Beba 14. travnja 2023.

Ovih 5 proizvoda za bebe bi svakako trebalo izbjegavati – kažu stručnjaci

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad stiže beba, svaki će roditelj htjeti kupiti – sve. Bebi će trebati i ovo i ono i sve moraš nabaviti, barem za svaki slučaj. No, važno je dobro proučiti prije, jer nije sve što je u prodaji uvijek i dobro. Neke proizvode stručnjaci, na primjer, ne bi preporučili.

S bebama su uvijek pune ruke posla. Imaš osjećaj da nemaš doslovno niti pet minuta mira za popiti kavu, a kamoli pola sata za napraviti ručak. I sve što tad imaš na umu je neko pomoćno sredstvo koje bi ti omogućilo tih pola sata mira, tih pola sata koje bi beba mogla provesti na sigurnom, a ti napraviti što treba. I onda kreneš proučavati, pa naiđeš na sasvim zadovoljavajuća rješenja i želiš kupiti sve redom. Ali nemoj!

hodalica Možda te zanima... 3 važna razloga zašto bebe ne trebaju hodalicu Beba

Na tržištu možeš naći puno proizvoda koji ti jamče bebinu sigurnost i mamin mir, ali činjenica je da to što je proizvod popularan i što se nalazi u trgovinama i možeš ga kupiti, ne znači da bi ti taj proizvod preporučili stručnjaci.

Da, neki će se roditelji zaklinjati u to da su im ti proizvodi pomogli i da njihova djeca nemaju baš nikakve probleme iako su koristili te proizvode, ali to ne znači da su ti proizvodi uistinu sigurni po svakom pitanju. Način na koji ti proizvodi mogu utjecati na razvoj tvog djeteta možda nije vidljivo odmah, ali to ne znači da se to ne događa.

Sve u svemu, ovih pet proizvoda bi trebalo izbjegavati, tako kažu stručnjaci.

1. Hodalica s aktivnostima

Hodalice s aktivnostima su ona plastična pomagala s kotačićima koja će tvojoj bebi omogućiti da hoda – i prije nego stvarno prohoda. Nije li to signal za uzbunu? Ili barem signal da se zapitaš je li to stvarno u redu i dobro? Beba je u hodalici na sigurnom, neće pasti, ima aktivnosti za zabavu, stopalima dodiruje tlo i može se vozikati uokolo i – hodati. Iako još ne zna hodati. To je ono što vidiš i čitaš kad kupuješ hodalicu. No, činjenica je da se te hodalice ipak mogu prevrnuti, a da ne govorimo o padu niz stepenice.

Osim tog, mnogi ortopedi upozoravaju na štetnost hodanja prije nego se beba sama podigne na noge. To može ostaviti posljedice na razvoj i zapravo odgoditi prve samostalne korake.  

2. Mekane zaštite za krevetić

Mekane zaštite za dječji krevetić nekoć su bili nevjerojatno popularne jer se podstava koja ide na ogradu krevetića smatrala načinom zaštite bebine glave tijekom spavanja. Ali mnogi su pedijatri istaknuli da su podstavljene, mekane zaštite za krevetić zapravo vrlo loša opcija jer povećavaju rizik od gušenja bebe. U Americi su mnoge čak zabranjene. Osim tog, možda će te zapravo začuditi da se bebe općenito ne ozljeđuju čak ni ako udare u šipke krevetića.

3. Pomagala za plivanje

Pomagala za plivanje na napuhavanje su nešto što se podrazumijeva i zapravo često ih kupujemo gotovo automatski. No, ova su pomagala za plivanje zapravo dosta opasna, barem velika većina njih. Klasični leptirići, mišići, plutalice, kako god ih zvali, lako se mogu ispuhati ili skliznuti. Roditeljima mogu dati roditeljima lažan osjećaj sigurnosti. Djecu u svakom slučaju treba pomno nadzirati cijelo vrijeme kada su u vodi ili oko nje.

4. Gnijezda za bebe

Gnijezda za bebe u biti veliki jastuci na koje možete staviti novorođenče, na kratko i ako ste u blizini. No, oni su opasni kao mjesto za spavanje, jer predstavljaju rizik od gušenja. Budući da novorođenčad često spava, ne postoji siguran način korištenja gnijezda za bebe - što je vjerojatno razlog zašto je američka Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda povukla veliki broj gnijezda za bebe ili ih navela kao opasne.

5. Skakalice

Skakalice spadaju u kategoriju proizvoda koji namijenjeni držanju bebe – umjesto vas. Iako bi ovo moglo zvučati korisno u teoriji, loše je za dijete ako provodi previše vremena u takvim skakalica, jer one ograničavaju njihovu sposobnost vježbanja bitnih vještina poput podizanja glave, prevrtanja i slično. Štoviše, stavljanje vaše bebe u položaj koji ne može postići sama - u ovom slučaju, stajanje na nogama prije nego što je naučilo samostalno nositi svoju težinu na njima - može spriječiti ili usporiti bebin razvoj, što kasnije dovodi do problema poput hodanja na prstima.

Možda te zanima... Šokantni video prestravio roditelje i otkrio zašto NIKADA ne smijemo ništa stavljati u krevetić Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.