Roditelji Sretna mama 01. srpnja 2022.

Stručnjaci upozoravaju: Kako rizik od utapanja svesti na minimum?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Utapanje se može dogoditi brzo i tiho pa uvijek imajte mališane na oku, posebno ako ne znaju plivati. Također, budite oprezni kada se igraju oko bazena ili ribnjaka koji bi trebali imati sigurnosne prepreke.

Svakako je važno djeci objasniti zašto postoje neka pravila kad je kupanje u pitanju i zašto je važno da ih se pridržavaju. Iako su mala, djeca mogu itekako dobro razumjeti što im roditelji govore kad vide da su ozbiljni. Na primjer, odbija li mališan nositi zaštitni prsluk, potrebno mu je objasniti da mu taj prsluk može spasiti život u vodi, posebno ako ne zna plivati.

Također, važno im je pojasniti koje opasnosti vrebaju u vodi, koliko je malo vremena potrebno da se dogodi tragedija te da se more, jezero i rijeka moraju poštivati, a nikako podcjenjivati njihova snaga i nepredvidivost.

Kad su mališani u vodi, posebno ako ne znaju plivati, ne odvajajte oči od njih, budite u blizini i na oprezu jer je ponekad dovoljan trenutak nepažnje da se dijete utopi. Kad ste s njima blizu vode suzdržite se od gledanja u mobitel. Naime, mala djeca se mogu utopiti u iznenađujuće malim količinama vode, čak i u svega nekoliko centimetara. 

Osim toga, iako ima divnih ljudi na ovom svijetu, nemojte povjeravati čuvanje vlastitog djeteta u vodi neznancu. Ako nekoga ne poznate dovoljno, ne možete biti sigurni da će s pažnjom nadgledati vaše dijete.

Utapanje se može dogoditi brzo i tiho, za razliku od načina na koji se to prikazuje u filmovima, imajte to na umu i nemojte se oslanjati na sluh i misliti kako će dijete vrištati ili nešto slično kad se počne utapati. Osim toga, budite oprezni kada se igraju oko bazena ili ribnjaka koji bi trebali imati sigurnosne prepreke, poput ograde i vrata. 

Nakon uživanja u igri s vodom sa svojom djecom, uvijek odmah ispraznite posude i kante s vodom.

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, utapanje je treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu s udjelom od 7 posto u skupini ozljeda. U svijetu godišnje od utapanja smrtno strada 236.000 osoba. Najviše je stradalih, njih 90 posto, u gospodarski slabo i srednje razvijenim državama svijeta. U posljednjih 10 godina u Republici Hrvatskoj od slučajnog utapanja prosječno godišnje umre oko 90 osoba", kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ)

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Napominju kako su pod povećanim rizikom od utapanja sljedeće skupine:

  • mala djeca
  • neplivači
  • osobe muškog spola
  • osobe koje boluju od određenih kroničnih bolesti
  • osobe koje su konzumirale alkohol
  • osobe koje se kupaju u rijekama i jezerima

Preporuke HZJZ-a kako maksimalno povećati sigurnost u vodi

Djeca moraju biti pod stalnim nadzorom

"Čak i pri kupanju u kadi i malim, plastičnim bazenima. Mala se djeca mogu utopiti u vrlo maloj količini vode (u svega nekoliko centimetara visine) u kratkom vremenskom razdoblju. Stalan nadzor roditelja ili drugih odraslih osoba jedno je od osnovnih pravila sigurnosti i prevencije utapanja male djece", naglašavaju u HZJZ-u.

"Česta su utapanja djece u barama ili čak posudama punim vode, potrebno je staviti ogradu ili čvrst poklopac na posudu s vodom, npr. velika je opasnost za djecu ako se u dubokoj kanti sakuplja kišnica u dvorištu za polijevanje vrta ili cvjetnjaka", nadovezali su se u UNICEF-u.

"Dojenče se može utopiti u svega nekoliko centimetara vode. Nikada ne ostavljati dijete u kadi/ kadici napunjenoj vodom. Ako je baš nužno udaljiti se od mjesta gdje se dijete kupa, dijete treba nositi sa sobom. Donekle treba razmišljati i o budućnosti, kada će dijete biti samostalnije pa će se krug njegova kretanja, a samim time i opasnosti, proširiti. Dok se dijete još nije rodilo treba učiniti nužne prilagodbe jer će nakon rođenja okupiranost potrebama djeteta uzimati dosta vremena. Svaka površina vode oko doma, u kojoj se dijete može utopiti, treba biti ograđena. Primjerice, u Australiji svi bazeni sagrađeni nakon 1990. godine moraju imati ogradu", pojasnili su.

