Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. srpnja 2024.

Dijete se boji mora i plivanja? Evo što možeš napraviti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji trebaju znati da nije neobično da djeca u ranoj dobi imaju strah od od mora, rijeke ili jezera. Postoji nekoliko taktika koje mogu pomoći djetetu da prevladaju taj strah

Vrijeme je godišnjih odmora i mnogi od vas će potražiti sa svojom djecom osvježenje od ljetnih vrućina u nekoj vodi – jezeru, rijeci, moru ili bazenu. No što kad se dijete boji mora

Nemoj se obeshrabriti. Sigurno si zamišljala kako se brčkaš i plivaš sa svojim mališanom u moru ili vodi, a on vrišti već pri samoj pomisli da uđe u more. Brojala si dane da započnu svoje plivačko putovanje, a oni su nestrpljivo, svaku noć brojali koliko još dok ne skoče u more. Ali što ako dan dođe s više strepnje nego iščekivanje i suze samo što se nisu slile niz obraze? Budi uvjerena da je to normalno.

Čega se djeca najviše boje? Najčešći strahovi po dobi i kako im pomoći

Strepnja oko vode/mora čest je osjećaj za mnoge mališane i može biti prepreka mnogim roditeljima koji su uložili novac za tečajeve plivanje ne bi li ima ilo lakše na moru.  Znamo da je zahtjevno samo sjediti i gledati svog mališana kako plače, ali mi smo ovdje da umirimo tvoje brige. Lako je pustit mislima da lutaju kada tvoje dijete roni krokodilske suze. “Što će drugi roditelji misliti o meni? Kako neugodno!” Roditelji koji su ovo prošli reći ti da razumiju. “Prebrodili smo to, sve će biti uredu.” Ostani smirena i ohrabri svoje dijete da bude spremno i uzbuđeno uskočiti u more.

Možda te zanima... Na što trebaju paziti trudnice na moru? Trudnoća

Savjeti kako djetetu pomoći prebroditi strah od mora/vode

Kada se dijete boji ulaska u more, važno je imati razumijevanja i ne siliti. Forsiranje može samo odgoditi trenutak kada će dijete biti spremno suočiti se s tim strahom. Bolje je omogućiti djetetu da samo odluči kada će skupiti volju i hrabrost, skrećući mu pažnju na ugodne aktivnosti umjesto da inzistirate na trenutnom prevladavanju straha.

Svaki početak je bitan, i ključno je da se dijete kroz igru upozna s morem. 

Prilagodba na vodu treba odgovarati djetetovoj dobi. Roditelji ne trebaju prisiljavati dijete da nauči plivati ili ulazi u vodumore kada ono to ne želi. Svako je dijete jedinstveno i to treba poštovati.

Ako dijete nije spremno, dopusti mu da se igra u plićaku: prelijeva vodu, kopa rupe u pijesku, igra se s igračkama i slično. Roditelj treba pokazati interes za djetetove aktivnosti, povremeno se igrajući s njim.

Dijete će samo dati znak kada je spremno za plivanje. Svako forsiranje može izazvati suprotan efekt. Spontana igra jedan je od najboljih načina za učenje novih vještina.

Roditelj nikad ne treba uspoređivati napredak djeteta s drugom djecom, jer to može negativno utjecati na njegovo samopouzdanje.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Što kada dijete ima strah od plivanja?

Upisala si dijete na tečaj plivanja i nakon prvog dana pojavio se strah i ne želi više ići na tečaj. Što napraviti?

Otkrij zašto je dijete zabrinuto

Neka djeca su premala da bi adekvatno opisala svoje osjećaje, ali već i sama možeš imati ideju zašto je tako. 
Nekad to je samo prizor, osjećaj, zvukovi, novo okruženje koji može biti porazan. Nekad to može biti novi/a instruktor/ica i novi prijatelji koje još ne poznaje. Dob i anksioznost zbog odvajanja također idu ruku-pod-ruku kada se dijete osjeća nelagodno. Ako primijetiš da se tvoje dijete često okreće da te vidi i nađe, razmisli o tome da se povučeš i makneš s vidika. Tako će se tvoje dijete više fokusirati na plivanje i na upute instruktora/ice. 

Neka tečaj plivanje bude prilika za zbližavanje

Ako je tvoje dijete premalo da bude samo na tečaju, postoje oni za roditelje i mališane. Savršena prilika za zbližavanje. 

Postavi realna očekivanja

To je njihov tečaj i plakat će ako žele. Djeca plaču - netko u vrtiću, neka prije spavanja. Neka će plakati zato što je nebo plavo ili jer ih je netko krivo pogledao. Plakanje tijekom tečaja plivanja je posve normalno i nema razloga za brigu. Dva glavna razloga koja potiču na plakanje su umor i glad. Razmisli o tome da im daš neki lagani ‘snack’ prije tečaja i pobrini se da imaju dovoljno sati sna i energije. 

Samo pozitivna iskustva

Djeca vole imati svoje navijače, pogotovo kada su to mama i tata. Ništa ne umiruje skeptično raspoloženje kao sigurni i veseo roditelj ili ohrabrivanje te pohvala za svaki uspjeh bio on malen (puhanje balončića) ili velik (perfektno ronjenje). Kao roditelju, tvoja je uloga ostati smiren. Ona će mu pomoći da bude sigurnije. 

Idite redovito na tečaj

Kada je tvoje dijete plakalo dok si mu vezala pojas za sjedalo u autu, brzo bi ga podsjetila kako je to važno biti vezan. Isto je i s tečajem plivanja! Razumijemo kada se dijete boji vode, teško je redovito dolaziti na tečaje. Slično je i s pisanjem i čitanjem, vježba i ponavljanje su put do uspjeha. Zaostajanje i odustajanje od tečaja produžuje vrijeme potrebno da bi se naučilo sigurno i samostalno plivanje. Zato je važno ne odustati i nastaviti redovno dolaziti da se što prije i lakše nauče plivati. 

trudnica u bazenu Možda te zanima... Kupanje u trudnoći: Smiju li se trudnice kupati u bazenu i u moru? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.