Vrtić 26. lipnja 2023.

4 savjeta koja će spriječiti utapanje djeteta – prema stručnjacima za sigurnosti u vodi

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svake godine dogodi se, ma koliko o tom govorili i ma koliko na to upozoravali. I svaki će roditelj najprije pomisliti kako se utapanje djeteta njemu ili njoj nikada ne može dogoditi. No, nažalost, može, a dovoljno je samo na trenutak okrenuti glavu…

Dok uživaš u vodi sa svojim mališanom, ma kakva ta voda bila i ma gdje se nalazila, sigurno ćeš zaboraviti na sve oko sebe i prepustiti se uživanju. Osim toga, uživat ćeš dok gledaš svoje dijete kako se smije i gušta, jer većina djece ipak uistinu obožava osjećaj svog tijela u vodi. No, to što uživaš ne smije te nikada, ali baš nikada odvratiti od pažnje i opreza. Jer, iako misliš da se to tebi i tvom djetetu ne može dogoditi, moraš znati da je utapanje drugi vodeći uzrok smrti djece u Hrvatskoj – prvi su prometne nesreće.

Možda te zanima... Stručnjaci upozoravaju: Kako rizik od utapanja svesti na minimum? Roditelji

U Americi postoji organizacija nazvana CAST Water Safety Foundation, neprofitna organizacija koja ima misiju pružiti podršku obiteljima u obliku osnaživanja djece da što prije postanu sigurni plivači. Oni upozoravaju na to da sva pomagala na napuhavanje zapravo nisu dobra opcija za neplivače. Upravo su ovo njihove smjernice za sigurnost djeteta u vodi!

4 savjeta stručnjaka za sigurnost u vodi

1. Izbjegavaj korištenje pomagala za učenje plivanja u bazenima

Pomagala za neplivače poput plivalica (ili mišića ili rukavića, kako god ih zvali) odgađaju proces učenja plivanja i stvaraju lažno samopouzdanje kod djece. Previše djece misli da je zabavno i lako biti neovisno u vodi, a upravo bi im to kasnije moglo oduzeti život. No, s druge strane, prsluci za spašavanje itekako su važni jer mogu spasiti život dok plovite čamcem, istražujete po stijenama uz more ili dok plivate u prirodnim vodama.

Pa kako preživjeti ljeto bez plivalica ili drugih sprava za "učenje“ plivanja? Ako si u vodi s djetetom, nema potrebe za plivalicama. Osim tog, neka bude pravilo da neplivači ulaze u vodu onda kad ulaze i odrasli ili kad su u neposrednoj blizini.

2. Neka „nadzor“ postane „angažman“

Koja je razlika? Nadzor je stajanje uz bazen ili more i gledanje djece dok "plivaju". Ovo je plodno tlo za odvraćanje pažnje, znaš to i sam(a). začas ti pažnju odvuče drugo dijete, pas, mobitel ili nešto drugo, treće.

Čak i ako imaš supermoći, nadzor tijekom plivanja ne rješava problem kod najmanje djece. Angažman podrazumijeva da uđeš u bazen s djetetom, držiš ga i igraš se s njim – i, naravno, gledaš u dijete. Nije uvijek jednostavno, ali druge opcije ne dolaze u obzir.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

3. Satovi plivanja i poznavanje vode su od iznimne važnosti

Sva djeca krše pravila. Kad to učine, mogu na taj način i doći do vode do koje im je rečeno da ne smiju ići sami. U tom trenutku, razina djetetove plivačke vještine je ono što postaje jedino važno. Lekcije koje bi dijete moglo usvojiti na tečaju prilagođenom dobi osiguravaju vještine koje mogu spasiti živote. U idealnoj varijanti, dijete će naučiti kako pronaći put do površine različitih položaja i okolnosti.

4. Plivajte samo ako ste dobro opremljeni

Ako se upuštate u ljetnu avanturu s neplivačima, a brojčano ste nadjačani na vrući ljetni dan, preskočite bazen i plivalice i umjesto toga igrajte se u nekoj sigurnoj varijanti – prskalice, vodena podloga, podloga za prskanje…

Ako tečaj plivanja sada više nije opcija, evo nekih savjeta kako se pobrinuti za sigurnost ovo ljeto, odnosno odmah.

9 brzih savjeta za sigurno plivanje

  • Ako ne možeš pronaći dijete, prvo provjeri vodu.
  • Upamtite, djetetova šansa da se utopi raste nakon što vrijeme plivanja završi, dok je voda još uvijek blizu.
  • Plivajte ​​zajedno. Izmjenjujte se ili prilagodite sebi, ali uvijek se družite u vodi sa svojim neplivačima.
  • Ako je pravilo da svi gledaju vodu – gotovo je sigurno da u nekom trenutku nitko neće gledati vodu. Odredite točno tko gleda.
  • Neka rutina plivanja bude uistinu rutina, i to bitna. Pazi kome povjeravaš dijete na tečaju za učenje plivanja.
  • Neka dijete nosi svijetle boje za bolju vidljivost. Neonske boje su u savršenom kontrastu s vodom.
Možda te zanima... Pedijatar hitne medicine priznao kojih 5 stvari nikad ne dopušta svojoj djeci Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.