviji u vodi i prvi su izbor stručnjaka, dok su crna, plava i ostale tamne boje pokazale najmanju vidljivost ispod površine vode.  Crvena, ružičasta, narančasta boja ispod površine vode izgledaju tamnije nego što jesu. 

 | Author: ALIVE SOLUTIONS Foto: ALIVE SOLUTIONS Rezultati testiranja boja kupaćih kostima u bazenu

"Bijela i svijetloplava nestaju pod vodom, a najbolji izbor bi bile neonsko-ružičasta i neonsko-narančasta. Iako se tamnije boje vide na svijetlom dnu bazena, treba ih se kloniti pri kupanju u morima, jezerima i rijekama, gdje se preklapaju s bojama kamenja i lišća", kažu iz organizacije. 

 | Author: ALIVE SOLUTIONS Foto: ALIVE SOLUTIONS Rezultati testiranja boja kupaćih kostima u jezeru

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, utapanje je treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu s udjelom od 7 posto u skupini ozljeda. U svijetu godišnje od utapanja smrtno strada 236.000 osoba. Najviše je stradalih, njih 90 posto, u gospodarski slabo i srednje razvijenim državama svijeta. U posljednjih 10 godina u Republici Hrvatskoj od slučajnog utapanja prosječno godišnje umre oko 90 osoba", kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ)

Možda te zanima... Jovančević: Nije dovoljno samo sjediti u blizini djeteta dok je u bazenu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.