Stavite zaštitu između djece i vode

"Djeci je potrebno onemogućiti slobodan pristup bazenima, kontejnerima s vodom i drugim izvorima vode. Bazeni trebaju imati dovoljno visoke zaštitne ograde. Sigurnosni poklopci na kontejnerima s vodom, bunarima i drugim sličnim mjestima trebaju biti zaključani i osigurani od pristupa djece. U dvorištima u blizini kuća ne smiju se ostavljati kontejneri ili veće posude koje se mogu napuniti vodom", napomenuli su.

Također, u vodi ne ostavljajte igračke jer one maloj djeci mogu biti mamac da krenu za njima.

Naučite djecu plivati

"Naučeno plivanje smanjuje rizik utapanja kod male djece za 88%. Djecu koja su završila obuku plivanja potrebno je i dalje stalno nadzirati i pomagati u svladavanju i usavršavanju plivanja. Osim škola i tečajeva plivanja za djecu organiziraju se i tečajevi plivanja za odrasle. Odrasle osobe koje nisu dobri plivači trebaju se kupati u plitkom dijelu i pod nadzorom drugih odraslih osoba", savjetuju u HZJZ-u i napominju da plivanje ima odličan utjecaj srce, krvne žile i dišni sustav, omogućuje ravnomjerno oblikovanje mišića i jača samopouzdanje kod mališana.

Prsluk je najbolja zaštita za djecu

"Djeca koja ne znaju plivati trebaju pod stalnim nadzorom odraslih osoba nositi sigurnosni prsluk primjeren njihovoj dobi, visini i težini. Djeca mogu koristiti i sigurnosne pojaseve ili rukavice, no prilikom njihove upotrebe potreban je dodatan oprez jer ne pružaju visok stupanj sigurnosti kao prsluk. Sigurnosni se prsluk preporučuje prilikom vožnje na čamcima ili drugim plovilima kod sve djece i odraslih osoba. I najbolji se plivači mogu utopiti prilikom pada u vodu u nepovoljnim vremenskim uvjetima kao što su veliki valovi i hladna voda", kažu u HZJZ-u.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kupaći neka bude žive boje

Imajte na umu da i boja kupaćeg kostima djetetu može spasiti život. Za mališane uvijek birajte one u boji koja se najbolje vidi dok su u vodi. Najuočljiviji su oni fluorescentnih boja poput ružičaste, žute i narančaste, a najlošiji izbor su kupaći klasične bijele i svijetlo plave boje jer se stapaju s bojom vode pa ih je teže uočiti.

"Kupanje u rijekama i jezerima  treba biti pod povećanim oprezom zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prijelaza u dubinu te struja i virova. Također, kupanje i plivanje osim zabave, nose i rizik od utapanja. Stoga svi trebaju usvojiti mjere sigurnog ponašanja u vodi: ulaziti postupno u vodu, plivati u društvu, ne skakati u vodu, posebno ne skokom na glavu i ne zadržavati dugo dah pod vodom", savjetuju i napominju kako nije pametno ulaziti u vodu odmah nakon obroka, već je idealno to napraviti otprilike dva sata nakon jela. 

Savjeti za sigurnost u vodi Hrvatskog crvenog križa:

- Ne plivajte najmanje jedan sat nakon obroka.

- Ne plivajte ako ste konzumirali alkohol.

- Ne ulazite vrući u vodu.

- Ne skačite u vodu nepoznate dubine.

- Nikad ne plivajte sami.

- Plivajte u blizini spasilaca.

- Poštujte upute i znakove spasilaca.

- Dogodi li vam se nevolja, ostanite smireni. Plutajte na leđima i mašite jednom rukom za pomoć.

- U svakom trenutku znajte gdje su vaša djeca. Budno pratite njihovo kretanje osobito kad plivaju ili se igraju uz vodu. Djeca se mogu utopiti i u plitkoj vodi.

- Pazite na velike nadolazeće valove. Oni vas mogu "pomesti" iako mislite da stojite na sigurnom mjestu.

- Izbjegavajte penjanje po liticama i držite se podalje od rubova litica. I lagani nagibi mogu biti opasani ako su mokri.

- Madraci za napuhivanje privlačan su način zabave u vodi. Ali oprez! Ležeći na  njemu, vjetar vas može otpuhati na otvoreno more.

- Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu.

Možda te zanima... Prepoznaj znakove utapanja kod djece: To je brz i tih proces! Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.